POTOPLJENI AUTOMOBILI, VODA ULAZI U ZGRADE: Pogledajte kakav haos su ostavile padavine širom zemlje (FOTO/VIDEO)

Novosti Online/Agencije

23. 06. 2019. u 18:07

ПОТОПЉЕНИ АУТОМОБИЛИ, ВОДА УЛАЗИ У ЗГРАДЕ: Погледајте какав хаос су оставиле падавине широм земље (ФОТО/ВИДЕО)
Najavljeno nevreme pogodilo Vojvodinu, a u Beogradu nekoliko sati padala jaka kiša
Obilne padavine pogodile su danas severne, zapadne i centralne delove zemlje, u Beogradu je za nešto manje od dva sata pala veća količina kiše nego za ceo mesec, 12 osoba je spaseno iz poplavljenih objekata, a u Čačku je zbog nevremena proglašena vanredna situacija.

Na jugu Banata pao je grad veličine teniske lopte.

Kako je objavila Vojvodina Meteo, oko 16 sati pao je grad u mestima Janošik, u Banatu, kao i u Ilandži i Novom Kozjaku, a očekuje se da će se premestiti na područje zapadne i centralne Srbije.

Nevreme je zahvatilo i Čačak, Gornji Milanovac, Kragujevac, a jaka kiša je i u Beogradu.

Pročitajte još - ODRŽANA HITNA SEDNICA ŠTABA ZBOG NEVREMENA: Zatvorite prozore i ne krećite na put

U pojedinim delovima Kragujevca već su nastale bujice na ulicama.

U Štabu za vanredne situacije Opštine Gornji Milanovac naveli su da se grad sručio i u selima Pranjani i Kamenica, javlja RTS.

Nevreme je zahvatilo i deo teritorije Grada Čačka, pa je grad veličine teniske loptice zabeležen i u selu Gornja Gorevnica.

RHMZ je upozorio da se očekuju jaki pljuskovi lokalno sa količinom padavina od 20 do 40 mm, ponegde i više, grmljavinom i kratokrajnom pojavom grada. Ova oblačnost sporo će se premeštati ka severoistoku.

Nestabilno vreme sa lokalnom pojavom obilnih pljuskova sa grmljavinom, kratoktajnim gradom i olujnim vetrom zadržaće se do utorka, 25. juna.

Pogledajte potopljene automobile na Novom Beogradu kod Arene

Garaža u Bloku 23 na Novom Beogradu


NA JEDOM DELU AUTO-PUT NA NOVOM BEOGRADU POPLAVLJEN

Zbog obilne kiše koja je danas posle podne pala u Beogradu, deo auto-puta na Novom Beogradu je poplavljen, a automobili se otežano kreću ili stoje zbog visine vode.

Zbog jakih pljuskova prilazi Beogradu su gotovo skroz zakrčeni, pa su kolone automobila dugačke po nekoliko kilometara.


Novi Beograd, Juruja Gagarina

OTEŽAN SAOBRAĆAJ U NEKIM DELOVIMA BEOGRADA

Saobraćaj se u određenim delovima Beograda, zbog nevremena koje je zahvatilo grad, odvija "vrlo otežano", pogotovo kod Arene i kule Genks na Novom Beogradu, rečeno je Agenciji Beta u MUP-u.

Nevreme praćeno jakom kišom i grmljavinom, zahvatilo je Beograd, a zbog jake kiše koja je padala gotovo sat pojedini delovi saobraćajnica su bili pod vodom
Beograd, CvijićevaKIŠA OTEŽAVA SAOBRAĆAJ NA PUTEVIMA ŠIROM SRBIJE

Jaka kiša, ponegde praćena gradom i ove večeri otežava saobraćaj na mnogim putevima širom zemlje, saopštio je AMSS, savetujući vozače da po jakom pljusku zaustave vozilo na prvom bezbednom proširenju i sačekaju da padavine prestanu.

Slanački put / Foto N. Skenderija


Zbog oštećenja na kolovozu koje je nastalo usled olujnog nevremena i obilnih padavina saobraćaj se na delu magistralnog puta Kraljevo-Kragujevac, u dužini oko 50 metara između Ravnog Gaja i Vitanovca, kod mesta Milavčići odvija desnom kolovoznom trakom, naizmeničnim propuštanjem vozila, prema postavljenoj saobraćajnoj signalizaciji.
Novi Beograd, kod Arene


Prema poslednjim informacijama "Puteva Srbije" na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Na putničkim terminalima vozila na prelazu Horgoš 2, na izlazu iz zemlje, čekaju 60 minuta, a na prelazu Kotroman, i na izlazu i na ulazu u zemlju, 30 minuta.


Teretna vozila, na izlazu iz zemlje, na prelazu Šid čekaju tri sata, na Horgošu dva sata, a na Batrovcima 60 minuta, navodi AMSS, pozivajući se na poslednje informacije Uprave granične policije.PONEGDE U BEOGRADU I OKO 60 LITARA KIŠE ZA SAT I PO

U pojedinim delovima Beograda palo je danas po podne oko 60 litara kiše za samo sat i po, rečeno je u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ).

Od 1. do 23. juna palo je više od 100 litara kiše po kvadratnom metru u Beogradu, čime je premašena prosečna količina padavina za mesec jun, koja iznosi 85 litara.

Padavine su bile neujednačene i na levoj obali Dunava, odnosno u Borči, Kotežu... palo je više od 50 litara po metru kvadratnom, a meštani su prijavili da je voda prodrla i u kuće.

Novi Beograd

Prema trenutnim podacima sa kojima raspolaže RHMZ, na Makišu je palo oko 60 litara kiše, dok je u drugim delovima, poput Banjice, palo svega nekoliko litara.

Mestimično je padao grad, ali veoma slabog intenziteta i nije počinio nikakvu materijalnu štetu, navode u RHMZ.

U nastavku večeri očekuje se nastavak padavina niskog intenziteta, ističu u Zavodu.

ZASEDAO GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE U NOVOM SADU

Gradski štab za vanredne situacije u Novom Sadu održao je danas sastanak na kojem je konstatovano da su nadležne službe Grada Novog Sada preduzele potrebne preventivne mere da odgovore na izazove koje nose velike padavine, da su u pripravnosti i osposobljene su za reagovanje u vanrednim situacijama.

Na sastanku kojim je predsedavao član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković, posebno je naglašeno da se obrati pažnja na sprečavanje mogućih pojava "urbanih poplava" u naseljenim mestima, bujica, pojave odrona i moguće aktiviranje klizišta.

Takođe je konstatovano da ove godine nije bilo većih problema izazvanih obilnim padavinama, da Grad Novi Sad ima dovoljno neophodne opreme za odbranu od unutrašnjih voda i da su bujični potoci pročišćeni ulaganjem velikih sredstava iz budžeta Grada u prethodnom periodu, u preventivne svrhe.


Apelovano je na građane da ne odlažu otpad u potocima i odvodnim kanalima, jer na taj način ugrožavaju javni sistem odbrane od voda.

U saopštenju se navodi da su se članovi Štaba upoznali sa upozorenjem RHMZ na jake pljuskove, grmljavine, lokalnu pojavu grada i olujni vetar za područje Srbije, za period od 23. do 25. juna 2019. koje glasi.U Vojvodini se posle podne, večeras i u toku noći i u ostalim krajevima očekuje nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, koji će biti intenzivniji u severnim, zapadnim i centralnim delovima zemlje, kao i na teritoriji grada Beograda.

Očekuju se i vremenske nepogode, od 20 do 40 litara kiše u kratkom vremenskom periodu, lokalno i više, grad i olujni vetar.

U saopštenju Grada dodaje se da je kontakt telefon Operativnog centra za vanredne situacije 1985, na koji svi građani koji imaju problem, nastao usled nepovoljnih vremenskih uslova mogu da se jave.

Grad u Zaječaru / Foto Marija Gligorijević


VELIKA ŠTETA BLIZU RAVNE GORE

U SELIMA Družetići, Kamenica i Pranjani, sva tri blizu Ravne Gore u opštini Gornji Milanovac, jak grad je između 14,30 i 15,30 časova pričinio velike štete, naročito na voćnim zasadima koji su ubrzo stizali za branje. Mestimično, uveliko je oštetio i useve. Lokalni štab za vanredne situacije, kojim komanduje predsednik opštine Dejan Kovačević, procene i iznos ukupne štete imaće posle obilaska svih oštećenih imanja.

U tim mestima, padale su gradljike veličine kokošjeg jajeta. Polusatno nevreme praćeno gradom, ali manjih razmera, od 15 časova zahvatilo je i nekoliko drugih sela u milanovačkom ataru, na kraju i sam Milanovac. Do ovog izveštavanja, nema izveštaja o većim štetama na poljoprivrednim kulturama, ni na građevinama, osim na ionako starim, oronulim objektima.

M. B.


NEVREME U POMORAVLJU, CENTROM DESPOTOVCA TEČE REKA

Nevreme, praćeno jakom kišom pomešanom sa sitnim gradom, grmljevinom i munjama, zadesilo je u nedelju veče delove Pomoravskopg okruga, a najviše Despotovac, delove Ćuprije i Jagodine.

Glavom ulicom Despotovca teče reka, a voda je ušla u podrume desetine kuća, izjavio je jedan meštanin Despotovca, koji pokušava da spreči dolazak velike količine vode sa železničke pruge u dvorište njegove kuće.

Na državnom putu Drugog reda, Despotovac - Ćuprija mnogo je vode, a bujica sa okolnih njiva, koje su gotovo sve pod vodom, na put su mestimično nanele veliku količinu zemlje, mulja i kamenja.

VANREDNA SITUACIJA U ČAČKU

Zbog nevremena koje je pogodilo Čačak, gradonačelnik Milun Todorović je na predlog Štaba za vanredne situacije proglasio vanrednu situaciju na teritoriji celog grada.

MARIĆ: SPASENO 12 LJUDI U BEOGRADU

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marića o padavinama u glavnom gradu.

„Zbog posledica obilnih kišnih padavina, koje su u popodnevnim časovima zahvatile teritoriju grada Beograda, pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali su 37 puta i iz poplavljenih objekata spaseno je ukupno 12 osoba.


Najvećih problema bilo je na teritoriji opštine Palilula, tačnije u naseljima Borča, Ovča, Krnjača i Kotež, gde su i dalje na terenu pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd. U naselju Borča iz poplavljenih kuća spaseno je 7 osoba. Vatrogasci-spasioci su iz Ulice Drinske divizije evakuisali pet ljudi, a dve starije osobe su spasene iz domaćinstva u Obrovačkoj ulici.

Trenutno je u Beogradu angažovano 90 vatrogasaca-spasilaca sa 23 vozila, a aktiviran je i tim za ispumpavanje vode sa pumpama velikom kapaciteta.“

VESIĆ: POPLAVLJENO 20 OBDANIŠTA, 6.000 DOMAĆINSTAVA BEZ STRUJE

Vesić je, nakon sastanka predstavnika gradskih službi i MUP u Skupštini grada, rekao da će Sekretarijat za dečju zaštitu raspodeliti decu u druge vrtiće dok se objekti ne saniraju.

Prema njegovim rečima, više od 6.000 domaćinstava, mahom u Zemunu i Novom Beogradu, trenutno nema struju i da se radi na otklanjanju kvarova na trafo stanicama.

Foto Tanjug


"Sve službe zajedno rade. Zajedno radimo sa MUP-om, sa Sektorom za vanredne situacije, EPS-om, a uključene su i druge službe. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom", naglasio je Vesić.

Najugroženija je leva obala Dunava, gde je palo oko 100 litara kiše za 45 minuta, što je količina koja padne za jedan mesec na teritoriji Beograda, naveo je Vesić.

Vesić je rekao da u opštini Palilula ima dovoljno pumpi za poplavljenu levu obalu Dunava, ali da je problem ne mogu sve pumpe da rade istovremeno, jer voda nema gde da oteče dok je zemlja ne upije.

"Padavine koje su nas zadesile danas su druge velike padavine u roku od tri dana. U Zemunu je palo oko 50 litara, na Bežaniji oko 60 litara, na Makišu oko 40 litara kiše", naveo je Vesić, dodajući da su pojedine delove Beograda pogodile neoubičajeno velike padavine.


Vesić je ukazao da ne postoji kanalizacija koja može da primi tolike količine vode.

Kako kaže, u delovima Beograda gde postoji kanalizacija, voda polako otiče, ali je najveći problem leva obala Dunava, gde kanalizacije nema.

“Problem je što tamo ima dosta septičkih jama, tako da pretpostavljam da se dosta tih jama izlilo, sa čim ćemo morati da se bavimo narednih dana. Imamo dovoljno mehanizacije i dovoljno pumpi za čitavu levu obalu Dunava”, istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelinka dodaje da su se u rad na terenu uključile i jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a, kao i “Beogradvode”, te da će te službe raditi i tokom noći.

“Ono što građani treba da znaju je da ne možemo da radimo istovremeno sve, jer su još uvek puni kanali. Bićemo na terenu i danas i sutra dok ne rešimo problem na levoj obali Dunava”, rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, doneta je odluka da Zavod za javno zdravlje proceni koliko je zagađeno zemljište zbog izlivanja septičkih jama, a da će potom izvršiti hemijske tretmane kako bi zemljište bilo očišćeno.

Sada se vidi, kako kaže Vesić, važnost dogovora koji je postignut sa Evropskom investicionom bankom da se izgradi kanalizacija na levoj obali Dunava.

“Da imamo kanalizaciju ovakve se stvari ne bi dešavale”, kaže Vesić.

U drugim delovima Beograda, sve crpne stanice rade u punom kapacitetu, a na terenu su 24 ekipe koje otklanjaju probleme. Na terenu je i 27 ekipa Gradske čistoće koje uglavnom čiste slivnike i 14 ekipa “Zelenila” koje čiste palo drveće i grane, koje su izazvale štetu na vozilima.

U Beogradu trenutno ne rade semafori na 12 stanica, a kvarovi će, navodi Vesić, biti otklonjeni do ponoći.

Zbog činjenice da su padavine stvorile idealne uslove za komarce, doneta je odluka da se ponovo angažuju avioni koji će zaprašivati, navodi Vesić.

POPLAVLJEN DOM KULTURE STUDENTSKI GRAD

Dom kulture "Studentski grad" na Novom Beogradu sinoć je po treći put poplavljen posle obilnih padavina koje su pogodile prestonicu.

Čitaonice su zatvorene iz bezbednosnih (sanitarnih) razloga, a studentima koji su usred junskog ispitnog roka, obezbeđene su neke od prostorija u upravnoj zgradi, kao alternativna rešenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Malta

23.06.2019. 21:14

Ljudi,jos je Nikola Tesla 1908.godine govorio o "sprzenoj zemlji",o ratovanju elektromagnetnim poöjima,nano cesticama...mi im sluzimo kao poligon.Od 1999.i pocetka bombardovanja,sve zivo testiraju na nama.

Pa Mislim...

24.06.2019. 02:01

da bi trebalo redovno prati ulice, kao nekada, i sa gradilišta ne gurati pesak u šahte, pa se ne bi šahte zapušavale i dešavalo se ovo. Ovo je samo cena nemara.

Stvarno Tužno

24.06.2019. 09:18

@malta. Mani se prijatelju, u Americi svake godine imaju poplave, uragane, tornada...