Volimo Kosovo kao našu Rusiju!

Dragana Zečević

07. 01. 2016. u 11:00

Kod Andreja i Nataše Antonov, koji su se 2011. skućili u Gračaničkom novom naselju. Ne osećamo se kao stranci, deca govore i srpski i ruski. Imaju višeprijatelja u Gračanici nego u Rusiji

Волимо Косово као нашу Русију!

Nataša i Andrej sa Katjom, Nikolajem i Mašom

MNOGO volimo Kosovo, skoro kao svoju domovinu. Mada je suprug Andrej i ranije u više navrata boravio na Kosovu, ovde u Gračanici smo zajedno od 2011. i mnogo smo vezani za ovo mesto. U ovoj kući smo prethodno stanovali, ali kada je vlasnik rešio da je proda, kupili smo je, a dokle ćemo ostati ovde da živimo, zavisi od Andrejevog posla.

U lepo uređenoj kući, u jednoj od mirnih uličica gračaničkog Novog naselja, ovim rečima dočekuje nas Nataša Antonov (37). Iz ruskog grada Anapa na obali Crnog mora, Nataša je pre pet godina u Gračanicu došla zbog supruga Andreja, zaposlenog u Komisiji za ljudska prava Unmika. Sa sobom je povela i tada trogodišnju kćerkicu Katju, dok su Nataša i Andrej kasnije postali roditelji i sada petogodišnjeg Nikolaja i najmlađe jednoipogodišnje Maše.

- Andrej je na Kosovo došao 2001. sa ruskom policijom i tada se zadržao ovde oko godinu dana. Potom se vratio u Rusiju, ali ga je posao 2005. ponovo doveo na Kosovo, gde je ostao do 2008. Potom je naredne tri godine proveo radeći širom sveta u okviru misije, da bismo posle toga došli da živimo ovde - pojašnjava uz osmeh Nataša, kojoj se petogodišnji Nikolaj i malena devojčica vrzmaju oko nogu.

UVEK NA LITURGIJAMA ŽITELJI Gračanice za mladi bračni par iz Rusije imaju samo reči hvale i ističu to što su redovno prisutni na liturgijama u manastiru. Nataša kaže da veri uče i decu i da u manastir odlaze sa njima... Odlazak na liturgije podrazumeva se i za namlađeg člana, jednoipogodišnju Mašu, koja nekada zna da bude nestrpljiva, ali pošto su u manastiru često i deca njihovih prijatelja, devojčica se sa njima zabavi.

Dok pokušava da umiri mališane, ova mlada žena u poodmakloj trudnoći nam objašnjava da njen suprug ne želi da se eksponira u javnosti i naglašava da se na Kosmetu više ne osećaju kao stranci. Pogotovu u Gračanici, gde im najstarija kćerkica pohađa treći razred osnovne škole.

- Pošto Katja sa drugaricama ide na folklor u selo Donja Brnjica, suprug je uprvo otišao da je doveze - objašnjava lepa Ruskinja i dodaje da njihova osmogodišnja kćerkica bolje govori srpski jezik nego ona i suprug. - Druži se sa decom i savladala je perfektno srpski. Međutim, da ne bi zaboravila i maternji jezik, trudimo se da, kad god Andreju obaveze dozvole, odemo do naših u Rusiju, što obično bude tokom školskih raspusta. Ali i Nikolaj govori i srpski i ruski, što će biti slučaj i sa Mašom, jer se i njih dvoje druže sa decom naših kućnih prijatelja. Nekada se igraju, nekada se potuku... kao i sva deca.

Priču na prilično dobrom srpskom jeziku, Nataša nastavlja o prijateljima kojih kaže, što je i logično, sada imaju više u Gračanici nego u Rusiji...

- Družimo se sa porodicom lokalnog sveštenika, sa suprugom sekretara Eparhije, ali i još nekoliko porodica. Ovde su nas svi lepo prihvatili, jedino nam je teško što smo odvojeni od porodica.

VEČNA PRIJATELJSTVA - Najmlađu Mašu smo krstili ovde u Gračanici i kumovi su nam Dušica Šmigić i Darko Stanković, koji se oženio Ruskinjom Julijom i planiramo da se sa njima družimo čitavog života, pa i ukoliko se jednoga dana budemo vratili u Rusiju - objašnjava Nataša i kaže da će tada, možda i više nego što to čine sada, brinuti o Srbima i pravoslavnim svetinjama na Kosmetu.

Život u Gračanici, po Natašinom mišljenju, ne razlikuje se mnogo od života koji su vodili u Rusiji. Ovde se, kaže, osećaju svoji na svome, a u sredinu su se u potpunosti uklopili.

- Generalno, Srbi kao i Rusi, imaju iste običaje, slične navike. Međutim, ono što mi se ovde posebno dopada jeste tradicija slavljenja slave. Toga kod nas nema u Rusiji i satima sam objašnjavala svojim rođacima i prijateljima kako izgleda proslava slave - nastavlja priču Nataša.

Osim na slavlja, Antonovi kod svojih prijatelja odlaze i na rođendane i druge porodične proslave, dok im i oni uzvraćaju čestim posetama.

- I Andrej i ja smo druželjubivi, a takva su nam na sreću i deca, tako da je i to jedna od potvrda da smo se potpuno uklopili u ovu sredinu - priča ova mlada žena i dodaje da se za njenog supruga može čak i reći kao da je oduvek tu živeo,jer u slobodno vreme posvećuje pažnju grupi lokalnih klinaca kojima drži treninge francuskog boksa. Zato kaže da će, i ako se jednoga dana vrate u domovinu, sigurno doći da posete prijatelje i poznanike na Kosmetu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Goran

07.01.2016. 13:13

Boraveći nedavno na Kosmetu upozno sam ovu divnu porodicu u crkvi Svetog Nikole u Prištini gde su prisustvovali liturgiji .Nažalost na pomenutoj liturgiji u gradu koji je nekad imao oko 40000 Srba bilo je jedva desetak vernika.Nakon liturgije Andrej je poveo i decu lokalnog sveštenika u šetnju i izveo ih iz potpunog okruženja albanaca i jednog života u getu.Hvala novostima na ovoj lepoj priči .

M.Mila

07.01.2016. 13:30

Dragi nasi rodoljubi hvala vam za ljubav i podrsku naseg Kosova Koje smo mi (ja) napustilii neprijatelju prepustili. Kad bi nasli jos bar 5 Miliona Rusa bila bi cela Srbija mnogo srecna. Srecan Bozic.

Leonidas D.

07.01.2016. 14:34

Христос се роди! Браћо наша Православна, да сте нам живи и здрави и да ваш пример следимо сви.

da pojasnim

07.01.2016. 15:00

Natasa je iz poznatog ruskog turistickog mesta. Anapa ima 42 kilometra obale i na toj obali je bilo 2014 preko 8 miliona turista. Medjunarodni aerodrom, zeleznicu.Odlicni hoteli,restorani,klubovi, o curama da ne pisem. Cene su vece od cena u Grnoj Gori i Hrvatskoj, pa mozemo samo da zamislimo koliki je dohodak. Eto sta je ona napustila i dosla da zivi na Kosovu i Metohiji. A mi sve ostavili.

Јабре

07.01.2016. 16:18

Моја кућа је и кућа мог брата шта има ту необично. Живи били и имали још много деце !

Ђура Змај

08.01.2016. 10:13

Свака част! То је пример за Србију како се може вратити, како се може очувати Срце и Душа Србије... Хоће ли ово видети Ивица од призрена, министар плиције, Премијер - Да им уруче решење о држављанству Србије, пасоше..?