Veliko priznanje Bojanu Veljkoviću (28): Mladi slikar iz Kučeva u timu koji izrađuje mozaik Hrama Svetog Save

D. NOVKOVIĆ

18. 05. 2020. u 08:20

Велико признање Бојану Вељковићу (28): Млади сликар из Кучева у тиму који израђује мозаик Храма Светог Саве

Bojan Veljković u svom ateljeu u Kučevu Foto Privatna arhiva

Reč je o mozaiku na 10.000 kvadrata, što ga svrstava u najveće na svetu
EKIPI umetnika koja izrađuje impozantni mozaik u Hramu Svetog Save u Beogradu, na čijem je čelu ruski akademik Nikolaj Aleksandrovič Muhin, nalazi se i slikar Bojan Veljković (28) iz Kučeva. Reč je o mozaiku na 10.000 kvadrata, što ga svrstava u najveće mozaičke projekte na svetu.

- Akademik Muhin je idejni tvorac mozaika i rukovodilac umetničkog tima. Završetak je planiran u drugoj polovini 2020. godine, ali, s obzirom na stanje koje nas je zadesilo, verovatno će taj rok biti pomeren - kaže Bojan.

Izrada mozaika počela je 2018. godine, kada je u kupoli prikazano Vaznesenje Hristovo na 1.248 kvadrata. U toj fazi Bojan nije učestvovao, već se, na poziv Miloša Đurana, priključio u narednoj, kada je na redu bio istočni, oltarski deo.

MURALI O BOJANU su "Novosti" pisale i 2015. godine, kada je sa petoro kolega sa Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu, Odsek primenjeno slikarstvo, u Kučevu naslikao 17 murala, koji su bili odbrana njihovog master rada. To je bio jedinstven projekat u zemlji, jer je prvi put neki grad studentima umetnosti omogućio da ga ukrase po svojoj zamisli.

- U srpskom timu su još Zoran Đuran iz Beograda, Andrija Živanović iz Kragujevca, Boris Jeknić iz Smedereva i Matija Popović iz Kučeva. Pošto se znamo iz studentskih dana i već smo radili više projekata, timski rad nam nije stran, pa smo lako izvršavali zadatke dobijene od ruskih kolega - priča Bojan.

Dok su radovi na Vračaru bili privremeno prekinuti zbog vanrednog stanja, Bojan je u svom ateljeu u Kučevu neumorno stvarao. Trenutno je okupiran radom na svom ciklusu slika "Božiji ljudi".

- Na ovim slikama su ljudi sa društvenih margina, jer želim da predstavim vrline i snagu "malog" čoveka. Bavim se odnosom sredine prema ljudima koji su žrtve predrasuda, pokušavajući da naslikam svet iz njihovog ugla - kaže Veljković.

Kao član timova, Bojan je radio i na izradi murala "Tašmajdanac" na OŠ "Starina Novak" u Beogradu, povodom 50 godina manifestacije "Radost Evrope", mozaika "Tajna večera" koji je u privatnoj kolekciji i murala u Štutgartu, u Nemačkoj. Neke slike ovog mladog umetnika deo su stalne postavke Galerije savremene umetnosti u Kučevu. Na inicijativu Zorana Kuzmanovića, u planu je otvaranje galerije sa stalnom postavkom njegovih slika u Domu kulture u Rabrovu.

"Mimikrija"STRIC GA "ZARAZIO"

LjUBAV prema slikarstvu Bojan je otkrivao u druženju sa stricem, čuvenim umetnikom iz Kučeva, Draganom Kecmanom (1956-2008). Već upisanu srednju školu nije priveo kraju, već je ranije krenuo na studije, pošto je uspešno položio prijemni na Fakultetu za primenjenu umetnost u Beogradu.

"Od sumraka do svitanja"Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)