Živi u Svrljigu, radi u Boru: Prođe mi ceo vek u stopiranju

B. CARANOVIĆ

12. 09. 2019. u 21:02

Nastavnica likovnog Dragana Stanisavljević iz Svrljiga poslednjih 15 godina putuje do Bora na posao. Autobuska karta već dugo joj je prevelik trošak. Odbijena za premeštaj u neku od dve bliže škole

Живи у Сврљигу, ради у Бору: Прође ми цео век у стопирању

Dragana Stanisavljljević, Foto privatna arhiva

VEĆ 15 godina, svakog dana, Dragana Stanisavljljević (42), akademski slikar iz sela Niševac kod Svrljiga, putuje 125 kilometara do posla i još toliko do kuće! Samo nekoliko meseci pošto je diplomirala, zaposlila se kao nastavnik likovnog u Osnovnoj školi "Treći oktobar" u Boru, nadajući se da će se osloboditi neko radno mesto bliže njenom domu. Nekada među najboljim studentima Likovne akademije u Banjaluci, danas je majka dvoje mališana, koja više vremena provodi putujući i sa đacima nego sa svojom decom, trogodišnjom Tinom i šestogodišnjim Adamom.

Posle udaje za Marka, koji već neko vreme ne radi zbog bolesti, i iznenadne smrti oca, Dragana je odlučila da život nastavi u rodnom Niševcu. Presrećna što se brzo zaposlila, nije ni sanjala da će joj taj isti posao zakomplikovati život kada zasnuje porodicu. Nada da će joj radno mesto konačno biti bliže kući, pre nekoliko dana, pao je u vodu.

- Više puta sam bezuspešno slala molbe i zahteve za premeštaj školskoj upravi Zaječara i Niša - priča naša sagovornica. - Kada je ovog leta izašla lista na sajtu prosvete, o slobodnim radnim mestima na osnovu obaveze preuzimanja tehnoloških viškova, videla sam da su slobodna dva radna mesta bliža mojoj kući. Poslala sam zahtev osnovnim školama u Beloj Palanci i Crvenoj Reci da me preuzmu, na osnovu prava koja sam ispunila, ali sam odbijena. Uglavnom na osnovu obrazloženja da živim daleko, da se školi ne isplati da mi plaća put. A tih oko 50 kilometara, naspram dvostruko više do Bora, meni su ništavni.

Kako naša sagovornica kaže, preporuku Ministarstva prosvete da škole preuzimaju tehnološke viškove, u praksi većina direktora ne poštuje i zapošljavaju nastavnike na ugovor.

- Da tragedija bude veća, meni ni škola u Boru ne plaća troškove prevoza, koji mesečno iznose oko 40.000 dinara autobusom, a moram da menjam nekoliko linija - kaže Dragana. - Taj novac više ne mogu da priuštim, pa sve češće idem auto-stopom. Najteže od svega mi pada što sam, zbog toliko sati provedenih u putu, vrlo malo sa decom. Uz sve to, suprug je bolestan, ne može da radi, niti da brine o deci. Velika pomoć mi je svekrva, koja zbog porodičnih problema u poslednje vreme ne može svaki put da mi izađe u susret.


OŠ "Treći oktobar" / Foto Fejsbuk

Da bi na časove ujutru stigla na vreme, Dragana polazi u 3.40, a vraća se kasno posle podne, auto-stopom. Kada radi u popodnevnoj smeni, situacija je još gora, jer od 19.30 stopira i po zimi i po ledu i po snegu. Ranije je išla i vozom, sa presedanjem u Zaječaru, ali je linija ukinuta zbog obnove pruge.


Sa Tinom i Adamom,Foto privatna arhivaNAGRAĐIVANA

DRAGANA je Fakultet likovne umetnosti, odsek slikarstvo, završila sa prosekom 9,23. Osvajala je brojne nagrade tokom školovanja i tokom rada, a zbog rezultata Akademija u Banjalici joj je od druge godine stipendirala školovanje. U školi u kojoj radi, među omiljenim je nastavnicima. Pokušavala je da iznajmljuje stan u Boru, upisala decu u tamošnji vrtić, ali nije mogla finansijski da izdrži, niti da sa malom decom bude u gradu bez ičije pomoći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

sasa rudar

12.09.2019. 21:14

a zbog cega doticna osoba ne iznajmi stan u boru moze za 50 do 80 evra da se nadje i predju svi da zive ..ovde nesto ne stima pogotovo za mesecnu kartu...ne kosta toliko ni blizu kako ona.navodi 40000 dinara..a tek da stopira hmmm mnogo losa prica

Мирослав

13.09.2019. 05:37

@sasa rudar - Стан 50-80€ плус комуналије. Вртић за 2 детета око 80€, минимум. У старту 200€. Каже да је муж болестан и да не ради, не и да ли има неку зараду-плату. Углавном, може се рећи, од њене плате професора у основној школи треба издвојити 200€ и да њих четворо живе месец дана. Што се превоза тиче има 4 директна поласка по смеру, махом у невреме. Значи мора да преседа. За директне линије повратна карта је око 1300 дин. Све може да се провери пре него што се неко оптужи да лаже.

Jova

15.09.2019. 12:07

@Republika Srpska i Republika Srpska Krajina - Pa nije Srbija Švedska da se menja posao kad hoces! Gde zivis ti zemljace???

Анти Антифа

13.09.2019. 07:35

У Немачкој људи путују и по 100 км без плљћених трошкова. Ја сам пре две године путовао на линији БГ-НС. Кад више нисам могао променио сам и браншу и фирму А ова 15 година! Нешто није у реду са њом.Што не изнајми стан у Бору Тамо за 100 евра има шта хоћеш

Slavko

13.09.2019. 07:41

Ako je ovo sve tačno a verujem da jeste onda ova zena zasluzuje zlatnu medalju za svoj trud i naravno podrsku ministarstva da joj se nadje blze radno mesto.

Taki

15.09.2019. 12:06

@Brazilko - Na zapadu ljudi menjaju poslove na dve tri godine, zamisli ti da se svako seli cim promeni posao, pa nisu svi beduini!!!

Pantelejmon

13.09.2019. 08:33

Razumem probleme, ali ima nekih nelogičnosti. Stan u Boru može se sa svim režijama iznajmiti za manje novca nego što treba mesečno za prevoz, razumem da svekrva neće biti tu, ali sa druge strane Dragana će imati daleko više vremena i energije za sebe i porodicu. Sa druge strane uvek posotji opcija promene posla, veoma mali deo stanovništva provede ceo radni vek u okviru iste ustanove (kompanije), a ona kao najbolja u klasi ne bi trebala imati problem. Auto na CNG moguće je rešenje!

Vicky

14.09.2019. 13:40

I mnogo nas je takvih. I ja radim u skoli u Boru, porodica mi zivi u Beogradu, pa ja idem svaki vikend. Iznajmljeni szan u Boru, iznajmljeni stan u Beogradu. Ministarstvo mi zahtev za premestaj odbacilo...da se sama snadjem.