Crveni alarm u Srbiji: Zbog magle problemi širom zemlje, izdat apel građanima (VIDEO)

Tanjug

08. 12. 2019. u 19:44

Црвени аларм у Србији: Због магле проблеми широм земље, издат апел грађанима (ВИДЕО)

Foto: N.Živanović

Magla i večeras smanjuje vidljivost i utiče na usporeno odvijanje saobraćaja u nekim delovima Srbije, a najgušća je pored Save na obrenovačkom putu.
Magla i večeras smanjuje vidljivost i utiče na usporeno odvijanje saobraćaja u nekim delovima Srbije, a najgušća je pored Save na obrenovačkom putu.

Magla otežava saobraćaj na svim putevima u Vojvodini, prisutna je na prilazima Beogradu, na zrenjaninskom i pančevačkom putu, ali je najgušća pored Save na obrenovačkom putu, ima je i na novom auto-putu Miloš Veliki između Lajkovca i Obrenovca, saopštio je AMSS.

Magla ugrožava bezbednost i usporava saobraćaj na većini puteva u Braničevskom okrugu, na područja Požarevca, Smederevske Palanke i Velike Plane.

Zbog pojačanog saobraćaja, što donosi kraj vikenda, AMS S vozačima savetuje punu odgovornost za volanom, vožnju sa upaljenim svetlima za maglu i na većem odstojanju između vozila, uz dodatno strpljenje ukoliko naiđu na usporenu vožnju.

Zadržavanja na teretnim terminalima naših GP su višečasova. Na Horgošu teretna motorna vozila za izlaz čekaju pet sati, na Kelebiji dva, Batrovcima 10 sati, dok se na Gradini čeka dva sata.

Situacija je posebno alarmatna u šest gradova u Srbiji, pa se, ako je slušati preporuke, stanovnicima Beograda, Pančeva, Smedereva, Novog Sada, Beočina, Valjeva i Niša možda najbolje da danas sa gas maskama prolaze gradom, ako baš moraju da izlaze iz svojih domova.

Već na prvi pogled kroz prozor od magle i smoga u Beogradu se ne vidi "prst pred okom", a opasne PM 10 čestice zabeležene su u ogromnom broju zbog čega se više srpskih gradova nalazi na listi najzagađenijijh na svetu.

Najlošiji vazduh trenutno udišu Beograđani, Pančevci, Novosađani, kao i građani Smedereva, Valjeva, a ništa bolje nije ni kod Nišlija.
Jednom rečju, "crveni alarm" upaljen je na gotovo celoj teritoriji naše zemlje, te tako ni u Subotici, Užicu, Boru i Zaječaru nije ništa bolja situacija, govore podaci zvaničnog sajta merenja kvaliteta vazduha koji je ove gradove svrstao u četvrti stupanj
zagađenosti.

Foto Tanjug/F.Krainčanić


Zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa (stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća) mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba, navodi se na zvaničnom gradskom sajtu.


Osetljivim grupama se preporučuje da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da obavljanje aktivnosti preusmere u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Ostalim građanima savetuje se da skrate dužinu boravka vani, smanje intenzitet napornih aktivnosti, prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Мица Хаубица

08.12.2019. 19:58

на крају ће дувански дим испасти као парфем

Miki

08.12.2019. 20:10

Zabraniti vožnju automobila koji ne ispunjavaju norme ispod Euro3 kao i sve one koje nisu u propisanim granicama svoje norme. Svedoci smo kako automobili, autobusi i kamioni čade kao lokomotive, to se može popraviti samo treba vlasnike naterati !!!

Apel

08.12.2019. 20:50

Mole se gradjani da sto manje dišu a sto vise troše jer im novac ionako nece biti potreban osim za gas maske i boce s kiseonikom.

Nemar neodgovornih ljudi

08.12.2019. 21:09

Kula i Vrbas katastrofa, srednja linija koja spašava kad je magla se ne vidi....obeležja nikakva, mrak svugde...put nikakav

NightWolf

08.12.2019. 21:28

Što ublažavate vesti? Kada je ranije napisano da "u Nišu treba da idu sa gas maskama" je zaista istina...

Vatro Marx

08.12.2019. 22:06

U Sarajevu je crni alarma , Kazu da je medju najzagadjeniji grad u svijetu, gradjani Sarajevo hodaju u sa zastitnim maskama za disanje, tako je prikazano ovdje na tv A3 . na vijestima.

магла

08.12.2019. 23:07

Отказан је и вечерашњи лет за Венецију, а исти авион је исто вече требало да лети и натраг у Београд.

mirela

09.12.2019. 12:41

ja cim sam vvidela ovu maglu odmah sam zatvorila terasu i ukljucila moj novi ruski preciscivac vazduha ... samo rusija i bog mogu nam pomoci