More u srcu srpske varoši

Igor MITIĆ

ponedeljak, 05. 08. 2019. u 14:21

Море у срцу српске вароши

Uređena obala podseća na morske plaže / Foto I. Mitić

Vlasotinčani privilegovani jer uživaju na svojoj plaži tokom celog leta. Sve je isto kao u nekom turističkom letovalištu

MLAĐI čovek, sa peškirima u rukama, ide ulicom ka centru mesta. Kraj njega dvoje male dece. Na nadlakticama su im mišići za plivanje sa motivima iz popularnih crtanih filmova. U rukama njihove majke torba iz koje viri dobro ohlađena voda. Jasno je. Pošli su na plažu i kupanje.

Ovo je scena koja se svakog dana može videti na primorju, ali mi je zatičemo u Vlasotincu, varoši na jugu zemlje koja ne pristaje na to da Srbija nema svoje more. Ima ga, kažu, i to u srcu ovog mesta koje tokom celog leta živi primorskim životom. To duguju Vlasini i brani na ovoj reci od koje se uzvodno pruža prelepo kupalište okruženo zelenilom. Sve je kao na moru, osim što Vlasotinčani na svojoj plaži imaju travu umesto peska, a mnogobrojne suncobrane zamenjuju krošnje drveća pod kojim se kupači odmaraju, igraju društvene igre, a pojede se i neka, u Vlasini rashlađena, lubenica.

- Ovo je stvarno blago kakvim malo koje mesto može da se pohvali. Tu sam celog leta. Ne idem na more. Nema ni potrebe. Šta ću tamo kad ovde imam čistu i prelepu vodu! Tu sam svakog dana. Plivam i odmaram se - priča Slobodanka Dinkić, koja na obalama Vlasine provodi svoje penzionerske dane.

Kraj nje, u delu predviđenom za malu decu, porodica Stanković. Mama Marija, tata Miloš i sinovi Petar i Pavle. Miloš je rođeni Vlasotinčanin, a Marija je iz Aranđelovca. Žive i rade u Beogradu, ali ne propuste da se, na putu do Grčke, osveže i u Vlasini.

- Kao dete sam ovde otvarao i zatvarao sezonu. Lepo je i za decu i za odrasle. Voda je malo hladnija nego na moru, ali deci to ne smeta - smeje se Miloš, a Marija dodaje da se nada da će ova lepota uskoro dobiti i dodatne sadržaje kako bi privukla nove posetioce, pa i turiste.

PROČITAJTE JOŠ - KARNEVALU NI KIŠA NE SMETA: "Drinska regata" Loznice, Zvornika i Malog Zvornika (FOTO)

Vikendom je ovde i više od hiljadu kupača. Dolaze i Leskovčani i žitelji svih ostalih okolnih mesta, a Vlasotinčani u šali dodaju da im pomalo i zavide jer im je kupalište "ispred kućnog praga". Oni brinu o svojoj Vlasini i domovima odlaze tek kada cela plaža bude "skockana". Čiste je komunalne službe, ali i kupači.

- Ja kad dođem na plažu, očistim sve ispod one šljive. Sednem i uživam. Voda je ove godine neuporedivo čistija nego ranije. Ne znam šta su radili, ali stvarno je mnogo bolje - dodaje Slobodanka.


Nadležni kažu da su i ove godine pripremili sve za početak sezone koja je "startovala" 1. jula. Pet kilometara uzvodno vršeno je čišćenje i uređenje korita reke, što je doprinelo boljem kvalitetu vode. To su potvrdili i uzorci leskovačkog Zavoda za javno zdravlje.

- Kao i svake godine, obezbedili smo spasilačku službu. Četiri spasioca sa licencama brinu o bezbednosti kupača svakog dana od 11 do 19 časova. U toku je i redovno čišćenje nanosa iznad brane i na tome rade "Srbijavode" - kaže Dejan Čikić, direktor SRC "Vlasina" koji je zadužen i za ovo kupalište.


Predsednik Opštine Vlasotince Zoran Todorović najavljuje da će, u sklopu projekta uređenja korita reke, od Madžinog potoka do "Beska", i brana u centru mesta biti automatizovana, što će uticati na još veću bezbednost kupača koji, uprkos upozorenjima, vole da plivaju blizu brane, na mestima gde je dubina reke veća od tri metra.

PROČITAJTE JOŠ - VESELI SPUST: Na Ibru provod za pamćenje (FOTO)

- Pripremili smo i urbanistički projekat celog kompleksa oko kupališta. Uređenje će biti podeljeno u pet faza. Važno je da imamo spremne projekte kako bismo mogli da konkurišemo za sredstva kod donatora, jer u budžetu za takve investicije nema novca - dodaje Todorović.


Dok razgovaramo sa njim, u pozadini čujemo razdragane mališane koje smo sreli prilikom dolaska na "vlasotinačko more". Njihov osmeh govori da ovakvi planovi baš imaju smisla.


BOGOJAVLjENSKO PLIVANjE

VLASOTINČANI na svom kupalištu plivaju i zimi. Bogojavljensko plivanje u ovom mestu je tradicionalno najmasovnije na jugu Srbije, a za časni krst se redovno nadmeće više desetina plivača i to uz podršku nekoliko hiljada posmatrača iz celog Jablaničkog okruga. I tako već trinaest godina zaredom, a najveći broj učesnika bio je pre pet godina kada je za časni krst plivalo čak 86 takmičara.

KUPALIŠTE DUGUJU BRANI

BRANA na reci Vlasini sagrađena je 1982. godine sa namerom da se na taj način trajno reši vodosnabdevanje Vlasotinca. Međutim, šest godina kasnije je ovo mesto pogodila katastrofalna poplava, pa je nakon toga fabrika vode izgrađena uzvodno od Vlasotinca. Brana je ostala u centru mesta i sada je u funkciji uživanja i dobrog provoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Bor

05.08.2019. 15:30

Ovo vam je tipičan primjer i dokaz da se domaći turizam treba razvijati. Ali Srbi vole mooore, koje su im komunisti ostavili u nasleđe. Srbi se ulizuju Hrvatima i pričama o ljetovanju, a oni ih na svakom koraku ponižavaju. Švajcarska nema more, ali je najatraktivnija turistička zemlja.

Nn

08.08.2019. 16:06

@Bor - Srbija je prelepa, ima mnogo sto druge zemlje nemaju a sto je priroda stvorila. Meni je takodje prelepo u Josanickoj banji, zaista je priroda svemocna kad napravi izvor u kom voda kljuca. Prooutovala sam dosta ( starija sam) ali Srbija je bogata svim prirodnim lepotama.

буки

06.08.2019. 00:38

Никад нисам волела море и чим сам мало одрасла, успротивила сам се родитељима, који су ме упорно водили сваког лета због здравља. Јежим се од слане воде и плажа са пресахлим тушевима за спирање соли са коже. Рај на земљи замишљам као прохладно планинско језерце у којем се огледају огромна дрвећа из шуме која га окружује. Вода бистра и слатка, мелем за очи, душу и тело, а ако ожеднимо и за пиће.

Nenad

08.08.2019. 06:45

Ja sam otisao iz zemlje pred rat i dogodine se vracam u moju Srbiju da uzivam.Jedva cekam da obidjem neke drugare iz tog kraja i okupam se tu . Naravno isao sam nekoliko puta u Grcku na more , ipak sam daleko u USA , ali dolazim u Srbiju barem 2-3 puta godisnje . Grcko more, domaca jezera , planine me jedino zanimaju . Nasa Srbija je prelepa . Naravno ne pada mi na pamet vise za zivota smrdljiva Milova CG i ustaska NDH . Ziveli braco ima Srbija mnogo toga za obici i videti .