Krajiško prelo: U Bačkoj Jarku postavljaju bistu Gavrilu Principu

M. IVETIĆ

24. 02. 2014. u 22:06

Na tradicionalnom Krajiškom prelu, 6. po redu, u Bačkom Jarku okupilo se više od 350 gostiju. Dogovoreno da se u selu postavi spomen-bista Gavrilu Principu

GORŠTACI iz Grahova i Livanjskog polja u BiH doseljavani, više silom nego milom, u vojvođansku ravnicu u nekoliko etapa, okupili su se u Bačkom Jarku na tradicionalnom, šestom po redu, prelu pod sloganom "Čuvajmo zavičaj od zaborava". NJih oko 350, drevnom pesmom i igrom, poetskim izrazom, nostalgičnom besedom, ali i šalom i doskočicom, prisetili su se rodnog kraja.

- Radostan sam što nas ovde u Vojvodini na okupu drži ta zavičajna spona, ali, u isti mah, i tužan, što nismo tamo dole, u selima podno Dinare i Šatora, u kojima u poslednje dve decenije za nas Srbe nema života - priča, pomešanih osećanja, Čedomir Vujanović, izbegao u Sirig, inače predsednik Udruženja Livnjana i Grahovljana u Bačkom Jarku, sa oko hiljadu članova. - Na leto ćemo, kao i prethodnih godina, tamo oko Ilindana, barem na dan-dva, otići u naše divno, ali pusto, Livanjsko polje, u moj Čelebić i ostala sela i zaseoke, posetiti groblja i zapaliti sveće za naše počivše...

Kažu nam domaćini da se u Udruženju sve vrti oko njegovog idejnog tvorca Zdravka Injca.

- Ma gde bili i ma kako vam bilo, zavičaju morate nesprestano, i uvek iznova, da se odužujete - kaže Injac. - Ako ne može materijalno, ono bar prisećanjem, brižnim čuvanjem uspomene na rodnu grudu, koja ne sme da izbledi.

AKTIVISTI Injac, Vujanović i Stevančević

Injac obelodanjuje inicijativu meštana Bačkog Jarka, a većina su poreklom iz Grahova, Drvara, Petrovca i Glamoča, da u svom mestu, uz zavičajnu kuću, svom slavnom zemljaku Gavrilu Principu postave spomen-bistu. Obeležje je, doznajemo, već urađeno, a čeka se samo saglasnost nadležnih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije