Budi brža od kancera

Z. GLIGORIJEVIĆ

09. 07. 2019. u 07:11

Sa još osam članova iz Udruženja "Jagodinski biciklisti", dr Nikolić je učestvovala u međunarodnoj akciji posvećenoj borbi protiv tumora "Vožnja za žene"

Буди бржа од канцера

Dr Tanja Nikolić sa biciklistima Foto Privatna arhiva

VOLELA bih da je bar svaka peta žena poslušala naš apel i otišla na preventivni pregled kod ginekologa. To bi mnogima od njih spaslo život, jer je rak u ranoj fazi izlečiv - kaže nam dr Tanja Nikolić posle devetodnevne, pete po redu, promotivne vožnje biciklima "Budi brža od kancera".

Sa još osam članova iz Udruženja "Jagodinski biciklisti", dr Nikolić je učestvovala u međunarodnoj akciji posvećenoj borbi protiv tumora "Vožnja za žene", organizovanoj uz podršku prof. dr Vesne Kesić iz Udruženja za kolposkopiju i cervikalnu patologiju Srbije, Evropskog društva za ginekološku onkologiju i Grada Jagodine. Ekipa koju su činili lekari, profesori, inženjeri, privatnici i penzioneri, od 44 do 64 godine, prešla je 634 kilometra od Jagodine do Turn Severina u Rumuniji.

- Promocija zdravog života i animiranje žena da spreče napredovanje karcinoma i izleče ga ukoliko se jave na vreme bili su mi najveći motiv da prvi put učestvujem u akciji. Zato je osnovna poruka "Vudite aktivni, produžite život". Bavim se veoma stresnim poslom, pa mi je prijalo što sam glavu "napunila" prelepim pejzažima - puna utisaka priča nam Tanja Nikoli, doktorka Službe hitne medicinske pomoći u Jagodini, koja često na posao dolazi biciklom iz Kruševca.

Pročitajte još - Lečićemo rak kao kijavicu

Ona dodaje da su neki biciklisti bili skeptični kada se pojavila na startu, jer su se plašili da će usporavati grupu. Ispit je, ipak, prošla već na prvoj uzbrdici. Čim se vratila s biciklističke ture, ona je s planinarima iz Kruševca otišla na noćni uspon na Rtanj, koji, kaže, i pored umora, nije mogla da propusti.

Dok je njoj najteže bilo da se izbori s bolovima u sedalnom delu leđa zbog savijenog položaja dok vozi bicikl, njenom kolegi dr Borisu Đoriću najviše je smetala vrućina. Naročito put kroz Rumuniju, bez hlada, kojim su, na 40 Celzijusovih stepeni, vozili 50 kilometara. Ali prelepi predeli, druženje, kupanje u Dunavu, pevanje uz gitaru, učinili su da se prevaziđu sve teškoće.

- Uželeli smo se kuće i porodice, jer je devet dana mnogo, ali za većinu nas to je bio pravi odmor. Predele od Srebrnog jezera do Donjeg Milanovca i Kladova klisurom teško je opisati. Iako su usponi prilično veliki i dugi po nekoliko kilometra, pogled s vidikovaca nam je bio nagrada za svaki kilometar uzbrdice - kaže profesor Mikica Vulović.

USPUTNE ŠALE

JAGODINSKI biciklisti godinama voze zajedno, kreću se u koloni s malim razmakom i poštuju tempo najsporijeg.

- Uvek bude muških priča, ali pošto je sa nama bila doktorka Tanja, šalili smo se samo sa onima koji su se izdvajali iz kolone, i to u mestima u kojima nije bilo telefonskog signala. Pustili bismo ga da prođe i gledali kako paniči što se izgubio. Čisto da bismo one koji se izdvajaju iz grupe naučili pameti - priča profesor Vulović.

SAMO JEDAN PEH

Profesor Vulović kaže da su se vozači putničkih automobila i kamiona na drumu ponašali mnogo bolje nego ranijih godina, a on je jedini peh imao baš na na jedinoj pravoj biciklističkoj stazi na ulasku u Golubac iz pravca Velikog Gradišta. Naleteo je, kaže, na dve čelične sajle, kojima je bio privezan teretni brod.

- Malo sam se ugruvao, i prava je sreća da se ostali biciklisti nisu povredili - kaže Vulović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije