U kupovinu dobojskih biračkih mesta umešala se i policija

Lj. ĐURIĆ

12. 06. 2017. u 08:31

Ne stišava se afera navodnog ucenjivanja unutar dobojskog SNSD. Trojica odbornika u Skupštini grada podnela prijave protiv Danijela Gajića i njegove supruge Irene

У куповину добојских бирачких места умешала се и полиција

Irena i Danijel Gajić Foto "Fejsbuk"

DUGOGODIŠNjE trzavice unutar dobojskog SNSD kulminirale su mešanjem policije i istragom po prijavi protiv odbornika u Skupštini grada Danijela Gajića i njegove supruge Irene od strane trojice njegovih stranačkih kolega.

Kako su objasnili policiji, Srećko Rekanović, Vojislav Rađa i Dragan Kurtinović su putem društvenih mreža i na mobilne telefone od bračnog para Gajić dobijali preteće poruke da će, ukoliko im ne uplate određene sume, u javnost procuriti negativne strane njihovih ličnosti iz privatnog života.

Tako je, kako upućeni pričaju u Doboju, potpredsednik GO SNSD Kurtinović upozoren da će ukoliko ne uplati hiljadu, a zatim pet hiljada maraka, putem lokalne fejsbuk-stranice biti dostavljeni dokazi o njegovom nasilništvu u porodici. Drugom potpredsedniku GO Rekanoviću je, osim pretnje o obelodanjivanju nasilništva i ucena jedne ženske osobe, upućeno "ozbiljnije" upozorenje o publikovanju njegovih loših ocena iz srednje škole na društvenim mrežama.

Međutim, kad se policija ozbiljnije počela uplitati u ovaj slučaj, čak je nezvanično pretresen i stan Gajića i izuzeti mobilni telefoni i više kartica, cela afera se naizgled počela stišavati. Ipak, bio je to samo privid, kažu upućeni u dobojske prilike, jer ima svedoka očitih izbornih manipulacija na poslednjim opštinskim izborima 12. oktobra prošle godine, koje su, bez sumnje u pozadini celog ovog slučaja.

Naime, već je bilo zvaničnih prigovora Centralnoj izbornoj komisiji BiH da su u Doboju kandidati za odbornike u lokalnoj vlasti, pa i cele stranke, vršili malverzacije s trgovinom biračkih mesta i kupovinom biračkih odbora.

MALVERZACIJE OVO nije prvi put da se u Doboju sumnja i vodi istraga za malverzacije na izborima, a pre nekoliko godina je čak 16 lica optuženo za te radnje od strane Okružnog tužilaštva. Međutim, nakon velike medijske buke slučaj je jednostavno zataškan, jer je Tužilaštvo odustalo od optužbe.

Nezvanično, Gajić je podigao bankarski kredit i uložio u svoju kampanju, kao i u obezbeđenje podrške na izborni dan ne samo birača već i biračkih odbora. Prema toj verziji dobojske priče, u istoj kombinaciji osim Gajića bili su i trojica njegovih stranačkih kolega, koji su takođe dobili dovoljan broj preferencija na listi unutar stranke i izabrani za odbornike SG Doboj.

Kako su imali dogovor da se Gajiću za taj posao oduže, oni to očigledno nisu ispoštovali, što ga je, a posebno njegovu suprugu, naljutilo, jer su oni morali sami da vraćaju podignuti kredit.

Usledile su i prepirke i prepiske preko društvenih mreža i telefonskih linija, a u jednom momentu je to prešlo granice međusobne komunikacije i prepucavanja, pa su usledile prijave policiji.

Akteri ove priče uglavnom se ne oglašavaju, Gajić se od početka skandala ne javlja na telefon i njegove poruke glase da ne želi da priča na tu temu.

Rekanović od odgovornosti amnestira kolegu i krivicu prebacuje na njegovu ženu, ali kao ni Rađa, ne želi da se zvanično oglašava. Nešto rečitiji je Kurtinović, koji je izjavio da mu je supruga stranačkog kolege prvo tražila hiljadu maraka, a kasnije je taj iznos povećavala, pa se obratio policiji.

- Posle nekoliko dana poruke su prestale da dolaze na "Fejsbuk", ali je počela prepiska SMS porukama. Prihvatio sam igru i sve uredno prijavljivao policiji - izjavio je Kurtinović.

Na sve ovo nisu ostali nemi ni u suparničkom SDS, koji je javno zatražio od policije da se oglasi i objasni javnosti o čemu je reč.

- Policija treba da nam pokaže da su svi građani jednaki pred zakonom i ako mi trpimo uvrede putem lokalnih portala, treba da saopšti da li u dešavanjima unutar SNSD ima obeležja krivičnog dela - rekao je predsednik Kluba odbornika SDS u SG Danijel Jošić.


IPAK, PRIJAVA

OČIGLEDNO zbog zanimanja i pritiska javnosti, kao i zamerki iz vladajućeg SDS na račun PU Doboj zato što se ne oglašava o ovom slučaju, ipak je usledila reakcija policije.

Navodeći inicijale I. T. G. (Irena Tripunović Gajić) protiv supruge Gajića Okružnom tužilaštvu je podnesena krivična prijava pod sumnjom krivičnog dela ucene.

- Postoji sumnja da je prijavljena od 3. aprila do 23. maja u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi poslala više SMS poruka trojici oštećenih lica u kojima je uputila pretnje da će na društvenim mrežama objaviti sadržaje koji bi njima i njihovoj porodici narušili čast i ugled, tražeći pritom određene novčane iznose - stoji u prijavi PU Doboj.


OŠTEĆENI I IZABRANI

NA izbor odbornika sa liste SNSD u Doboju bilo je zvaničnih reakcija i unutar Gradskog odbora, sazivane su konferencije za medije i davane izjave istražnim organima od onih koji su se smatrali oštećenim, jer nisu izabrani.

Na nekim biračkim mestima su upravo Gajić, Rekanović, Kurtinović i Rađa imali isti broj preferencija, što je po stručnjacima za izbore bilo nemoguće. Njihovo tumačenje bilo je da su upravo članovi biračkih odbora na biračkim mestima dopisivali određenim kandidatima preferencije, čime su obezbedili njihov izbor.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije