NOĆ između ponedeljka i utorka u istoriji novosadske Klinike za ginekologiju i akušerstvo, poznatijoj kao "Betanija", dugo će se pamtiti i prepričavati. U porodilištu je na svet došlo čak pet parova blizanaca, pa ne čudi što se sve orilo od dečjeg plača.

Ne zna se ko je u ovom "hramu" beba bio srećniji zbog "buma" blizanaca, da li lekarsko i medicinsko osoblje, što je sve, srećom, proteklo u najboljem redu, ili pet mama koje su ushićene prinovama, na grudi odjednom privile po dva deteta. Interesantan je i podatak da su među ovih deset beba, brojnije devojčice, i one vode sa sedam prema tri.

U prvom slučaju rođeni su dečak i devojčica, u drugom dve devojčice, treći par su opet devojčica i dečak, a četvrti i peti porođaji su se završili rođenjem po dve devojčice.

Inače, od 25. maja ujutro od sedam sati do sutradan u isto vreme, u "Betaniji" su rođene ukupno 24 bebe i to 13 devojčica i 11 dečaka.

ŠANSE PRILIKOM spontano začete trudnoće šansa da se rode blizanci ili trojke iznosi svega jedan do dva odsto. Evropski prosek je 17 odsto blizanačkih trudnoća začetih iz postupka VTO, a 0,5 odsto su tri ploda. U Kliničkom centru Vojvodine prosek je 30 odsto blizanačkih i pet odsto troplodnih trudnoća iz postupka VTO.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, kako navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi je jedina tercijarna zdravstvena ustanova u domenu ginekologije i akušerstva u Vojvodini, na kojoj se godišnje rodi više od 6.500 beba, a hospitalizuje, operiše i ambulantno pregleda više od 40.000 žena iz cele Vojvodine.

- U poslednje dve godine procenat višeplodnih trudnoća u opštoj populaciji značajno je porastao pre svega usled povećanja uspešnosti i obima upotrebe vantelesne oplodnje kao metode lečenja sterilititeta - navode u pi-ar službi KCV: - Do pre nekoliko godina blizanci iz postupka VTO činili su 45 odsto svih blizanaca, dok su 55 odsto bili spontano začeti, a danas se ovo izmenilo tako da sada blizanci iz vantelesne oplodnje čine više od 70 procenata svih blizanaca, dok je za 90 odsto trojki zaslužna vantelesna oplodnja.