“Rekao sam sebi da ne smem da dozvolim da mi vreme provedeno iza rešetka protekne uzaludno”: Nišlija (37) izdržava zatvorsku kaznu i - završava fakultet

Jelena ĆOSIN

20. 02. 2020. u 18:00

“Рекао сам себи да не смем да дозволим да ми време проведено иза решетка протекне узалудно”: Нишлија (37) издржава затворску казну и - завршава факултет

Na času sa učiteljicom Slavicom Ristić ,Foto J. Ćosin

Dok izdržava zatvorsku kaznu u KPZ u Nišu, osuđenik N. N. završava fakultet koji je davno počeo da studira. Tokom ispitnih rokova, od upravnika dobije dozvolu da izađe na polaganje

NAPRAVIO sam veliku grešku zbog koje sam danas ovde, u zatvorenom delu Kazneno-popravnog zavoda, odakle s vremena na vreme odlazim na ispite. I pre nego što sam došao ovde da služim kaznu, rekao sam sebi da ne smem da dozvolim da mi vreme provedeno u zatvoru protekne uzaludno. Zato sam rešio da završim davno započete studije prava.

Ovako ispovest, za "Novosti", iz niškog zatvora započinje tridesetsedmogodišnji N. N., apsolvent Pravnog fakulteta u gradu na Nišavi. Svakog meseca kada su ispitni rokovi, on od upravnika zatvora dobije dozvolu da izađe na ispit, ali u pratnji zatvorskog komandira. Budući da fakultet završava po starom programu, kaže da mu mnogobrojna predavanja nisu bila obavezna, pa uz mnogo truda uspeva da iz ćelije savlada sam sve ono što su njegove kolege slušale tokom godine. Zahvalan je, kaže, i vaspitačima što su mu dozvoljavaju da nastavi studiranje, što ga dovode na ispite i pružaju podršku koja mu je više nego potrebna.

PROČITAJTE JOŠ - RESOCIJALIZACIJA U KAZNENO-POPRAVNOM ZAVODU: Osuđenici dresiraju pse, o ljubavi prema njima pišu, recituju


- Sada čak mnogo drugačije gledam na sve - priča nam ovaj budući pravnik. - Nekada sam izabrao da budem pravnik, a prekršio sam zakon i sada sam na izdržavanju kazne. Shvatam svoju grešku, više poštujem i cenim neke vrednosti u životu i nadam se da će mi ovo sve zapravo pomoći da još bolje, jednog dana, radim svoj posao. Nadam se, u struci.

Naš sagovornik nije jedini koji iz zatvorske ćelije završava fakultet. Prema statistici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, 2018. godine fakultet je tokom služenja kazne u Srbiji završilo troje osuđenika, od kojih jedna žena. Tri godine ranije taj broj je bio petostruko veći pa je fakultetske diplome steklo 15 osuđenika. Osim mogućnosti da tokom izdržavanja kazne završe fakultete, u zavodima se za osuđenike organizuje i opismenjavanje, osnovnoškolsko i srednje stručno obrazovanje, kao i kursevi i obuke za razna zanimanja. Sve to da bi po izlasku iz zatvora ti ljudi nastavili da žive normalno na društveno prihvatljiv način.

PROČITAJTE JOŠ - U zatvoru završio pravni fakultet!

- Naš Zavod mnogo ulaže u obrazovanje osuđenika, pre svega u završavanju osnovne škole, a potom tokom raznih obuka i za više od 20 zanimanja, koja su trenutno deficitarna u Srbiji - priča, za "Novosti", Dejan Panić, upravnik niškog KPZ. - Obuku završavaju zahvaljujući Narodnim univerzitetima i potom dobijaju sertifikate na kojima nigde ne stoji oznaka KPZ Niš. To je vrlo važno jer im po izlasku iz Zavoda i tokom traženja posla nigde ne stoji da su bivši osuđenici, već su oni ravnopravni građani - priča, za "Novosti", upravnik niškog KPZ Dejan Panić.

Foto J. Ćosin

Dok najuporniji osuđenici završe fakultet, mnogo je onih koji u zatvoru prvi put nauče da pišu i čitaju. Tako kroz školu "Lela Popović" koja ima odeljenje i u niškom KPZ tri ciklusa, od 1. do 4. zatim od 5. do 6. i od 7. do 8. razreda, pohađa i do 80 polaznika. Učiteljica Slavica Ristić kaže da su njeni učenici vrlo motivisani da završe razrede koje do tada nisu i da tako steknu svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi. Neki čak, prvi put uče i da računaju i pišu.


- Imamo pet odeljenja raznih nivoa - objašnjava Panić. - Svake godine se poveća broj zainteresovanih učenika. Uglavnom su dobri đaci, slušaju, uče, interesuju se. Kada pozovu rodbinu i kažu da idu u školu, svi budu ponosni na njih, a to ih mnogo motiviše i podstiče da rade nešto dobro.

Foto J. Ćosin

POMOĆ SUPRUGE

U ORGANIZACIJI svih obaveza na fakultetu mnogo mi pomaže supruga. Nabavlja mi knjige, prijavljuje ispite, donosi garderobu za taj dan kad odlazim da polažem ispite, obaveštava me kada su ispitni rokovi... Vodi računa o svemu da bih uspeo da završim započeto.Foto J. Ćosin

DRUŠTVENA ODGOVORNOST

ODGOVORNOST zaposlenih u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu je velika upravo zbog društvene odgovornosti - kaže Miljan Krstić, šef Odseka za sprovođenje tretmana. - Sve polazi iz Odseka za ispitivanje ličnosti gde stručnjaci razgovaraju sa osuđenicima, sagledavaju njihove mogućnosti i određuju program postupanja. To podrazumeva i dovršavanje započetog formalnog obrazovanja. Sugerišemo im i da završe neke obuke i stručnu kvalifikaciju, a sve da bi se lakše prilagodili životu van KPZ posle izdržane kazne.

Foto J. Ćosin


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije