NARANDžASTI meteoalarm za Srbiju: Ispaljene 744 protivgradne rakete, RHMZ UPOZORAVA na novo nevreme

NovostiOnline

sreda, 20. 05. 2020. u 08:46

НАРАНЏАСТИ метеоаларм за Србију: Испаљене 744 противградне ракете, РХМЗ УПОЗОРАВА на ново невреме

Foto M. Ć.

Snažna oluja praćena gradom i jakom kišom zahvatila je juče područje jugozapadne, centralne i dela istočne Srbije
Najavljena olujna nepogoda sa jakim vetrom, pljuskovima kiše i pojavom grada zahvatila je juče u poslepodnevnim i večernjim satima područje Jugozapadne, Centralne i dela Istočne Srbije.


Posebno su stradali Peštarska visoravan, kao i područje oko Kraljeva i Kruševca.


- Nevreme je uslovljeno ciklonom, koji se iz Sredozemlja premeštao prema Balkanu, u sklopu koga se nestabilna i vlažna vazdušna masa, u jugozapadnoj visinskoj struji, premeštala preko pomenutih područja Srbije stvarajući vrlo povoljne uslove za pojavu olujne nepogode - naveli su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).


PROČITAJTE JOŠ - Grad udario na Sjenicu, razbijao kola i crepove, lilo kao iz kabla: Nevreme i u Kruševcu, Vrnjačkoj banji, Pešteru... (FOTO+VIDEO)


Tokom nevremena dejstvovao je sistem odbrane od grada.


- Sa ukupno 119 lansirnih stanica ispaljene su 744 rakete, sa 5 radarskih centara: Kruševca, Sjenice, Bešnjaje, Niša i Crnog Vrha. U većini mesta, koje je zahvatio jak oblačni sistem kumulonimbusnih oblaka sa potencijalnim gradom, izbegnute su štete i sprečena je pojava grada, ili je bila pojava sugradice i grada bez štete, osim mestimično na relativno malim površinama u odnosu na površine zahvaćene olujno-gradonosnim oblacima - saopštili su iz RHMZ.


Podsetimo, samo na teritoriji grada Kruševca, gde je padao grad veličine oraha, ispaljeno je najmanje 300 raketa.


IZ RHMZ UPOZORAVAJU NA VREMENSKE NEPOGODE I ZA DANAS


- Danas će biti nestabilno sa lokalnim vremenskim nepogodama (obilna kiša, grad, jak i olujni vetar), sa najvećom verovatnoćom u zapadnim, centralnim i istočnim krajevima Srbije. U većini mesta se očekuje od 15 do 35 mm kiše za 12 h, lokalno i više - upozorili su meteorolozi. Za celu teritoriju Srbije proglašen je narandžasti meteoalarm.


Upozorenje je izdao i Auto-moto savez Srbije (AMSS) zbog mogućih odrona na putevima.


- Vozači i danas moraju biti pažljiviji za vreme vožnje kako ih ne bi iznenadile deonice puteva na kojima se zbog povremeno jačih pljuskova u kolotrazima i udubljenjima nađe veća količina vode zbog koje mogu lako da izgube kontrolu nad upravljačem, jer tada vozilo može naglo da promeni putanju kretanja u neželjenom pravcu - kažu iz AMSS.Dodaju i da je još jedan razlog za opreznijom vožnjom sigurno i povremeno jak vetar, ali i česti odroni koje ovakvo vreme donosi.


- Niska oblačnost, povremeno jači pljuskovi, a u pojedinim krajevima praćeni i gradom dodatno opterećuju vozače, zato im preporučujemo da ukoliko naiđu na područje koje je zahvaćeno nevremenom naprave puzu u vožnji i zaustave vozilo na prvom parkingu ili nekom drugom bezbednom mestu dok se vremenski uslovi ne poboljšaju - poručuju iz Auto-moto saveza.


(telegraf.rs)

Komentari (1)

DzSvetac

20.05.2020. 09:35

Dok smo bili velika Juga , bilo je i prostora da se reaguje i oblak u začetku gađa raketom i time spreči formiranje krupnog leda u jezgru, sada nam dođe već formiran gradonosni oblak iz Bosne i Hrvatske , tako da ove raketa samo mogu vrlo malo da usitne ...žalosno ,ali to nam je ! Iskreno ni osiguranje nije nikakva garancija , dok se kod nas ovo nezavisno sudstvo ne dovede u red !!!

Goran

20.05.2020. 10:22

Samo niko ne upozorava na HARP sistem koji dokazano služi za manipulaciju klime...