Po utehu i pred Hristovu dolamu

Miljana KRALj

24. 08. 2019. u 20:00

По утеху и пред Христову доламу

Sveštenik Draško Tepavac kraj moštiju Svetog Nikole Foto Z. Jovanović

Veliko interesovanje pravoslavnih vernika za Hiton Gospodnji i ostale svetinje Nikolajevske crkve u Zemunu. U hramu i delovi moštiju Andreja Prvozvanog, Svetog Nikole, Svete Petke...

ZBOG okolnosti u kojima živimo, nemira koje osećamo svi i svuda, ljudi su u 21. veku postali veoma osetljivi. Imaju veliku potrebu za Bogom - kaže, za "Novosti", sveštenik Draško Tepavac, starešina i prvi paroh Nikolajevske crkve u Zemunu.

PROČITAJTE JOŠ - Čudesnu ikonu, umesto u hram, sele u pećinu

Ta potreba može da se vidi upravo u ovoj najstarijoj zemunskoj i beogradskoj crkvi, jedinom parohijskom hramu posvećenom Svetom Nikoli u našoj prestonici. Ovih dana ka njoj su pohrlili vernici iz svih krajeva Srbije, ali i inostranstva. Došli su da se poklone svetinjama, koje se tu čuvaju, i jednoj posebnoj, pridošloj u našu zemlju iz Rusije, iz Rostovskog manastira.

PROČITAJTE JOŠ - Solunac - iguman spasao tri najveće hrišćanske svetinje

- U hramu se trenutno nalazi Hiton Gospodnji, deo odeće koju je nosio Isus Hristos pre svoga stradanja - objašnjava starešina hrama koji se, prvi put u svojih trista godina postojanja, u potpunosti obnavlja. - Haljinu je izvezla Presveta Bogorodica, pre no što će Gospod poći na svoje dobrovoljno stradanje. Pred sam čin raspeća, razbojnici koji su Hrista vodili prema Golgoti, skinuli sa njega haljinu i pokidali je na delove.

Nikolajevska crkva je tokom dve sedmice gostila Hristovu dolamu, koja se od nedelje seli u hram Svete Trojice u Zemunu. Ali, kako ističe starešina Draško Tepavac, u Nikolajevskoj crkvi čuvaju se i druge mošti i svetinje, od velikog značaja za pravoslavni svet, a pogotovo za Srbe:

- Ovde se nalaze mošti Svetog Andreja Prvozvanog, Hristovog apostola, stare koliko i Gospod, više od 2.000 godina. Uz njegove mošti nalazi se deo časnoga krsta i deo moštiju Svetog arhiđakona Stefana Prvomučenika - dodaje naš sagovornik.

Inače, ove svetinje su, po predanju, Turci ukrali iz manastira Svetog Vasilija Ostroškog. Kupio ih je potom jedan bogati Zemunac, ali kada je smrt u kratkom vremenu pokosila njegove ukućane, spoznao je da one pripadaju kući božjoj i poklonio ih hramu.

- Od pre godinu dana, u hramu imamo i deo moštiju Svetog oca Nikolaja, po blagoslovu našeg patrijarha - priča Tepavac. - Dobili smo ih od igumana manastira Tumana, oca Dimitrija. U ovom manastiru se u poslednje vreme okuplja mnogo ljudi, koji tu dolaze zbog isceljenja. I kao što je nekada Bog proslavio Svetog Vasilija Ostroškog, danas imamo čast da, na isti način, mošti svetih Zosima i Jakova, u Tumanu, pomažu narodu.

ČUDESNA ISCELjENjA

U HRAMU su, kako nam priča sveštenik Draško Tepavac, imali više slučajeva isceljenja i navodi primer žene koja je oslepela zbog dijabetesa.

- Pre šest meseci, skrenula je na sebe pažnju crkvenjaka. Glasno je jecala u crkvi. Ispričala mu je da se zaplakala jer je, posle 20 godina, u ovom hramu progledala. Pošto je njena krsna slava Sveti Nikola, došla je da mu se pomoli i stala u pripratu. Tokom molitve, nije stigla ni do njegovih moštiju, kada je "videla" svetitelja kako izlazi iz oltara. Prošao je pored nje, zakrstio je i otišao na zapadni izlaz iz hrama. Od tada je progledala. Svaki put kada dođe u naš hram zato plače.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije