JUNACI SE PAMTE ZAUVEK: Murali za borce pale u ratovima devedesetih (FOTO)

S. Babović

11. 04. 2018. u 19:02

Stara zgrada škole u selu Medveđa kod Trstenika čuvaće spomen na branioce Srbije iz devedesetih. Bili su đaci škole na čijem će zidu ponosno stajati njihovi likovi

ЈУНАЦИ СЕ ПАМТЕ ЗАУВЕК: Мурали за борце пале у ратовима деведесетих (ФОТО)

Saša Milanović, Dragan Trošić (gore), Nebojša Staničić i Dragan Milićević Foto S. Babović, udruženje

U ZVANIČNIM udžbenicima istorije nema mesta za ime svake žrtve pale u ratu, ali zato svako mesto mora da čuva sećanje na njihov častan lik. S tom verom, na posao je krenula grupa mladih iz okoline Trstenika, sa željom da zauvek upamte četvoricu mladića iz Medveđe i Mijajlovca koji su poginuli u ratovima devedesetih godina.

Junaci su Saša Milanović, Dragan Trošić, Nebojša Staničić i Dragan Milićević, a njihova lica oslikavana su u muralima od Cveti do Vaskrsa, na severnom zidu napuštene školske zgrade iz 1827. godine u selu Medveđa. Članovi Udruženja "Stara škola Medveđa" uspeli su da na ovom plemenitom zadatku odavanja dužne pošte okupe mnogobrojne volontere, učenike i umetnike.

- Osnovani smo krajem 2016. godine, i već 11. aprila 2017. obeležili smo godišnjicu pogibije Dragana Milićevića Šumara iz Mijajlovca, koji je imao samo 21 godinu kada je poginuo na Košarama - otkriva, za "Novosti", profesor istorije Ivan Nešić, rodom iz Medveđe, predsednik Udruženja.

- Dogovorili smo se da se na današnji dan odužimo nekako i drugim mladićima koji su nastradali u ratovima devedesetih godina a pohađali su našu školu. Tako se rodila ideja o muralima.

Stara škola prestala je da radi 1988.

Porodice su dale saglasnost, pa su se prošle nedelje umetnici Danilo Vuković i Miroslav Paunović popeli na devet metara visoke skele.

- Ovo je prvi put da radim na ovoj visini, i veoma je zahtevno. Ipak, rad na muralima za ljude koji su dali život najmanje je što možemo da uradimo - kaže nam talentovani Danilo Vuković.

Među mnogobrojnim pomagačima na izradi murala koji će danas svečano biti predstavljeni na godišnjicu pogibije Milićevića, našao se i gimnazijalac Filip Kaplarević.

- Bio sam angažovan na sređivanju stolarije i sve je lepo napredovalo, što nam mnogo znači - uverava, za "Novosti", Filip.


Otac profesora Nešića, Radiša, takođe je volonter na zadatku. U klupama stare škole, gde od 1988. godine nema nastave, učio je skoro tri decenije pre palih junaka. Seća se i legendarnog direktora LJubivoja Bajića, po kome nova škola nosi ime.


Učenici sa profesorom istorije Ivanom Nešićem

- Svako ko bude prolazio ovim putem setiće se dobrih dečaka i ljudi, a ko ih ne zna, zainteresovaće se za njihovu sudbinu - veruje većnik Milovan Vasić.

- U trsteničkom kraju živi pravdoljubiv narod, patriote. Samo su od 1912. do 1918. godine dali oko 4.500 života.

Umetnik Danilo Vuković

Tužan spisak priloženih žrtava dopunjavao se i u Drugom svetskom ratu i krajem 20. veka. Mnogi od njih su pali u zaborav. A to neće sigurno biti sudbina Saše Milanovića iz Mijajlovca, koji je 13. maja 1999. godine nastradao u 29. godini, u selu Vitak u opštini Srbica, niti Dragana Trošića, meštanina Medveđe, koji je imao samo 21 godinu kada je nastradao u Prištini 14. aprila 1999. Pamtiće se i Nebojša Staničić, rođen u Medveđi 1967, a poginuo 1991. u mestu Sremska Laza kod Šida, i dvadesetjednogodišnji Dragan Milićević iz Mijajlovca, nastradao na današnji dan pre 19 godina.

UDRUŽENJE PLANIRA I MUZEJ

ČLANOVI Udruženja "Stara škola Medveđa" planiraju da i dalje raznim aktivnostima podsećaju na pojedince iz istorije i kolektivna dešavanja iz ovog kraja, kao deo nacionalne i usmene tradicije. U staroj školskoj zgradi, koja se nalazi u blizini Crkve Svetog Nikole, spomenika palim borcima i starog sirotišta, planiraju da otvore i muzej fantastike i tradicije. Već godinu dana rade na krečenju starih učionica, sređivanju oronule stolarije i celog objekta, koji zauzima samo u osnovi 350 kvadratnih metara. U rad Udruženja uključeno je oko 20 članova, a pomažu im i meštani sela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

~РС~РСК~ЦГ~КиМ~

11.04.2018. 19:50

БРАВО ИНИЦИЈАТОРИМА И УМЕТНИЦИМА ! СЛАВА ПАЛИМА И ЖИВИМА !БОРЦИ СМО ! ИДЕМО ДАЉЕ!

Hangover

11.04.2018. 20:33

Slava palim borcima!Veliko hvala ovoj mladoj i hrabroj druzini koja se setila svojih komsija i predaka koji su dali zivot za otadzbinu. Dogodine u Prizrenu!!!