SVE lične stvari Dragoslava Draže Mihailovića, pa i naočare koje je imao prilikom hapšenja, nalaze se u BIA. Njih smo čak i izlagali 2014. godine u okviru izložbe "U ime naroda" priređenoj u Istorijskom muzeju Srbije. Osim generalovih naočara, tu su i njegova lula, sat, mapa, penkalo, kompas, pištolj... Ordenje kojim je američki predsednik Hari Truman, 1948. godine, posthumno odlikovao Dražu Mihailovića, predato je njegovoj ćerki Gordani.

PROČITAJTE JOŠ: EKSKLUZIVNO: Predali se partizanima, pa završili na dnu jame!

Ovo je "Novostima" rekao dr Srđan Cvetković, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu povodom teksta objavljenog u sredu u našem listu o mogućnosti da je u pećini Cerova na Zlatiboru, streljan komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini. To što je u jami pronađen prepoznatljiv predmet - staklo i deo okvira za naočare, poput onih koje je Mihailović nosio uoči streljanja 17. jula 1946, naš sagovornik ne smatra iznenađujućim.

PROČITAJTE JOŠ: Naočare đenerala Draže pronađene u jami Cerova?

- Takve naočare imali su mnogi ljudi toga doba i ne treba da budu povod za bilo kakvu insinuaciju bez drugih dokaza - dodaje Cvetković. - Teoretski je moguće da je general Draža Mihailović streljan bilo gde u Srbiji, pa i kod jame Cerova u Mušvetama na Zlatiboru, ali smatram da je to malo verovatno. Zašto bi ga, pored toliko strelišta u posleratnom Beogradu i okolini, odvodili tako daleko, gotovo u kraj u kom je 13. marta 1946. godine uhapšen.

Srđan Cvetković

U teško dostupnoj jami Cerova na Zlatiboru, speleolozi iz Apatina i Beograda, jesenas su otkrili masovnu grobnicu u kojoj su, po svedočenjima meštana obližnjeg sela Mušvete, zemni ostaci pripadnika Ravnogorskog pokreta streljanih u junu 1945. godine. Reč je o sedamdesetak mladića, starih od 16 do 20 godina, surovo i bez presude likvidiranih po završetku Drugog svetskog rata. Na njihovim skeletima vidi se da su im ruke bile vezane žicom. Tako se predanje najstarijih živih Zlatiboraca, nemoćnih da svoje reči o svirepom ubistvu zarobljenih četnika na kraju rata potkrepe dokazima, posle sedam decenija pokazalo istinitim.

Naočare Draže Mihailovića koje su izložene u muzeju BIA

RASPITIVANjE KRCUNA I MINIĆA

OSIM dela naočara koje liče na one generala Mihailovića, u Cerovi su, među kostima, pronađene i tabakere, kaiševi, opanci, cokule i ispucane čaure. Da su naočare baš pripadale komandantu Jugoslovenske vojski u otadžbini, meštane na sumnju navodi sećanje najstarijih da su se za ovu jamu, u poratnim godinama, na Zlatiboru lično raspitivali Slobodan Penezić Krcun, vođa akcije hvatanja đenerala, i Miloš Minić, tužilac u sudskom procesu protiv Mihailovića.

Deo naočara pronađen u pećini

STAMATOVIĆ: PODIŽEMO SPOMENIK

Prvi čovek Čajetine Milan Stamatović najavio je da će Opština podići spomen-obeležje i urediti teren oko pećine u Mušvetama.

- To će biti zapravo memorijalni kompleks žrtvama u Mušvetama, ali i svim srpskim žrtvama genocida u 20. veku - navodi se u Stamatovićevoj pisanoj izjavi dostavljenoj medijima. - Potrebno je, najpre, otkriti šta se na tom mestu tačno dogodilo, pronaći potomke stradalnika, a potom posmrtne ostatke žrtava sahraniti po pravoslavnim običajima u jedinstveni memorijalni kompleks.