Zašto bi Dražu ubili na Zlatiboru

J. MATIJEVIĆ

četvrtak, 09. 11. 2017. u 12:02

Зашто би Дражу убили на Златибору

Pećina u Mušvetama na Zlatiboru

Istoričar Srđan Cvetković iz Instituta za savremenu istoriju, za "Novosti", o otkriću u pećini Cerova. Mihailovićeve stvari koje je imao prilikom hapšenja, pa i naočare, nalaze se u BIA

SVE lične stvari Dragoslava Draže Mihailovića, pa i naočare koje je imao prilikom hapšenja, nalaze se u BIA. Njih smo čak i izlagali 2014. godine u okviru izložbe "U ime naroda" priređenoj u Istorijskom muzeju Srbije. Osim generalovih naočara, tu su i njegova lula, sat, mapa, penkalo, kompas, pištolj... Ordenje kojim je američki predsednik Hari Truman, 1948. godine, posthumno odlikovao Dražu Mihailovića, predato je njegovoj ćerki Gordani.

PROČITAJTE JOŠ: EKSKLUZIVNO: Predali se partizanima, pa završili na dnu jame!

Ovo je "Novostima" rekao dr Srđan Cvetković, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu povodom teksta objavljenog u sredu u našem listu o mogućnosti da je u pećini Cerova na Zlatiboru, streljan komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini. To što je u jami pronađen prepoznatljiv predmet - staklo i deo okvira za naočare, poput onih koje je Mihailović nosio uoči streljanja 17. jula 1946, naš sagovornik ne smatra iznenađujućim.

PROČITAJTE JOŠ: Naočare đenerala Draže pronađene u jami Cerova?

- Takve naočare imali su mnogi ljudi toga doba i ne treba da budu povod za bilo kakvu insinuaciju bez drugih dokaza - dodaje Cvetković. - Teoretski je moguće da je general Draža Mihailović streljan bilo gde u Srbiji, pa i kod jame Cerova u Mušvetama na Zlatiboru, ali smatram da je to malo verovatno. Zašto bi ga, pored toliko strelišta u posleratnom Beogradu i okolini, odvodili tako daleko, gotovo u kraj u kom je 13. marta 1946. godine uhapšen.

Srđan Cvetković

U teško dostupnoj jami Cerova na Zlatiboru, speleolozi iz Apatina i Beograda, jesenas su otkrili masovnu grobnicu u kojoj su, po svedočenjima meštana obližnjeg sela Mušvete, zemni ostaci pripadnika Ravnogorskog pokreta streljanih u junu 1945. godine. Reč je o sedamdesetak mladića, starih od 16 do 20 godina, surovo i bez presude likvidiranih po završetku Drugog svetskog rata. Na njihovim skeletima vidi se da su im ruke bile vezane žicom. Tako se predanje najstarijih živih Zlatiboraca, nemoćnih da svoje reči o svirepom ubistvu zarobljenih četnika na kraju rata potkrepe dokazima, posle sedam decenija pokazalo istinitim.

Naočare Draže Mihailovića koje su izložene u muzeju BIA

RASPITIVANjE KRCUNA I MINIĆA

OSIM dela naočara koje liče na one generala Mihailovića, u Cerovi su, među kostima, pronađene i tabakere, kaiševi, opanci, cokule i ispucane čaure. Da su naočare baš pripadale komandantu Jugoslovenske vojski u otadžbini, meštane na sumnju navodi sećanje najstarijih da su se za ovu jamu, u poratnim godinama, na Zlatiboru lično raspitivali Slobodan Penezić Krcun, vođa akcije hvatanja đenerala, i Miloš Minić, tužilac u sudskom procesu protiv Mihailovića.

Deo naočara pronađen u pećini

STAMATOVIĆ: PODIŽEMO SPOMENIK

Prvi čovek Čajetine Milan Stamatović najavio je da će Opština podići spomen-obeležje i urediti teren oko pećine u Mušvetama.

- To će biti zapravo memorijalni kompleks žrtvama u Mušvetama, ali i svim srpskim žrtvama genocida u 20. veku - navodi se u Stamatovićevoj pisanoj izjavi dostavljenoj medijima. - Potrebno je, najpre, otkriti šta se na tom mestu tačno dogodilo, pronaći potomke stradalnika, a potom posmrtne ostatke žrtava sahraniti po pravoslavnim običajima u jedinstveni memorijalni kompleks.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

M.M.

09.11.2017. 13:55

Kad ne dobise pravdu za zivota, ni dostojnu sahranu/pomen nakon streljanja, duzni smo da se barem na neki nacin oduzimo ovim surovo ubijenim vojnicima. Posle vise od 60 godina cutanja - parastos, dostojna grobnica i spomenik su najmanje sto mozemo uraditi...

bljak

09.11.2017. 14:08

Vise od 70 godina posle crvenog terora koji je harao Srbijom, i vise od 25 godina od zvanicnog pada Komunizma, mi jos nismo raskrstili sa time ko je koga ubijao od `45. do ..recimo `53.Narod zna, i pamti, drzavni sluzbenici i "istoricari" ne znaju!

Igo

09.11.2017. 16:14

@bljak - Ovi sto neznaju ili nece da znaju su potomci onih koji su toboze cistili srbiju.

Wooc

09.11.2017. 16:48

u bici na Neretvi je stao na stranu Nemaca italijana i ustasa da po svaku cenu uniste partizane. Mrznja prema svom sopstvenom narodu je kaznjena. Za takvo izdajnistvo grob nikome nije obelezen i tako ce i ostati

tomy

09.11.2017. 16:50

Cuj,zasto bi bio ubijen na Zlatiboru,pa iz istog razloga zbog cega je drzava navodno cuvala sve te njegove stvari! Ili su ga crveni ipak toliko obozavali da su pod svaku cijenu htjeli da sacuvaju uspomenu na njega!

Wooc

09.11.2017. 16:53

fejsbukom se masovno otvaraju grupe sa veoma slicnim nazivom da ne postoji sansa da se ugasi i tamo se iznose kopirani dokumenti o tome sta su sve cetnici radili za i posle drugog svetskog rata.. ime grupe " cetnici su sramota za Srpski narod". Koga interesuju cinjenice a ne prepricavanja neka se informise. I dalje mi je neshvatljivo kako je mogao vise da mrzi svoju krv i partizane nego Hitlera.

Wooc

09.11.2017. 16:56

od kada je covecanstvo nastalo kolaboracionisti su se najstrozije kaznjavali. Tako su nastajale ozbiljne drzave, drzavnici i voskovodje.Takvo je bilo i u vreme rimskog carstva. Zasto bi se danas i pricalo o tom coveku koji je delovao sa osovinom mnogo vise i duze nego samostalno?

Чикириз

09.11.2017. 17:22

wooc@↪ Званично ,држава је изједначила оба покрета( партизански и четнички) истичући да су оба била антифашистичка! А ти и даље гледај партизанске филмове и негуј своја револуционарна предубеђења!!!

Radnik

01.08.2018. 17:27

@Чикириз - Država je i naše radnike zvanično izjednačila sa robovima iz Gornje Volte, pa ne znači da je u pravu.

неко из масе

09.11.2017. 18:54

Равногорци су се борили против окупатора а Комунисти против Фашиста. Равногорци су волели Русију а Комунисти су волели Совјетски Савез. Енглези са Ватиканом направише велику Хрватску, награђујући геноцид над Србима и поклањајући: Дубровник, Истру, Барању и Западни Срем. Од Србије направише губитника, узевши јој: Црну Гору, Македонију а на крају Космет. Ђенерал је само колатерална штета, препуштен безбожницима на милост и немилост.

Penzioner-1

10.11.2017. 22:32

Ako su cetnici bili na strani fasista i hitlera a jesu, cemu zaljenje za takvima koji su svoj Narod ubijali i klali a sada se velikim delom imovina vraca potomcima.

Nikola I.S.

11.11.2017. 17:20

@Penzioner-1 - Odakle si ti pao, sa Marsa ili iz Kumrovečke škole? Teško nama dok je ovakvih....

Istina

01.08.2018. 17:35

Ovde se priča o svirepom ubistvu zarobljenih četnika juna 45. Treba znati da je rat završen mesec dana ranije. Još u septembru je Kralj Petar drugi pozvao sve ravnogorce da polože oružje i stave se na raspolaganje partizanskim snagama kao jedinoj legitimnoj vojsci. Četnici su juna 45. dakle bili pobunjenici i teroristi i za njih ne