REDITELj Vasilije Nikitović i njegova supruga Marija Jelić čekaju osmo dete, i, kako kažu, dece nikad dosta.

Autor filma "Četiri ruže" i nekadašnja članica grupe "Bičarke na travi" pokazali su da roditeljstvo i karijera mogu da idu zajedno. Marija i Vasilije kažu da su deca njihov najveći uspeh u životu, a na pitanje da li su to planirali, odgovaraju sa osmehom da su ih želeli.

- Porodica je najveća čovekova podrška. A evo moje "reprezentacije" - upoznaje nas Vasilije sa Milosavom (12), Tanjom (12), Ilijom (10), Pavlom (8), Katarinom (7), Trifunom (6) i bebom Nikolajem.

- I, daće Bog... - pokazuje rukom na Marijin stomak.

PROČITAJTE JOŠ - Srce mi je puno zbog osmoro dece


Film "Četiri ruže" spreman je deset, a sniman sedam godina. Marija i Vasilije su deset godina u braku, i njihova ljubav je stara koliko i film.

- Istina. Upravo je ovaj film, na neki način, prikazao i lepotu naše ljubavi - kaže Vasilije.

- Dugo sam ga spremao. Nije bilo lako da istrajem. Ali imao sam podršku, i to podršku žene koju volim. Tada ništa nije teško.

Dan u porodici Nikitović počinje pesmom, a završava se bajkom. Stariji brinu i pomažu mlađima, mlađi slušaju starije.

- Svi slušaju majku, a majka sluša sve nas - smeje se Vasilije. - I tako dan za danom.

- Deca su veliko stvaralaštvo -kaže Vasilije. Njemu i Mariji roditeljstvo nekako lako ide, a za to je, kažu, najzaslužnija ljubav.

- Lako je organizovati veliku porodicu - uverava nas Vasilije. - A kad to umete, možete i da snimite film.

PROČITAJTE JOŠ - Devetoro mališana ispunilo očev san: Radost i sloga "stanuju" u domu mladih roditelja Ane i Dalibora Vukovića u Kosovskoj Mitrovici


Već dugo godina Vasilije radi na RTS-u, ali mu je roditeljstvo uvek na prvom mestu:

- Od dece svakog dana nešto naučim. Naučili su me da se igram, da oprostim i da priznam kad pogrešim.

Vasilije i Marija uče decu da čuvaju jedni druge, da budu iskreni i dobri ljudi, da nije najbitnije ono što zarade i stvore već ono što nose u sebi. Mališani su živeli uz "Četiri ruže", ali još nisu pogledali film. Roditelji im to nisu dozvolili, jer, kako kažu, nije za njih.

- Ovaj film nije za decu - kaže Vasilije. - Tako smo im objasnili i oni su to, koliko vidim, razumeli.


Vasilije Nikitović Foto Promo

Marija je "Četiri ruže" oplemenila rok i rep muzikom, ali i popularnom folk pesmom koja oslikava jednu stranu naše svakodnevice. Ona je bivša članica hip-hop benda "Bičarke na travi". Zajedno sa Unom Senić je nastupala do 2006, a onda je svaka krenula svojim putem.

- Porodica i porodične obaveze su moj pravi i potpuni život - govori Marija. - Filmska muzika otkriva jedan novi svet i u tom smislu vidim svoja buduća angažovanja. Scena i scenski život nisu u prvom planu, iako je film aktivirao na izvestan način i muziku, što je meni bilo veoma zanimljivo.

Vasilije kaže da je za reditelja film kao dete:

- To posebno osećate kada to dete sazri i odraste i kada vi morate da shvatite da ono ima svoj samostalan i izbor i život. "Četiri ruže" su jedno hrabro i prkosno dete koje želi da dokaže istinu u koju veruje. A veruje da, uprkos svemu, postoje istina i dobro.

Film "Četiri ruže" uveliko živi svoj bioskopski život i, sudeći na osnovu dosadašnje gledanosti, izazvao je priličnu pažnju publike. O njemu dovoljno govori i ocena publike na Petom međunarodnom filmskom festivalu "Kosovo i Metohija", gde je nedavno proglašen za najbolji film.


Film "Četiri ruže"

FENOMEN VREMENA

- MENI je fascinantan fenomen vremena u "Četiri ruže", jer radnja traje kao u antičkoj drami. Od izlaska pa do sledećeg izlaska sunca u filmu, a vreme snimanja obuhvata deceniju - kaže Vasilije. - Zato ovaj film označava neki poseban trenutak u vremenu. Za deset godina glumci se nisu promenili, jer zvezde sjaje uvek istim sjajem. Posebna čar ovog filma je to što je scenario bio otvoren, pa su i oni unosili svoje ideje.


DESET KADROVA

- FILM "Četiri ruže" rađen je deset godina, jer su svi uslovi snimanja tražili vreme - kaže Vasilije. - Deset proteklih godina mi danas izgleda kao deset trenutaka ili deset kadrova. Šta se u međuvremenu promenilo? Mi smo nešto stariji, a deca rastu. Tu promenu jasno vidim.