Arheološko istraživanje na zapadnoj obali Velike Morave: Njive kriju davnu istoriju

Z. Rašić

nedelja, 22. 03. 2020. u 15:00

Археолошко истраживање на западној обали Велике Мораве: Њиве крију давну историју

Fotodokumentacija Zavičajnog muzeja

Paraćinski muzej i Arheološki Institut Beograd nastavljaju dobru saradnju. Lociranje u atarima sela Svojnovo, Raševica, Trešnjevica i Sinji Vir
PODRUČJE između planine Juhor i Velike Morave veoma slabo je arheološki istraživano, sa izuzetkom ostataka Momčilovog grada iznad sela Potočac. Baš zbog toga, paraćinski Zavičajni muzej upravo tu sprovodi svoju prvu arheološku aktivnost u ovoj godini. U pitanju je, stručnim jezikom rečeno, rekognosciranje zapadne obale Velike Morave.

- To znači da mi na osnovu površinskih nalaza koje otkrijemo obilazeći to područje, lociramo arheološke lokalitete. Obilazimo njive, oranice, koristeći savremene uređaje, pravimo foto-dokumentaciju, a materijal se kasnije hronološki određuje - kaže dr Vesna Vučković, viši kustos arheolog Zavičajnog muzeja.

U pitanju su katastarske opštine sela Potočac, Svojnovo, Raševica, Trešnjevica i Sinji Vir. Zbog kiše prethodnih dana, posao je malo stao, ali će biti nastavljen. Vučkovićeva objašnjava da za Trešnjevicu i Sinji Vir do sada nije bilo baš nikakvih podataka.

- Nismo imali čak ni saradnike iz tih sela. Sad tek širimo mrežu, što nama i jeste cilj, međutim, primetila sam da se meštani plaše da komuniciraju sa nama, strahuju da će im po otkrivanju nalaza njive biti oduzete. Taj strah je bezrazložan jer mi radimo samo lociranje i fotografisanje, odnosno pravimo dokumentaciju - naglašava dr Vesna Vučković.

Ona dodaje da su do sada definisane pozicije lokaliteta za koje se ranije nije znalo. Nalazi potiču iz različitih perioda, uglavnom praistorije, a na analizi tek će se raditi.

U ekipi istraživača koja sprovodi rekognosciranje je i dr Filip Filipović iz Arheološkog instituta Beograd, zatim Mirko Vranić i Jasminka Bogić, a iz Paraćina, pored Vučkovićeve, tu je i arheolog i direktor Zavičajnog muzeja Branislav Stojanović, te Dušan Kaličanin.

MONOGRAFIJA

Arheološki institut i Zavičajni muzej pripremaju zajedničku monografiju koja će obuhvatiti rezultate i ovih istraživanja. Tema je "Praistorijska arheološka građa u centralnom Pomoravlju", a obuhvatiće i opštinu Ćuprija.

Vučkovićeva napominje da su takva istraživanja i zaštita kulturnog nasleđa sastavni i izuzetno važan deo rada Zavičajnog muzeja u Paraćinu, posebno poslednjih nekoliko godina.

Komentari (1)

Сињивирац

22.03.2020. 21:15

Ja sam spreman za bilo koji vid saradnjex napokon da neko krene da istrayuje u veyi mog sela Sinjeg Vira, u bliyini mog sela je nekada pilo Prijeydino selo,a samo ime sela se spominje jos u srednjem veku