Гинисов рекордер из Сремске Митровице хуманошћу заслужио улицу

С. КОСТИЋ

03. 10. 2017. у 20:00

Гинисов рекордер из Сремске Митровице хуманошћу заслужио улицу

Васа Касапски и улица која ће по њему носити име

Васа Касапски чак 365 пута дао драгоцену течност, односно укупно 140 литара крви. Некада је давао крв на сваких 15 дана

ГРАД Сремска Митровица добио је улицу са именом Васе Касапског, Гинисовог рекордера по броју добровољних давања крви. Одборници Скупштине града усвојили су предлог групе грађана сматрајући да ће се на овај начин донекле одужити свом суграђанину и великом хуманисти, који је, према званичној евиденцији, драгоцену течност дао чак 365 пута, односно укупно 140 литара крви.

Пре две године је Јелена Бесермењи предала Градској скупштини петицију са више од 1.500 потписа, са предлогом да се у знак сећања на Гинисовог рекордера, некој од митровачких улица додели његове име, управо се то десило на седници локалног парламента. Улица Васе Касапског је у делу града где је до 2014. године Касапски живео и умро у 74. години.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - МАСОВНИ ОДЗИВ "ДЕЛИЈА": Навијачка крв тече са сврхом

- Мислим да је ово најмање што можемо да учинимо за таквог човека као што је био наш Васа. Био је срећан што другима помаже и свестан колико живот значи. Захвална сам грађанима који су својим потписом подржали моју иницијативу, као и одборницима који су је изгласали - наглашава Јелена, која већ 28 година ради у Црвеном крсту, где је и упознала великог добротвора.

Жели да очува успомене на пријатеља и колегу по добровољном давању крви.

- Давао је крв и чешће него што је то прописано, па је било периода када је долазио на 15 дана. Многима је спасао живот, а он је сматрао да је "хвала" довољно за његову хуманост - присећа се Јелена, која је и последње године његовог живота друговала са њим.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДАВАОЦИ КРВИ: Хуманост у акцији

Нова улица, која ускоро треба да добије таблу са именом Касапског, налази се у блоку између улица Сремског добровољачког одреда, Војводе Степе и Јалијске.

Василије, како му је било право име, рођен је у селу Јазак, где је и сахрањен. Доброчинства је започео давне 1957. године када је први пут дао крв својој болесној мајци. У Гинисову књигу рекорда по броју давања крви ушао је 1996. године, био је добитник многобројних признања и награда за хуманост. Радио је у "Митросу" као месар, одакле је отишао у пензију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Институт за трансфузију позвао грађане да дају крв


РУКА СПАСА

МАЛО ко зна да је Васа писао песме, а прва је настала управо када је постао давалац крви. Стихови те песме налазе се на његовом споменику, а завршавају се речима: "Зато вас позивам, даваоци крви, пружите човеку руку спаса, ово вас моли ваш брат по крви, Касапски Васа".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Tokyo

03.10.2017. 22:02

Ne znam kako su dosli do pomenute cifre od 365 davanja. Muskarci daju krv na svaka 3 meseca, dakle 4x godisnje. Vasa je poziveo 74 godine, to je 296x ako bi se racunala svaka godina zivota, sto opet nije realno.Ja u Beogradu kad god sam pokusao pre isteka 3 meseca da dam krv odbijali su me, jer me sistem elektronske evidencije nije prihvatao. Ne znam kako je to bilo moguce tokom zivota ovog humanog coveka.

dejan

05.10.2017. 13:28

@Tokyo - To i mene zanima. I ja sam takodje bio odbijen zbog toga. Medjutim, saznao sam da ljudi sa hemahromatozom (viskom gvozdja u krvi) daju cesce krv.Daje to bio slucaj sa Vasom, verovatno bi bilo napomenuto.