Kilometri leja jagoda kod Bekića

A. Dedić

04. 05. 2014. u 11:43

U Grušiću, na padinama planine Cer kod Šapca, sve više površina koje su pod zasadima jagoda. Jagode zasadili na 80 ari i očekuju da samo od ovogodišnjeg roda pokriju troškove pokretanja veoma unosne proizvodnje

U selu Grušić, na padinama planine Cer kod Šapca, porodica Dragana Bekića upravo je započela berbu jagoda sa najnovije njive od 30 ari. Ukupno, jagode su zasadili na 80 ari, na koliko se proteže čak 10 kilometara leja na foliji, a vlasnici očekuju da, samo od ovogodišnjeg roda, pokriju troškove pokretanja veoma unosne proizvodnje koja je poslednjih godina obuzela Pocerinu.

Bekiće nismo zatekli ni u kući ni u dvorištu, već u nepreglednim lejama, kako neumorno beru. Pored Dragana, rame uz rame supruga Radmila, sin i snaha Slaviša i Mira, i još tri rođake i komšinice, koje rade za nadnicu. Pomažu i unuci, četvorogodišnja Jelena i godinu mlađi Nemanja, ali odaju ih crveni tragovi po licu, jer se mališani slade direktno sa stabljike.

- Jagode koje vidite posađene su u julu prošle godine i nisu još ni dospele do pune snage. Zemljište je dobro pripremljeno, bacili smo četiri tone stajnjaka i 500 kilograma NPK đubriva. Izabrali smo sortu kleri i nadamo se da ćemo ubrati osam tona, a kako sada stvari stoje, očekujemo da prosečna cena bude 100 dinara po kilogramu. Ne računamo odmah na profit već da, za početak, „izglavimo“ ulaganje - objašnjava Dragan Bekić.

Visokoprofitabilna proizvodnja zahteva navodnjavanje, zbog čega su Bekići angažovali stručnjake iz Kragujevca i probušili dva dubinska bunara. Praktično, to je i najznačajnija stavka, a 13.500 evra trebalo je da se voda dovede i do njive i u kuću. Bekići kažu da ulaganje u vodu ne računaju kao investiciju u voćarstvo, jer im ona ostaje za druge potrebe, i sada više neće imati problema sa napajanjem stoke u vrelim letnjim danima.

PLASMAN BekiĆi kažu da bi plasman jagoda bio najbolji ako bi se organizovao izvoz na strano tržište. Ovako, prodaju domaćim vlasnicima trgovinskih lanaca iz Beograda i Zemuna. Problem sa prodajom nastaje kada počnu da beru po tonu dnevno, pa rešenje vide u nekoj vrsti doradnih pogona, odnosno - protočne hladnjače.

- Grušić trenutno ima oko 80 hektara zasađenih jagodama - dodaje sin Slaviša, koji se i te kako dobro razume u ovaj posao. - Nije jagoda baš novotarija, ali je činjenica da smo u selu znatno proširili i unapredili proizvodnju. Na primer, postavljanje folije obezbeđuje zaštitu od korova, ali i da plod bude ovako čist i može pravo na trpezu. Sistem za navodnjavanje takođe je neophodan ako zaista mislite da zaradite. Sve ostalo je rad i briga.

A ta briga kod Bekića jeste da im „fabriku pod vedrim nebom“ ne obere grad ili neka druga nepogoda. Dok se raduju što je jagoda „prerodila“, vajkaju se na kišu i kažu da će svaka sledeća umanjiti rod za oko 10 odsto. Najbolje bi bilo da do kraja maja više ne padne ni kapi. Ali, ako zakaže leja, tu su alternative - vinograd, pa 20 bikova i 23 svinje u tovu, šest krava. Na 22 hektara seju sve što im treba da prehrane stoku - pšenicu, kukuruz, ovas...

SUBVENCIJE

BekiĆi su se požalili „Novostima“ da od Direkcije za poljoprivredu u Šapcu još nisu naplatili subvenciju za kopanje bunara od prošle godine, iako su uredno podneli zahtev. Domaćin Dragan tvrdi da se sredstva opredeljena iz budžeta za ovu namenu isplaćuju po političkoj pripadnosti, ali ovo negira Predrag Srdanović iz Direkcije.

- Odgovorno tvrdim da se subvencije dodeljuju prema podnetim zahtevima, a jedino što može usporiti isplatu jeste nedostatak novca u gradskoj kasi. Zahtev je podnet i Bekići će dobiti pare čim dođu na red - kategoričan je Srdanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

t

04.05.2014. 11:54

Da da, nema para u Gradskoj kasi za vredne ljude iako njima pripada. Sta ce im, pa oni umeju da zarade, novac treba umesto njima da sire posao onima koji su nesposobni i poslusni....

Gloria

04.05.2014. 18:20

Uvekk sam tvrdila I ostajem I dalje tvrdo ubedjena da mozemo lepo da zivimo od naseg truda I rada.Kada bih se svi koji su otisli u grad vratili se nazad na sela I radili pola koliko ovi divni ljudi sta mislite koliko bih se bolje zivelo u nasoj lepoj Srbiji?Ali hocemo svi u grad pa makar jeli parce hleba I luka,samo da se ne mucimo...