Penzioner, a niže zlatne medalje

K. MALEŠEVIĆ

04. 10. 2017. u 15:40

Пензионер, а ниже златне медаље

Foto privatna arhiva

Atletičar Mirko Minić (58) okitio se odličjima na nedavno održanom Prvenstvu veterana u Bugarskoj. Aktivni sportista postao tek u šestoj deceniji i pokazao da za to nikada nije kasno

ODLASKOM u penziju apsolutno mi se otvorio novi prostor i vreme za vežbanje i trčanje. Ostvario sam mogućnost da mogu da se potpuno posvetim atletici, kao i da se takmičim na svim mogućim takmičenjima.

Ovako priča jedan od najboljih veterana na atletskim stazama Balkana, penzioner Mirko Minić (58) iz Užica, koji se na nedavno održanom Prvenstvu Balkana za veterane u Bugarskoj okitio sa čak pet odličja - tri zlata i dva srebra. Ovi uspesi zavijorili su zastavu Srbije i na samom kraju takmičenja, kada je ovaj veteran Atletskog kluba Užice proglašen najboljim sportistom ovogodišnjeg balkanskog prvenstva.

Ljubav prema atletici kod Mirka Minića rodila se još u školskim danima, kada je povremeno učestvovao na takmičenjima. Rasplamsavanje želje za osvajanjem atletskih staza širom Evrope usledilo je tek u trećoj dobi, kada se aktivno vratio u svet sporta.


PROČITAJTE JOŠ:
Ginisov rekorder iz Sremske Mitrovice humanošću zaslužio ulicu

- Interesovanje prema atletici datira od mlađih dana, kada je i sam sport uživao veliku popularnost - objašnjava Minić. - Ipak, tek sam sada ostvario kontinuitet od pet godina bavljenja atletikom. I veće uspehe postizao sam samo kao veteran. Kada sam počinjao kao mlad da se bavim atletikom, nisam imao toliko zapažene uspehe jer je tada atletika imala mnogo jaču konkurenciju nego sada.

KRATAK PENZIONERSKI STAŽ RADNI vek atletičar Mirko Minić proveo je radeći na kranu u "Valjaonici bakra" u Sevojnu, od koga se rastao u septembru pošle godine. Tada mu se, kako tvrdi, otvorio prostor i vreme za uživanje u sportu i u uspesima, koje neprestano niže.

Doajenu dugih staza, na kojima je neprikosnoven već nekoliko godina zaredom, nije strano ni obaranje državnih i balkanskih rekorda, kao ni rekorda raznih šampionata na kojima je učestvovao. Tako je prošle godine sa istog prvenstva poneo čak četiri zlatne medalje. Sada je na njegovim policama ukupno 17 medalja sa balkanskih prvenstava, više od 100 odličja sa prvenstava Srbije. Pet puta je uzastopno bio prvak Srbije u polumaratonu, rekorder je Balkana u trci na 1.500 metara i rekorder Srbije na 5.000 metara u svojoj kategoriji.

- Atletika je veoma naporan sport, koji traži puno odricanja. Potrebno je trenirati dva puta dnevno da bi se dostigla dovoljna spremnost i odlasci na takmičenja uzeli u obzir - objašnjava Minić, koji dnevno dva puta trenira i prelazi makar 15 kilometara.

Mirko Minić tvrdi da atletika u velikoj meri doprinosi očuvanju zdravlja i kondicije u njegovim godinama, ali priznaje da bez podrške porodice i prijatelja uspesi možda ne bi bili zagarantovani.

- Porodica i prijatelji, kao i članovi Atletskog kluba Užice, od velike su mi pomoći. Posebno moram da pomenem svog trenera Željka Čelikovića, koji svojim znanjem daje veliki doprinos mojim, ali i klupskim uspesima. Atletika za mene predstavlja simbol zdravlja, slobode, zdravog takmičarskog duha kao i stil života - ističe Minić.


PROČITAJTE JOŠ:
NAUČNICI OTKRILI: Ovako je nastao život na Zemlji

ZBOG PREVELIKE BRZINE OSTAO BEZ POBEDE!

I NEOBIČNE uspomene sa prvenstava, kako tvrdi Minić, potvrda su njegove fizičke spremnosti i kondicije, koje mu ne manjka. Tako je na Prvenstvu Srbije za seniore, koje je u maju 2015. godine održano u njegovom rodnom gradu, ostao bez medalje zbog - neverovatne brzine!

- Prvi sam u svojoj kategoriji prošao kroz cilj u trci na deset kilometara i štopericu zaustavio na novom rekordu. Ipak, sudija mi nije priznao pobedu tvrdeći da sam istrčao krug manje. Njegova priča bila je da čovek mojih godina ne može tako brzo da trči. Nekoliko meseci kasnije priznao mi je da mi je oteo medalju i rekord - priseća se Minić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije