Ubijali su nas i pljačkali, a sada nas truju

D. ZEČEVIĆ

sreda, 26. 06. 2019. u 08:10

Убијали су нас и пљачкали, а сада нас трују

Burad sa otpadom,foto D.Z.

Naši sunarodnici kod Peći su izloženi novim nesvakidašnjim pritiscima albanskih moćnika. Biznismen preoteo Fabriku kože i, tvrde meštani, skladišti opasni otpad

UBILI su nam dvoje dece na reci. Više njih ranili. Pucali su na naše kuće. Oskrnavili su čak i spomenik žrtvama u centru sela. Pljačkaju nas i napadaju godinama, ali ovim najnovijim potezom albanskih moćnika izgleda da žele da nas potpuno unište i oteraju odavde.

Ovako, gotovo uglas, govore nam meštani Goraždevca, nadomak Peći, u kom, uprkos brojnim pritiscima, živi oko 800 Srba. U enklavi, pokraj Bistrice, na plodnoj metohijskoj zemlji, najbliži "čuvari" Visokih Dečana i Pećke patrijaršije kažu da su izloženi novom podmuklom planu, koji se sprovodi poslednjih nedelja. Kako tvrde ovdašnji Srbi, moćni albanski biznismen, u saradnji sa prištinskim vlastima i delom međunarodne zajednice, preoteo je nekadašnju Fabriku za proizvodnju kože i obuće, i u prostranoj hali skladišti - opasni otpad!

PROČITAJTE JOŠ - Proterali 250.000 Srba, a tuže nas za genocid

Svesni da u njihovoj blizini, nedaleko od Crkve Pokrova Presvete Bogorodice, vlasnik firme "Šalja Svis" iz Peći kamionom u buradima doprema opasne materije, meštani su održali nekoliko protesta, a jedan od većih najavljuju i za s.

PROČITAJTE JOŠ - IRSKA HUMANITARKA I PISAC: Kosovo u rukama međunarodnih kriminalaca

- U prvom kamionu, koji je dopremio pre oko mesec dana, bilo je 18 buradi, a sada ih je više od 150 - govore nam meštani i ističu da kamion albanskog biznismena, kojima se doprema otpad do fabrike, prate pripadnici Kfora i takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga nadležni za elementarne nepogode. - Prema našim saznanjima, u buradima se nalazi hemijski otpad, koji je sredstvima Evropske unije i nekakvim projektom trebao da se skladišti, kako smo čuli, negde nadomak Kosova polja. Kako smo nezvanično saznali, opasne hemikalije dopremaju se iz Albanije i Italije. Kada dopremaju otpad, ne daju nam da priđemo bliže, već smo sve to slikali sa strane.

Miloš Dimitrijević, predsednik privremenog organa opštine Peć, postavlja pitanje: Ako se u buradima ne nalaze opasne materije, zašto vozila prate pripadnici Kfora, policije, takozvanog KBS, ali i sanitetska vozila i pritom svi u pratnji stavljaju maske?

Fabrika koja je pretvorena u skladište

- Svedoci smo toga da je nadomak hale po dopremanju cisterni sa otpadom uginulo nekoliko ptica. Šta onda i mi da očekujemo. Možda smo malo otporniji od njih, ali znači da s vremenom mogu sve da nas potruju - ogorčeni su žitelji Goraždevca, koji zasad ne nailaze na razumevanje nadležnih u Kforu i kosovskom Ministarstvu zaštite životne sredine. - Zbog skladištenja otrovnog otpada bune se i Albaci iz susednih sela, tako da smo se zajedničkom tužbom obratili sudu u Peći i tužilaštvu, koje nažalost ne reaguje. Zato tražimo da nam dovedu eksperte, koji bi nas uverili da otpad nije opasan po naše zdravlje.


Sa protesta u Goraždevcu

KOLEKTIVNO ISELjAVANjE

- UKOLIKO naše zahteve da stručnjaci ispitaju sadržinu materije koja se doprema u halu nekadašnje Fabrike kože ne uvaže nadležni inspekcijski organi kosovskog Ministarstva ekologije, obratićemo se svim međunarodnim organizacijama i institucijama. Poslednji korak, na koji ćemo biti prinuđeni, biće kolektivno iseljavanje - kaže nam Miloš Dimitrijević, predstavnik meštana Goraždevca.

On napominje da su tek u ponedeljak pripandici italijanskog Kfora, na insistiranje meštana, pristali da uzmu uzorak otpada za analizu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Savesni Naprednjak - EU !

26.06.2019. 08:50

Pod hitno da se vrate svi u Srbiju, gospodin Vučić u dogovoru s Hardinajem će svima da im pomogne, a ne da trunu tamo.

Nebojša

26.06.2019. 08:59

Oko za oko zub za zub napisao je Dušan silni u svom zakoniku. Ako hoćeš da te neko poštuje a pogotovo nasilnik onda mu vratiš i duplo.

Мр Радомир Шћепановић

26.06.2019. 09:09

А политичари Србије нису још предузели никакве контра мере!

Gaga

26.06.2019. 09:20

kako albanci imaju mere da nama naskode a mi ne znamo kako njima ako se nesto hoce uvek ima nacina

Roos

26.06.2019. 10:41

Nema vama vajde od međunarodnih organizacija zato što su one albanski prijatelji, zahvaljujući skupo plaćenim medijskim manipulacijama!