Pobedili bolest, pa nižu medalje

J. MATIJEVIĆ

09. 07. 2019. u 09:25

Победили болест, па нижу медаље

Foto K. Mihajlović

Mališani izlečeni od raka, vratili se u Srbiju sa Dečjih igara u Moskvi sa čak sedam odličja. Među 500 učesnika izborili četiri zlata, dva srebra i jednu bronzu

NjIH osmoro osvojilo je sedam medalja! To je bilans učešća srpskih mališana lečenih od raka na jubilarnim 10. Svetskim dečjim pobedničkim igrama održanim u Moskvi od 4. do 8. jula. Dostojanstveno i ponosno branili su boje svoje zemlje, a među 500 učesnika iz 16 zemalja izborili su čak četiri zlatne, dve srebrne i bronzanu medalju.

Ova fascinantna družina i dvoje njihovih pratilaca, volontera iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR), iz ruske prestonice vratila se u Beograd u ponedeljak oko 13 časova. Beskrajna sreća, osmesi zadovoljstva i poneka suza obeležili su njihov susret sa roditeljima i aktivistima NURDOR, na aerodromu "Nikola Tesla".

- Mnogo sam srećna što sam osvojila prvo odličje za naš tim - veselo govori Dunja Piljić (9) iz Kaća, najmlađa u srpskom timu. - Bila je to srebrna medalja u trci na 100 metara. Ni mojoj ni radosti našeg tima nije bilo kraja. Na neki način ta prva medalja nas je sve podstakla da u predstojećim takmičenjima damo sve od sebe. I meni je dala krila, pa sam poslednjeg dana osvojila još jednu medalju, takođe srebrnu, u fudbalu.

Pročitajte još - DOKTOR DAVORIN RADOSAVLjEVIĆ: Rak napada više, ali se branimo jače

Mali po godinama, veliki u srcu, Aleksa Martinović iz Rumenke, Teodora Vranješević iz Kragujevca, Damjan Jovančević iz Niša, Dunja Piljić iz Kaća, Lazar Marković iz Vrnjačke Banje, Lenka Gajić iz Čačka, Marko Drezgić iz Dublja kod Bogatića i Nemanja Spasojević iz Šapca, potvrdili su poslednjeg dana takmičenja da su rođeni pobednici i heroji.

- Odigrao sam pet šahovskih mečeva i u svih pet pobedio - priča Marko Drezgić (16), osvajač zlatne medalje u šahu. - Na turniru sam imao jake protivnike iz Indije i Rusije, i nije bilo nimalo lako. Naročito u finalu protiv momka iz Rusije. Mislio sam, pošto je domaćin, da su mi šanse male, ali pokazalo se da šahovsko umeće ne mari za "domaće i goste". Mnogo je lep osećaj osvojiti zlato za svoju zemlju.

Dunja Piljić Foto Đorđe Korora

Dok grle sina, ponosni Markovi roditelji Biljana i Dejan, kažu da u Dublju slavlje tek predstoji. Da će tako biti i u Kragujevcu, govori i Nataša Vranješević, mama malene Teodore (11) o čijoj su borbi protiv opake bolesti pisale "Večernje novosti".

Pročitajte još - Lečićemo rak kao kijavicu

- Srebro koje sam osvojila u fudbalu je namenjeno mami, tati i bratu, ali i Kragujevcu i Srbiji - razdragano govori Teodora. - Mnogo sam ponosna što sam uspešno predstavljala svoju zemlju u Moskvi. Treći dan takmičenja, kada smo osvojili šest medalja, bio nam je najuspešniji i ceo naš tim bio je presrećan. Nadam se da će i dogodine, tim naših drugara koji bude išao, osvojiti bar sedam medalja kao mi, a iskreno im želim da ih bude i više.

TEODORA DIGLA SRBIJU NA NOGE

BITKA Teodore Vranješević (na slici sa majkom) protiv akutne mijeloidne leukemije počela je 2016. godine, kada joj je bolest ustanovljena. Njena bolest tada je celu Srbiju digla na noge i posle 14 meseci lečenja u Univerzitetskoj klinici u Frankfurtu, izlečena se vratila u Kragujevac početkom jula prošle godine.

Dok se lečila, njena učiteljica Gorica Dimitrijević, držala joj je časove putem "skajpa", dobrovoljno, bez ikakve naknade. Teodora, zato, nije izgubila nijedan razred. Za ovaj plemeniti podvig, februara ove godine, učiteljici Gorici Dimitrijević, uručena je Plaketa "Novosti" za "Najplemenitiji podvig godine".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Jelena

09.07.2019. 09:38

Bravo deco. Svaka vam cast a i Rusima koji su sve to organizovali i omogucili deci da besplatno ucestvuju.kao i prosle godine niko nije nasao vremena da saceka ovu decu i cestita im. Od svih medija jedino su novosti ispratili ovaj dogadjaj ( kao i prosle godine).Bravo i za vas