Devetoro mališana ispunilo očev san: Radost i sloga stanuju u domu mladih roditelja Ane i Dalibora Vukovića u Kosovskoj Mitrovici

D. ZEČEVIĆ

03. 01. 2020. u 10:30

Деветоро малишана испунило очев сан: Радост и слога станују у дому младих родитеља Ане и Далибора Вуковића у Косовској Митровици

Ana sa ćerkama Foto D. Zečević

Da će imati mnogobrojno potomstvo, rešili su još dok su se zabavljali

U PROTEKLOJ godini Gospod nas je udostojio da još jednom, po deveti put postanemo roditelji. Imamo Milana (16), Anđelu (15), Katarinu (11), Strahinju (10), Milicu (7), Sofiju (6), Jelisavetu (4), Tamaru (2) i Kseniju koja ima deset meseci. Zato predstojeći Božić dočekujemo u sreći i radosti, jer su nam, što je najvažnije, dečica zdrava.

Ovim rečima dočekao nas je Dalibor Vuković (44) sa suprugom Anom (37) u stanu u centru Kosovske Mitrovice. Otac devetoro dece, sedam ćerki i dvojice sinova, ne skriva ponos zbog svoje mnogočlane porodice, koja, ovih prazničnih dana, na okupu otvara vrata svim dobronamernima. Tako je bilo i uoči Nove godine, kada je sa suprugom i potomcima u svoj dom primio Slavka Simića, načelnika Kosovsko-mitrovačkog okruga, i Aleksandra Spirića, predsednika privremenog organa Opštine Mitrovica. I dok su roditelji dočekivali goste, deca, jedno drugom do uveta, s radošću su preuzimala paketiće.

- Hvala Bogu što nas se sete i dobri ljudi, ali i naši predstavnici koji su nas posetili i doneli deci poklone - govori Dalibor i priča da im je nedavno lokalna samouprava obezbedila novčanu pomoć zahvaljujući kojoj su mališanima kupili novu obuću i odeću. - Imam dobru platu, a obrađivali smo i jedno domaćinstvo kod Zvečana, pa uvek imamo za najosnovnije. Srećni smo što su nam deca skromna tako da nam zaista ništa ne nedostaje.

I supruga i majka Ana kaže da se deca lepo slažu i da starija pomažu oko mlađe. Dok kroz smeh pojašnjava da su navikli na gužvu u trosobnom stanu, priča da imaju svi dovoljno mesta za spavanje i da posebno spavaju devojčice, a posebno dvojica dečaka. Oni su, veli, kada je reč o spavanju - povlašćeni.

- Znam im svima datume rođenja napamet, ali ne mogu "iz prve" da se setim godine rođenja - u šali govori Ana. - Trudimo se da pomažemo jedni drugima, da budemo ozbiljni, a najozbiljniji smo kada školarci rade domaće zadatke, pa suprug i ja moramo da priskočimo u pomoć.

- Odličan sam đak i najviše volim matematiku, iz koje imam sve petice - ozbiljno se "nadovezuje" Katarina.

Ipak, na pitanje kakvi su đaci i ostalih petoro školaraca, odgovara otac Dalibor:


PROČITAJTE JOŠ: Pokloni za decu iz Zvečanske i Prihvatilišta


- Bože moj, ne moraju svi da imaju sve petice. Neki će možda da se bave zanatima i da budu u tome uspešniji, ali mnogo je važnije da su čestiti i da će izrasti u dobre ljude!

Da će imati devetoro dece, Vukovići su rešili još dok su se zabavljali. Prisećajući se tog vremena, Ana uz osmeh priča da je još tada, govoreći o potomstvu, Dalibor uvek govorio da želi devetoro dece:

- U šali sam odgovarala da smanji bar za troje, ali kada nam se rodila osma kćerkica rekla sam mu da smo na putu da ostvarimo njegovu želju. Ostvarila nam se, eto, prošle godine.

Porodica sa predstavnicima Opštine i Kosovsko-mitrovičkog okruga

Ovoj majci devetoro dece, nismo mogli a da ne udelimo komplimente budući da lepo izgleda i da je i pored obaveza oko dece u stanu sve uredno.

- Kada čuju koliko imamo dece, svi očekuju da moja supruga bude ružna i debela a ne ovako lepa i uredna - oglašava se Dalibor. - Otac glup, a majka samo rađa, to je jedan od stereotipa kada je reč o mnogočlanim porodicama. Mi smo vernici, pristojni ljudi i decu učimo duhu pravoslavlja. Lepo je imati više dece, jer ona čuvaju domove ali i svetinje koje su uz decu, najveće bogatsvo.


STIPENDIJE ZA ĐAKE

PRILIKOM posete porodici Vuković, predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić rekao je da je obezbeđena i novčana nadoknada za ovu porodicu, od 30.000 dinara mesečno, kroz stipendije za školarce za 2020. godinu:

- Vukovići su porodica koja ima budućnost i sa njima tu budućnost ima i naša država Srbija - kazao je Simić. - Oni su ponos i naše najveće bogatstvo, i primer svima nama koji živimo u ovim teškim vremenima i okolnostima, kako se stvara jaka, snažna i zdrava porodica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Milos

03.01.2020. 11:14

Zivi bili,ako treba neka pomoc neka Novosti napisu gde i kako.Svako dobro dobri ljudi.

Republika Srpska

08.05.2020. 14:24

Ne pamtim kad sam pročitao nešto ovako lijepo i inspirativno. Svaka čast ocu, majci i djeci im, ovo je pravoslavlje u svom najizvornijem smislu. Moj duboki nakolon i poštovanje, Bog vas čuvao i sve najbolje vam dao.