Spasao decu, a skojevci ga izboli nožem

Đorđe Vukmirović

13. 12. 2015. u 13:33

Спасао децу, а скојевци га изболи ножем

Episkop Irinej Ćirić

Navršilo se 60 godina od smrti Irineja Ćirića, jednog od najznačajnijih arhijereja SPC u prošlom veku. Iz zloglasnog mađarskog koncentracionog logora Šarvar spasao 2.800 dece, a umro od batinanja

U GODINI koja je na izmaku navršilo se šest decenija od upokojenja episkopa Irineja Ćirića (1884-1955), jednog od najznačajnijih i najtragičnijih arhijereja SPC ne samo svog doba, već celog prošlog veka. Na čelu Eparhije bačke Ćirić je, naime, bio tokom Drugog svetskog rata, kada je ona, okupana u nevinoj srpskoj krvi, bila pod mađarskom okupacijom. To će ga, docnije, praktično koštati života.

- Posle rata, komunističke vlasti su ga zbog navodne saradnje sa okupatorom 17 meseci držali u kućnom pritvoru. Liturgiju je prvi put ponovo služio o Uskrsu 1946. Ja sam na njoj bio čtec što je, uzgred, najniži sveštenički čin - seća se novosadski advokat Kosta Hadži, kojem je tada bilo 13 godina.

Uprkos pretećoj senci optužbe za kolaboraciju koja, inače, nikada nije sudski ozvaničena, Ćirić je, veli naš sagovornik, nedugo posle Uskrsa krenuo u obilazak eparhije. U Odžacima su ga, međutim, sačekali ostrašćeni skojevci i gotovo ubili. Pored brutalnog prebijanja, više puta je uboden nožem.

NAJMLAĐI EPISKOP ĐIRIĆ je rođen 1884. u Sremskim Karlovcima. Sa svega 22 godine završio je Duhovnu akademiju u Moskvi, a u 24. je doktorirao na grupi za semitske jezike Univerziteta u Beču. Kada je 1922. rukopoložen za vladiku bačkog, bilo mu je samo 38 godina i bio je najmlađi episkop svog doba.

- Pričalo se da je to bila zaseda, ali to niko nije istraživao, a vladika, inače, tih i neobično odmeren čovek se od povreda praktično nikada nije oporavio - kaže Kosta Hadži.

Gotovo sve vreme od prebijanja do smrti 1955. Ćirić je proveo u postelji u Vladičanskom dvoru. Kosta Hadži je, inače, sin onog Koste Hadžija kojeg će se i naši čitaoci sigurno setiti iz TV serije "Montevideo", takođe advokata i međuratnog generalnog sekretara Fudbalskog saveza Jugoslavije. Za ovu priču je, međutim, važnije to što je on bio i Ćirićev blizak prijatelj i, zajedno sa predsednikom novosadske crkvene opštine Jovanom Ćulumom, saradnik u uzvišenom poduhvatu izbavljenja zatočenika zloglasnog mađarskog koncentracionog logora Šarvar.

- Oni su iz tog logora 1942. spasli 2.800 dece i 180 majki sa odojčadima i rasporedili ih u porodice širom Eparhije bačke, gde su dočekali kraj rata - kaže mr Gordana Petković, viši kustos Muzeja grada Novog Sada.

U tom logoru je, da podsetimo, od gladi i bolesti skončalo preko 3.000 bačkih Srba, mahom solunskih dobrovoljaca i njihovih potomaka koji su, posle Prvog svetskog rata, naseljeni u Bačku.

A kakva je zaista bila Ćirićeva "kolaboracija", rečito govori knjiga "Stenografski zapisi sa suđenja glavnoodgovornima za raciju u Južnoj Bačkoj 1942" istoričara dr Aleksandra Kasaša. Tokom okupacije, Ćirić jeste bio poslanik u mađarskom parlamentu, ali je, zapravo, činio sve da, u strašnim okolnostima, spase pripadnike sopstvenog naroda, uključujući i ideološke neistomišljenike.

IZLOŽBA IZLOŽBA posvećena Irineju Ćiriću, koju je pripremila Gordana Petković, otvorena je pre nedelju dana u Kulturnom centru Novog Sada. Prikazano je mnoštvo dragocenih fotografija i dokumenata, Đirićeve odore, mitre i panagije i autoportreti i ikone, pošto se veoma uspešno bavio i slikarstvom i ikonografijom.

"Episkop Ćirić mi se u sedam-osam slučajeva obratio za pomilovanje i u svima sam mu izašao u susret, osim u slučaju njegove molbe za pomilovanje Svetozara Markovića", navodi se u stenogramu poratnog saslušanja Ferenca Sombatheljija, načelnika Generalštaba mađarske vojske, objavljenog u Kasaševoj knjizi.

Reč je o Svetozaru Markoviću Tozi (1913-1943), jednom od vođa komunističkog pokreta i uredniku "Slobodne Vojvodine" (današnji "Dnevnik") koja je, na svojim stranicama, Ćirića označavala kao izdajnika i pretila mu posleratnom odmazdom koja će se, nažalost, i dogoditi.

Ćiriću je zamerano i na držanju tokom mađarske racije u januaru 1942. u kojoj je u južnoj Bačkoj zverski ubijeno preko 4.000 Srba i Javreja, a kojom je komandovao general Ferenc Feketehalmi Cajdner. Opisujući pripreme za taj zločin, Cajdner je, navodi se Kasašovoj knjizi, na saslušanju 1945. rekao:

Kosta Hadži i Jovan Ćulum, saradnici vladike


"Ja sam imao zamisao da stvorim jaz između partizana i ostalog srpskog stanovništva i za to sam hteo da zadobijem pomoć episkopa Ćirića, ali me je on odbio. Tek kasnije je izašao jedan njegov proglas, ali u deformisanom obliku."

Svoju verziju proglasa koji treba da stvori pomenuti jaz, Cajdner je, kako sam navodi, Ćiriću dao još 8. januara 1942, tražeći samo da ga potpiše, što je ovaj odbio. Onaj "deformisani", s pozivom Srbima na mir, koji je pod novim Cajdnerovim pritiskom očajni vladika sam napisao, a koji mu je, posle rata, spočitavan kao izdajnički, objavljen je 22. januara, dan pošto je počeo krvavi mađarski pir u Novom Sadu.

"Eto vidiš, sad ja moram da priznam ono u šta nisam uveren, ali kad će to ublažiti gorku sudbinu našeg naroda, ja moram da mu dam ono što traži", rekao je, pišući ga, svom sekretaru, prezviteru Nikoli Dragojlovu, a ovaj, kako se navodi u Kasaševoj knjizi, posvedočio 1945. pred istražnim organima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

pere

13.12.2015. 13:55

Ali je zato vrhovni svestenik hkc stepinac koji je plivao u srpskoj krvi umro prirodnom smrcu pod zastitom druga tita. Nisu nama hrvati, vatika, cia, mosad, marsovci krivi, mi smo se ubijali izmedju sebe.

Goran Pavlovic

13.12.2015. 14:12

Komunistima nista nije sveto, oni straha nemaju i sve im je prokleto. Taj njihov karcinom jos postoji u nasoj zemlju

Pera

13.12.2015. 14:13

Tadasnj komunisti su ga proglasili za saradnika okupatora,danasnji neo-komunisti bi ga proglasili za klero-fasistu,nazalost kako tada tako i sada presudili bi mu Srbi.

Младен

13.12.2015. 14:21

Ништа није више штете нанијело србима као комунизам и србски комунисти, ни пет вијекова под турцима није нас уназадило као неколико деценија под комунистима. Због њега су страдали милиони срба, изгубљене територије које су комунисти населили несрбима, изгубљен је идентитет, убио нас је у појам као нацију. Само су се срби примили на "братство и јединство", сви остали су се борили за своје интересе, на рачун срба.

srb

13.12.2015. 14:30

Evo zbog ovoga smo mi Srbi danas na dnu kaec. Pljuvali smo u Boga i u ljude koji su sluzili Bogu. I sta se desilo ??? desilo se to da danas pljuju nas, Bog je dopustio da pljuju nas isto onako kako smo mi pljuvali njega.

Hercegov Grad

13.12.2015. 14:31

Nije saradjivao, ali im je dao potporu politicki. Spasao decu i to tacan broj i to znaju samo bivsi?! Svi koji nisu uzeli ucesca u borbi protiv okupatora, vec sedeli kuci su saradnici istih. Te pevali su, glumili držali kafane, bili cate u opstini i sve u korist okupatora! Oa sta je to uradjeno za ridjenu zemlju? Pola Stbije oce na zlocinima da stekne besta i promeni izdajnicku sliku iz tog perioda. Srbija ipak polako klizi u fasizam!

Влада

03.01.2016. 17:27

@Hercegov Grad - Имам једно питање за вас прокомунистички настројене зашто ваш вођа Тито није дизао устанак на територији где је хрватски живаљ био већински ( стварао комунистички покрет)? Него је то радио где је српски живаљ већински и где су немачки нацисти убијали 100 за 1 убијеног и 50 за 1 рањеног. Зато што су били у спрези с усташама још од 1922. године и све су чинили на разбијању Краљевине Србије о томе постоји документација која полако излази на видело.

Србин Јужњак

13.12.2015. 15:13

Молим редакцију да блокира антисрпске коментаре наших искомплексианих комшија. Разумем да се лист Вечерње новости залаже за слободу говора, али вређање српских историјских личности и великана је чист шовинистички варваризам, и такво понашање не спада у слободно изражавање.

Francesco

13.12.2015. 18:47

@Србин Јужњак - Ne mora čovek da bude antisrbin da bi razmišljao zdravorazumski. Te priče o popovima spasiteljima i divnim četnicima koji su umesto kama, pušaka i maljeva donosili cveće ostavite za neka SF ostvarenja u režiji Radoša Bajića ili Gorana Markovića.

SSF

14.12.2015. 05:11

@Србин Јужњак - Лакше са тим маљевима, мене су партизани учили да је то било омиљено оружије најбољих хрватских синова, кћери и фратара у Јасеновцу. Где су јуначки побили 750,000 српских цивила.

Влада

03.01.2016. 17:15

@Србин Јужњак - Francesko@Па где си сад извукао четнике у Војводини ?Па зна се које на тој територији Краљевине Југославије правио злочине, у Срему усташе у Банату немачки нацисти а у Бачкој мађарски фашисти. Од 45-те комунисти.

ZalivSajt

13.12.2015. 15:46

A Stepinca koji je blagosiljao ubice egzekutore i one koji su silom pokrstavali...njega su komunjare oslobodile. Komunizam je upropastio Srbiju vise nego turcici za 345god, hostapler Tito nam je zaprzio corbu a hrvate je oslobadjao i demonizovao cetnike koji su se prvi digli protiv fasizma na ovim prostorima....oni danas imaju lepu njihovu a mi probleme

toya

13.12.2015. 16:58

Ko ga je prebio u Odžacima? Dodjoši koje je doveo Broz, iz raznih pasivnih krajeva, i koji su naneli više štete srpstvu nego turci u 500 god.

Ђура Змај

13.12.2015. 16:58

Ко су сада у Отаџбини настављачи идеје тих острашћених скојеваца, комуниста, што поносно истичу своје корене..?

Dragan

13.12.2015. 16:59

Skoro svaki dan izadje novi clanak u kojem se pominje stradanje par hiljada civila,dece, neduznih.... sramota je da veoma malo znamo o tome...tek se sad polako sklapa prava slika svih nasih stradanja i veoma je zastrasujuca.... hvala vam na tome .... oprostiti moramo, zaboraviti ne smemo!

Cvele

18.12.2016. 11:36

@Dragan - Šta će biti ako stalno praštamo, da li će na kraju biti nekoga i da to pamti. Samo se pitam.

Socijalizam švedskog tipa

13.12.2015. 20:10

@čačanin - Treba praviti razliku između komunista i socijal-demokrata pogotovo ovih iz skandinavskih kraljevina.

gradjanin

13.12.2015. 17:36

objavite konačno imena onih koji su ga prebili,imenom i prezimenom.konačno da se zna ko je šta činio a ne da se oni osećaju kao da se nije ništa dogodilo,da svi znaju imena zločinaca,.

Antifa

13.12.2015. 23:53

Težak izdajnik i pripadnik crne reakcije. Niko posle rata nije dobio ono što nije zaslužio. Novosti nastavljaju sa sramnom kampanjom rehabilitacije osvedočenih narodnih neprijatelja i ratnih zločinaca. Smrt fašizmu! Živeo savez potlačenih radnika i obespravljenih seljaka!

Влада

03.01.2016. 17:40

@Antifa - Чијег народа запитај се? Такви као ти сте изманипулисани комунистичком пропагандом као она дасу комунисти подигли народ 27-ог марта 41-ве. Ти твоји комунисти су урнисали сељаке нарочито од 45 до 55 одузимајући им жито стоку ( људи нису могли да прехране породице а многи су и одведени да им се ни дан данас не зна гроб ). Ко је тим радницима дизао фабрике које нису имале економско оправдање и довлачио радну снагу са села у градове уништавајући тако села? Зелен си ти или боље да кажем црвен.

posmatrać

10.01.2016. 16:01

@Antifa - biti glup je jedno a biti zlikovac i zločine braniti je nešta drugo.

Драган

02.03.2016. 19:21

@Antifa.Тачно си рекао:"Нико после рата није добио оно што је заслужио".Комунисти су поубијали на десетине хиљада невиних Срба цивила, углавном интелектуалаца, уметника, свештеника, имућних домаћина, сељака, и заслужили су најтеже казне, а после рата их нису добили.

kocha_grubmexul

18.12.2016. 12:13

@Драган - Netačno. Od 56.000 žrtava koje je popisala Državna komisija za tajne grobnice, samo 14.500 su etnički Srbi, od kojih su polovina četnici poginuli u borbi (nakon što su se oglušili o naredbu sopstvenog kralja da se stave pod komandu NOVJ). Teško da se radi o desetinama hiljada.