Srpski ćevapi bolji od lazanja

S. Vidačković

14. 05. 2017. u 10:33

Српски ћевапи бољи од лазања

Đanluka Tomazi Foto Privatna arhiva

Đanluka Tomazi, čuveni italijanski kuvar, za “Novosti”. Ovaj specijalitet je "hrana s nogu", ali i u restoranu

ĆEVAPI su idealna "hrana s nogu"! Uz malo salate, krompira i sosa, i u restoranu i na ulici se mogu jesti male porcije, mnogo praktičnije nego kad jelo "namotavate" na viljušku. Govori ovako, ekskluzivno za "Novosti", čuveni italijanski kuvar Đanluka Tomazi, majstor "finger fuda", kako u svetu zovu "hranu s nogu". Tomazi, inače dugogodišnji reprezentativac i kapiten italijanske kulinarske reprezentacije, poznat po specijalitetima od svežih namirnica, ovih dana boravi u Beogradu i otkriva gastronomske tajne u pripremanju i serviranju "finger fuda".

Ljubav prema kuvanju, koja ga prati od detinjstva, danas ga svrstava u sam vrh svetskog kulinarstva.

- Hrana se ne baca. To su neka kultura i odnos koji dolaze iz porodice, maksimalno se koriste svi hranljivi sastojci i sve mora da bude sveže, raznovrsno i ukusno. "Finger fud" i s te strane ispunjava standarde, jer su porcije male i gotovo da nema ostataka, a gosti u jednom obroku mogu probati više različitih ukusa - kaže nam Tomazi.

Iako Srbi na italijanske specijalitete poput paste, špageta i pice gledaju kao na domaća jela, naš sagovornik ukazuje da je najvažnije naći pravi balans ukusa, a prednost daje - pasti.

- Italijanska kuhinja nije kompleksna, sve je u svežim sastojcima koji se brzo kuvaju i spremaju i koji u najboljem mogućem svetlu predstavljaju prirodne sastojke koji se koriste. Ono po čemu smo mi kao nacija poznati jeste pasta, koja s maslinovim uljem može da igra glavnu ulogu. Samo kuvanje paste je prava umetnost.

Čuveni kuvar je, inače u srpskoj prestonici boravio kao gostujući predavač na master-klas treningu, u "Horeka centru" kompanije "Metro", gde je posebno naglasio da bi svoje umeće u pravljenju "hrane s nogu" pokazao i na ćevapima, verujući da bi 20 grama ćevapa u svakoj porciji savršeno odgovaralo i ukusu naše, mahom gurmanske nacije.


ŠKOLjKE, PAPRIKA I ĐUMBIR

NEOBIČAN recept, koji se ne meri osobama već zalogajima, poznati kuvar je podelio i sa "Novostima". Za dvadeset zalogaja ovog jela potrebno je:

20 školjki srednje veličine, 200 g žute paprike, 100 g vrhova zelene špargle, 20 g klica crvenog kupusa, 2 g crne soli sipe, 2 limete, 2 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja, 3 g đumbira, 2 g želatina ksantan (zgušnjivač)

PRIPREMA:

Marinirati školjke na ulju i kori limete, s malo soli i belog bibera, najmanje dva sata. Tanko iseći vrhove špargle, izblanširati i brzo ohladiti. Iseći paprike na komadiće, staviti u lonac s malo ulja, začinite ih, preliti čorbom od povrća i završiti kuvanje. Blendirati, dodati đumbir, procediti i podesiti gustinu dodavanjem ksantana.

U tiganju sa malo ulja propržiti školjke sa obe strane. Rasporediti školjke na tanjir i preliti kremom od paprike. Ukrasiti vrhovima špargle i izdancima crvenog kupusa i preko posuti malo crne soli.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

brajkoo

14.05.2017. 10:47

Pa nisu samo cevapi srpski.To su i pizza, lasagne, falafel i scwarzwälder torte. Sve je srpsko. Najstariji narod :-)

Srbija

14.05.2017. 11:05

ko god je dolazio u Srbiju iz inostranstva ce potvrditi da je hrana u Srbiji najbolja, porcije najvece,sve je ukusnije nego u drugim drzavama...ali , naravno, imamo i mane kojih nikako da se resimo .

To može da tvrdi

14.05.2017. 12:23

@Srbija - samo neko ko nije probao hranu u npr. Sloveniji. Daleko kvalitetnija i ukusnija nego u Srbiji. U Italiji da ne govorim, ali naravno, ne tamo gde se služe Nigerijci i Srbi...

Утеривач

14.05.2017. 22:06

@Srbija - О дааа Словенија познати кулинарски рај! Срећно тамо и остао , ми ћемо наше сами да поједемо!