DAN posle snažnog nevremena koje pogodilo Beograd, voda se sporo povlačila iz naselja na levoj obali Dunava, Zemuna i Novog Beograda gde su mnogi domovi i podrumi od nedelje uveče poplavljeni. U Borči, Krnjači, na Altini i naselju Šangaj voda je na nekim mestima i u ponedeljak bila iznad članaka, dok su se u mnogim dvorištima čistili mulj i blato.

PROČITAJTE JOŠ - POSLEDICE POPLAVE U BEOGRADU: Borča i dalje pod vodom, krater na Bežanijskoj kosi (FOTO/VIDEO)

Stanovnici Koteža u gumenim čizmama ili bosi kretali su se kroz naselje. Ovako poplavljene ulice građani, kažu, ne pamte, iako se sa viškom vode suočavaju skoro svaki put kada padne "jača" kiše.

PROČITAJTE JOŠ - POTOPLjENI AUTOMOBILI, VODA ULAZI U ZGRADE: Pogledajte kakav haos su ostavile padavine širom zemlje (FOTO/VIDEO)

- Podrumi su puni vode - kaže nam Snežana Jevrosimović iz Hrvatske ulice. - Sve zgrade ispod stepenica imaju šahtove, koji su začepljeni. Kažu da u Kotežu imaju tri pumpe, međutim, sumnjamo da sve rade u istom trenutku. Fekalije su se pomešale sa kišnicom i to nam pravi ogroman problem.

PROČITAJTE JOŠ - SMEŠNA STRANA POTOPA: Mladić zaplivao Novim Beogradom, nudi lekcije na Fejsbuku (VIDEO)

Više od 100 litara kiše po kvadratu, koliko je palo u nedelju po podne, zadalo je velike glavobolje žiteljima Borče. Nekima od njih, voda je ušla u domove i pričinila nemerljivu štetu.

- Gledao sam ovakve scene samo na filmu i uvek sam mislio da čovek ima vremena da reaguje - kaže nam Zoran Đorđević, dok u vodi do kolena procenjuje razmere nevremena u dvorištu i kući. - Za deset minuta voda je oborila ogradu između komšije i mene i dostigla visinu više od pola metra. Automobil mi je pod vodom. Nažalost, ne mogu ništa da promenim, niti da spasem. Samo neka je glava na ramenima.

Naselje Šangaj

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, nakratko je posetio deo naselja Suvi Sebeš u Krnjači i uverio se da situacija nije nimalo naivna.

- Količina padavina prešla je sve granice, imajući u vidu da je prošle godine u junu palo 30 litara po kvadratu - rekao je Mladenović. - Ovakva topografija terena i podzemne vode prave problem. I ljudski faktor je uzrok. Očigledno nismo dovoljno zreli i svesni da čistimo kanale. Pokušaćemo da saniramo sve što možemo, da što pre vodu izvučemo, a u narednom periodu da kaznenom politikom nateramo ljude da ne zapušavaju kanale i da sve propuste uredimo na kvalitetan način.


Novi Beograd - Radnici EDB pokazuju dokle je stigla voda

Na najopasnijem zadatku u noći između nedelje i ponedeljka bili su radnici "Elektrodistribucije Beograd", koji su širom prestonice pod munjama i gromovima, brzom i hrabrom reakcijom omogućili sugrađanima da za kratko vreme ponovo dobiju struju.

- Sva domaćinstva na teritoriji Beograda, koje je u nedelju zahvatilo nevreme sa velikom kišom imaju redovno snabdevanje strujom - rekao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić. - Najteža situacija bila je u crpnim stanicama "Gazela" i "Galovica", ali radnici su uspeli da ih osposobe tokom najvećeg nevremena. Svi zaposleni su ovaj posao uradili herojski, što je za svaku pohvalu i nagradu.

A radnici prestoničke "Elektrodistribucije" nisu prestali da rade ni u ponedeljak. Naši reporteri zatekli su električare iz zemunskog pogona EDB koji su osposobljavali trafostanice u novobeogradskim ulicama Narodnih heroja, Jurija Gagarina, Omladinskih brigada, u Bulevaru Zorana Đinđića...

Borča

Žitelji zemunskih naselja Altina i Šangaj nisu ni primetili da im je stigla struja, jer su se tokom cele noći i jutra izbacivali vodu, mulj i blato iz svojih dvorišta i podruma. Ovakvu poplavu usred leta, kažu, ne pamte.

- Ovde živim skoro pet decenija i ne sećam se da je ikad ovako padalo - ispričala nam je Zora Ćalić, dok je stajala u čizmama ispred svoje kuće u Šangajskoj ulici. - Voda je ušla u kuću, hučalo je i bilo je strašno. Stvari smo podigli na sprat, ali plašimo se komaraca i zaraze koje može da izbije iz ustajale vode.

Nedostatak kanalizacije napravio je problem i na Altini, gde su ulice i u ponedeljak bile pod vodom. Automobili su se jedva probijali kroz poplavljene ulice, a od silnog nevremena stablo je palo nasred kolovoza. Gradske službe su tokom celog dana pokušavale da izvuku vodu iz poplavljenih dvorišta.

VODA U ZOO-VRTU, ŽIVOTINjE NA SIGURNOM

OBILNA kiša, koja se u nedelju sručila na prestonicu, nije zaobišla ni "Beo-zoo vrt". Bujica je tekla niz stepenice u životinjskom carstvu, što nije zabeleženo u nekoliko proteklih godina. Kako saznajemo, životinje su se tokom nevremena sklonile u kućice, tako da silna kiša nije ugrozila nijednog stanara zoološkog vrta.

- Bilo je vode, ali nije bilo štete. Sve životinje su dobro i naša vrata su otvorena za posetioce - rekli su iz "Beo zoo-vrta".(S. V.)

STUDENTSKI GRAD: POD VODOM I DOM KULTURE

DOM kulture "Studentski grad" na Novom Beogradu treći put je poplavljen posle obilnih padavina koje su pogodile prestonicu. Na udaru su se, kako je navedeno u saopštenju Doma kulture, opet našli prostori Mala galerija, Knjižara, Magistrala "Dragan Ve Ignjatović". Za poslednja četiri dana najveću štetu je pretrpela Biblioteka, u kojoj je stradalo više od hiljadu knjiga.

Čitaonice su zatvorene iz sanitarnih razloga, a studentima koji su usred junskog ispitnog roka, obezbeđene su neke od prostorija u upravnoj zgradi, kao alternativna rešenja.

Batajnica

"PAHULjICA"

VRTIĆ "Pahuljica" u Kotežu, koji je zbog obilnih padavina bio poplavljen, već od utorka će opet primiti decu. Mališani su u ponedeljak bili premešteni u obližnji "Veseljko", dok je u "Pahuljici" obavljana dezinfekcija.