Orao krstaš se vraća na nebo iznad Srbije

Lj. P.

23. 05. 2020. u 18:21

Орао крсташ се враћа на небо изнад Србије

Foto Jozef Lukac/Mate Bence/Silard Morvai

Nacionalna populacija najugroženije ptice bogatija za dva gnezdeća para. Volonteri tri godine od marta do jula čuvali i nadgledali gnezda
OVOG proleća nacionalna populacija najugroženije ptice, orla krstaša, bogatija je za čak dva nova gnezdeća para. Na krajnjem severu Banata obitava poslednji par ptica koje krase nacionalne simbole, a program čuvanja gnezda, ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), počeli su u proleće 2017. godine.

Cilj je, kako ističu u DZPPS, da se spreči uznemiravanje i ugrožavanje poslednjeg para krstaša u najosetljivijem periodu godine, kada podižu potomstvo. Od marta do jula orlove su nadgledali i čuvali volonteri čiji je boravak na terenu prethodne tri godine doprineo uspešnom gnežđenju i izletanju pet mladunaca.

- Srećan sam i izuzetno ponosan što nakon dugih godina strepnje i neizvesnosti danas možemo da saopštimo javnosti da se orao krstaš vraća na nebo Srbije - kaže Milan Ružić, izvršni direktor DZPPS. - Ovo je značajno dostignuće za našu organizaciju i uopšteno zaštitu ptica i prirode Srbije. Pokazali smo da ujedinjeni stručnjaci, mnogobrojni građani, državne institucije, privreda i mediji imaju snagu u volju da naprave velike promene.

Tri gnezdeća para orlova krstaša jesu uspeh, ali ornitolozi poručuju da i dalje ima razloga za brigu. Gubitak staništa i hrane i dalje preti orlovima. Novi parovi u mnogim delovima Vojvodine ne mogu da pronađu stara stabla na kojima bi napravili svoja velika gnezda. Pašnjaci na kojima žive tekunice, omiljeni plen krstaša, ubrzano nestaju usled preoravanja. Stručnjake izuzetno zabrinjavaju učestali slučajevi trovanja divljih ptica i drugih životinja, a neki od njih ovog proleća dogodili su se u neposrednoj blizini staništa krstaša.

- Ove godine postavili smo nove metalne platforme za gnežđenje orlova, nastavili košenje zaraslih pašnjaka, započeli sadnju drveća i obezbeđivanje plena kao dodatne mere za oporavak populacije krstaša - objašnjava Mirjana Rankov, koordinatorka projekta PannonEagleLIFE u DZPPS. - Apelujemo na građane da budu savesni i pesticide u poljoprivredi koriste odgovorno i prema uputstvima.


SATELITSKO PRAĆENjE

DZPPS planira da ove godine prvi put jednog mladunca orla krstaša obeleži satelitskim odašiljačem kako bi imali bolji uvid u ponašanje mladih krstaša po napuštanju gnezda. Takav način praćenja pruža informacije kuda se ptica kreće, gde lovi, a ukoliko se predugo zadržava na jednom mestu moguće je posetiti ga i proveriti da li je sa pticom sve u redu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Andromeda

23.05.2020. 18:49

divne ptice. podrska u borbi za ocuvanje prirode. trebalo bi i drzava da pomogne kako god, ipak je orao krstas nas simbol....

Rade Bg

23.05.2020. 19:21

O.K.Slazem se. Sta mi ugrozeni gradjani da radimo sa vranama i gavranima kojih ima na stotine hiljada i koji nam prave stetu ogromnu?

Raca Milosavljevic

23.05.2020. 20:32

.... bas lepa vest ....borba za opstanak i coveka i prirode protiv zla koje sam covek stvara ...