Potresne slike iz Varvarina: 21 godina od NATO zločina nad nedužnim stanovništvom (VIDEO/FOTO)

NovostiOnline/S.B.

subota, 30. 05. 2020. u 18:05

Потресне слике из Варварина: 21 година од НАТО злочина над недужним становништвом (ВИДЕО/ФОТО)

Foto S. Babović

VARVARIN je u subotu bio najtužnije mesto u Srbiji: pre tačno 21 godinu, od posledica NATO bombardovanja mosta na Velikoj Moravi, poginulo je 10, a ranjeno 30 civila
VARVARIN-VARVARIN je u subotu bio najtužnije mesto u Srbiji: pre tačno 21 godinu, od posledica NATO bombardovanja mosta na Velikoj Moravi, poginulo je 10, a ranjeno 30 civila. Liturgija u Crkvi Svetog Uspenja bila je posvećena molitvama za stradale, koji su se tog 30.maja, 1999.godine na Svetu Trojicu našli nedaleko od bogomolje.

Kod spomenika nastradalim varvarinskim mučenicima, održan je pomen, a porodice nastradalih i brojne državne i lokalne delegacije, prijatelji i meštani, polagali su vence gde su uklesana imena nastradalih Milana Savića (24), Vojkana Stankovića (31), Tole Apostolovića (74),Milivoja Ćirića (66), Zorana Marinkovića (33),Stojana Ristića (56),Dragoslava Terzića (68),Ružice Simonović (55) i Ratobora Simonović (38) i najmlađe među žrtvama, Sanje Milenković(16)

-Oca sam našla u kapeli, kada sam ga ugledala, ležao je među drugim telima, kao da je živ-svedoči za “Novosti” Verica Ćirić, ćerka velikog heroja,prote Milivoja Ćirića(66),koji je poginuo na mostu kada je dotrčao da pomogne ostalima.

Pod krovom crkve gde je služio dobri prota,oslikana je freska “Varvarinski mučenici”, koja prikazuje 10 žrtava zločina, kao 10 anđela-čuvara Temnića.

-Pre 21 godinu bio je sasvim običan prolećani,sunčan dan, pravoslavni praznik Svete Trojice, 50.dan od Vaskrsa,kada dobar vredan,pošten i častan narod ovoga kraja Srbije, zna tačno kako se na ovaj i na druge verske praznike dočekuju gosti i putnici-namernici-kaže Zoran Antić,državni sekretar Mnistarstva rada.-Ali toga 30.maja,1999.godine, nije bilo ni dragih gostiju, niti dobrih namera putnika u avionima NATO.

Bol i tuga u našim srcima ostaju, nikada nećemo zaboraviti imena varvarinskih žrtava.

Delegacija Vlade,Ministarstva rada, Ministarstva odbrane, opština i gradova Rasinskog okruga i udruženja za negovanje slobodarskih tradicija odale su poštu nedužnim civilima.



Predsednik opštine Varvarin,Vojkan Pavić poručio je da je obaveza preživelih da se sećaju. Marija Krsmanović, učenik generacije, simbolično je u Veliku Moravu bacila venac. Iako je epidemija izmenila protokol koji se svakog 30.maja održava kod mosta, narod se ponovo okupio ne zaboravljajući sugrađane i zločin bez izgovora.

PRVI PUT BEZ BORCA ZA ISTINU-GABRIJELE SENFT

POSLE ko zna koliko godina,liturgija,pomen i sećanje na stradale Varvarina u subotu je,zbog epidemije, bio bez Gabrijele Senft(71), nemačke fotoreporterke, koja je delila sudbinu srpskog naroda tokom NATO bombardovanja i koja se već dve decenije bori za istinu o stradanju na Velikoj Moravi.


Objavila je brojna foto-svedočanstva i razgovore sa porodicama i preživelima.Potresne priče objavljene su i u zasebnoj knjizi “Meta”, koju je Gabrijela neumorno promovisala u svojoj zemlji.