NAPISAO sam pismo jer je situacija oko Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori zabrinjavajuća i nije samo lokalno pitanje. Ono je od najvećeg interesa, posebno za pravoslavne vernike širom sveta. Svakodnevno dobijam vesti iz različitih medija iz Crne Gore, Srbije i regiona, ali i iz Argentine, i nespokojan sam zbog svega što se događa.

Ovako za "Novosti" govori Matijas Pablo Gvozdenović, gradonačelnik Arijasa u argentinskoj provinciji Kordoba. Pismo podrške koje je uputio narodu i kliru Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ostavilo je veliki utisak ne vernike širom regiona. Bilo je mnogo i onih koji nisu krili suze na stihove navedene u pismu, a koji su ispisani na spomeniku njegovog pradede Mila: "Ko slobodu srpsku čuva/ od kad Lazar slavno pade/ Crnogorac, a ko drugi/ on je samo čuvat znade."


PROČITAJTE JOŠ - Gradonačelnik Kordobe podržao građane Crne Gore: Čestitam vernicima, sveštenstvu i pozivam predsednika Argentine da reaguje zbog ozbiljne situacije

- Dedina deca su odlučila da te stihove ispišu na njegovom nadgrobnom spomeniku, jer on nikada nije delio crnogorsko od srpskog - kaže nam Gvozdenović. - Moja porodica je i u Argentini čuvala tradiciju i običaje svog kraja. Odmalena sam slušao kako pevaju dok deda svira uz gusle pesme o kralju Nikoli, kralju Aleksandru, Crnoj Gori, Kosovu... I danas kad čujem da neko peva "Onamo, 'namo" vratim se u detinjstvo. Deda Jovan mi je pokazivao crnogorski grb i objašnjavao značenje četiri ocila: "Samo sloga Srbina spasava". Pričao mi je i da je njegov otac Milo odlučio da se vrati u domovinu i da kao dobrovoljac učestvuje u njenoj odbrani u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu zbog velike ljubavi koju je osećao prema svojoj veri i korenima. Za to je i dobio dva odlikovanja.


PROČITAJTE JOŠ - U borbi za pravoslavlje i SPC, Srbima u Crnoj Gori stigla podrška i iz Rusije: Braćo naša, molimo se za vas!(VIDEO)

Ispričao nam je naš sagovornik i da su se njegovi preci, najviše zbog siromaštva, doselili u Argentinu uoči Prvog svetskog rata, u jednoj od masovnijih pečalbarskih migracija. Tada su, kaže, i roditelji njegovog oca Milana - Jovan i Marija, došli u Argentinu. Svako sa svojim roditeljima i porodicom.

- Deda Jovan je rođen u Gluhom Dolu u Crmnici, a baka Marija u Boki Kotorskoj - ponosno govori Matijas. - Baka Marija je još živa i nedavno smo proslavili njen 90. rođendan. Okupila se cela familija. Inače, u provinciji Kordoba ima Crnogoraca, ali su naša okupljanja vezana jedino za crkvu. Najbliža nam je u Venado Tuerteu, u provinciji Santa Fe, pedesetak kilometara od Arijasa. Uz Božju pomoć, ove godine, sa vladikom Kirilom i našim parohom, ocem Milenkom počećemo izgradnju crkve Svetog Vasilija Ostroškog u blizini Arijasa. Opština nam je već donirala lokaciju.

Odgajan u duhu pravoslavne vere i tradicije svojih predaka, naš sagovornik je, kako nam je kazao, od detinjstva maštao da dođe u Crnu Goru i Srbiju. Polovina želje ostvarila mu se pre dve godine.


- Sa suprugom Analijom i ćerkom Hulijom 2018. godine posetio sam Crnu Goru - sa velikim zadovoljstvom i srećom priča nam Gvozdenović. - Tada su nas primili mitropolit Amfilohije i visoko sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve. Posetili smo kuću mog dede Jovana u Gluhom Dolu, Cetinjski manastir, Ostrog, Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici i Boku Kotorsku.

PROČITAJTE JOŠ - Podrška Srbima u Crnoj Gori iz Rima: Navijači Lacija istakli trobojku (FOTO/VIDEO)

Kada sam kročio na crnogorsko tlo ispunio mi se jedini veliki san, kao da sam se ponovo rodio. Želim i da dođem u Beograd i da posetim Kosovo i Metohiju. Kada je reč o rođacima u Crnoj Gori, poznajem nekoliko Gvozdenovića, ali smo slabo u kontaktu jer govorim samo španski jezik.

Deda Jovan i baka Marija

Otkrio nam je ovaj gradonačelnik Arijasa i da je odavno zakoračio u političke vode:

- Još kao šestogodišnjak govorio sam majci da ću jednog dana biti predsednik Argentine. Bio sam tinejdžer kada sam se priključio političkoj stranci. Želim da se borim za pravednije društvo, sa akcentom na ekonomskom razvoju, obrazovanju, zdravstvu i industriji. Kao veliki vernik, molio sam se i Svetom Vasiliju Ostroškom da mi osvetli put. Uz Božju pomoć, i sa najvećim brojem glasova stanovnika, krajem 2019. počeo je moj drugi mandat gradonačelnika.

Otac Milan i baka Marija

SLAVI ARANĐELOVDAN

KRSNU slavu obeležavamo 21. novembra - kaže Matijas Gvozdenović. - Na seoskom imanju mog dede slavimo Svetog Aranđela, zaštitnika naše porodice. Tog dana dolazi nam sveštenik, lomimo slavski kolač i zalivamo ga vinom. Sve u spomen na naše pretke i za život i zdravlje nas i naših potomaka.

Sa najbližim rođacima na proslavi bakinog 90. rođendana

"RAZBIJENA" OČEKIVANjA

NA poziv crnogorskog ambasadora Gordana Stojkovića, 2016. sam prisustvovao obeležavanju decenije nezavisnosti Crne Gore i tada sam upoznao Mila Đukanovića - priča Gvozdenović. - Moja očekivanja o predsedniku zemlje mojih predaka razbila su se čim sam ga upoznao. Pozdravili smo se prijateljski, ali kada sam mu pokazao krst Svetog Vasilija koji mi je poklonio mitropolit Amfilohije, izraz na njegovom licu se potpuno promenio. To nikad neću zaboraviti. Zato me i nije začudilo sve ovo što se danas dešava u Crnoj Gori.