Храбри Ресавац победио Африку

A. ВАСИН

10. 09. 2019. у 20:03

Петар Миленковић (42) из Деспотовца на Килиманџару, у шесточланој екипи, проверио границе своје издржљивости

Храбри Ресавац победио Африку

ВРХ Петар Миленковић / Фото Приватна архива

У ШЕСТОЧЛАНОЈ интернационалној екипи, која је ових дана освојила Килиманџаро, попевши се на врх висок 5.895 метара, био је и Петар Миленковић (42) из Деспотовца.Овај Ресавац први пут је учесник професионалне експедиције успона, па је и за њега самог то било адреналинско истраживање граница издрживости сопственог тела...

- Ма, ниједног тренутка током седам дана успона нисам сумњао у себе, ни када је било најтеже - каже нам Петар, кога смо непосредно по повратку са крова Африке затекли у Занзибару, где тренутно намерава да "допуни батерије".


У екипи планинара, наставља Петар, биле су већином жене, међу којима и бакица од седамдесетак година из Аустралије,троје алпиниста из САД и један Немац. Успон је почео са висине од 1.800 метара стазом која се назива Мачаме роуд.

- Најзахтевнија деоница, у ствари, била је последњег дана, када смо после краћег одмора и окрепљења, наставили са 3.995 метара ка последњем базном кампу на 4.673 метра висине, одакле се креће на сам врх, на коту од 5.895 метара - прича нам Петар.

ОСВАЈАЧИ Миленковић (други слева) на крову Африке, Фото Приватна архива


Да, ипак, није било лако, Петар је осетио управо у тих последњих седам часова до Ухуру пика због умора, стрмог терена и хладноће...

- Када се нађете на врху, заборави се на све. Осећај је феноменалан и поред тога што се жива у термометру спушта на минус 20. У позадини вас заслепи белина ледених глечера и снега, а физички осећате само тежину својих руку и ногу, а тело вам се чини теже због разређеног ваздуха - сумира утиске Петар, који је на врху остао пола часа дуже од осталих чланова екипе.


ПОТВРДА Петар са сертификатом,Фото Приватна архива

После експедиције у Танзанији, Миленковић планира да крене у освајање Анда, највишег врха Јужне Америке. Поново небу под облаке. Кад је већ почео, вели, сад не намерава да стане. Овај рокер авантуриста, како за себе воли да каже, за своју авантуру добио је и сертификат државе Танзаније. Доказ да је Африка побеђена. Али, освајање преосталих врхова света, за упорног Ресавца, тек следи...


Фото Приватна архива

СИМБОЛ ТАНЗАНИЈЕ И КЕНИЈЕ

БЕЛИ врхови Килиманџара националне су иконе Танзаније и Кеније. Обриси црних планина са снежном капом налазе се на грбовима, новчаницама и многим другим симболима и овим земљама доносе милионе долара од десетине хиљада туриста годишње. Туристичка индустрија страхује да ће, нестане ли снежне равнице и глечера, нестати и туриста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Kodak

11.09.2019. 09:02

Dodao bih da je ovde veće dostignuće imati 4000 evra za tu avanturicu, nego sam uspon