UBILI su nam dvoje dece na reci. Više njih ranili. Pucali su na naše kuće. Oskrnavili su čak i spomenik žrtvama u centru sela. Pljačkaju nas i napadaju godinama, ali ovim najnovijim potezom albanskih moćnika izgleda da žele da nas potpuno unište i oteraju odavde.

Ovako, gotovo uglas, govore nam meštani Goraždevca, nadomak Peći, u kom, uprkos brojnim pritiscima, živi oko 800 Srba. U enklavi, pokraj Bistrice, na plodnoj metohijskoj zemlji, najbliži "čuvari" Visokih Dečana i Pećke patrijaršije kažu da su izloženi novom podmuklom planu, koji se sprovodi poslednjih nedelja. Kako tvrde ovdašnji Srbi, moćni albanski biznismen, u saradnji sa prištinskim vlastima i delom međunarodne zajednice, preoteo je nekadašnju Fabriku za proizvodnju kože i obuće, i u prostranoj hali skladišti - opasni otpad!

PROČITAJTE JOŠ - Proterali 250.000 Srba, a tuže nas za genocid

Svesni da u njihovoj blizini, nedaleko od Crkve Pokrova Presvete Bogorodice, vlasnik firme "Šalja Svis" iz Peći kamionom u buradima doprema opasne materije, meštani su održali nekoliko protesta, a jedan od većih najavljuju i za s.

PROČITAJTE JOŠ - IRSKA HUMANITARKA I PISAC: Kosovo u rukama međunarodnih kriminalaca

- U prvom kamionu, koji je dopremio pre oko mesec dana, bilo je 18 buradi, a sada ih je više od 150 - govore nam meštani i ističu da kamion albanskog biznismena, kojima se doprema otpad do fabrike, prate pripadnici Kfora i takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga nadležni za elementarne nepogode. - Prema našim saznanjima, u buradima se nalazi hemijski otpad, koji je sredstvima Evropske unije i nekakvim projektom trebao da se skladišti, kako smo čuli, negde nadomak Kosova polja. Kako smo nezvanično saznali, opasne hemikalije dopremaju se iz Albanije i Italije. Kada dopremaju otpad, ne daju nam da priđemo bliže, već smo sve to slikali sa strane.

Miloš Dimitrijević, predsednik privremenog organa opštine Peć, postavlja pitanje: Ako se u buradima ne nalaze opasne materije, zašto vozila prate pripadnici Kfora, policije, takozvanog KBS, ali i sanitetska vozila i pritom svi u pratnji stavljaju maske?

Fabrika koja je pretvorena u skladište

- Svedoci smo toga da je nadomak hale po dopremanju cisterni sa otpadom uginulo nekoliko ptica. Šta onda i mi da očekujemo. Možda smo malo otporniji od njih, ali znači da s vremenom mogu sve da nas potruju - ogorčeni su žitelji Goraždevca, koji zasad ne nailaze na razumevanje nadležnih u Kforu i kosovskom Ministarstvu zaštite životne sredine. - Zbog skladištenja otrovnog otpada bune se i Albaci iz susednih sela, tako da smo se zajedničkom tužbom obratili sudu u Peći i tužilaštvu, koje nažalost ne reaguje. Zato tražimo da nam dovedu eksperte, koji bi nas uverili da otpad nije opasan po naše zdravlje.


Sa protesta u Goraždevcu

KOLEKTIVNO ISELjAVANjE

- UKOLIKO naše zahteve da stručnjaci ispitaju sadržinu materije koja se doprema u halu nekadašnje Fabrike kože ne uvaže nadležni inspekcijski organi kosovskog Ministarstva ekologije, obratićemo se svim međunarodnim organizacijama i institucijama. Poslednji korak, na koji ćemo biti prinuđeni, biće kolektivno iseljavanje - kaže nam Miloš Dimitrijević, predstavnik meštana Goraždevca.

On napominje da su tek u ponedeljak pripandici italijanskog Kfora, na insistiranje meštana, pristali da uzmu uzorak otpada za analizu.