Spas zavejanima stigao sa - neba

R. Dragović

02. 02. 2014. u 21:25

„Novosti“ sa timom VS koji je iz smetova izvukao najveći broj ugroženih. Poručnik Zec kleštima sekao burme kako bi ljudima spasao prste

DEVOJČICA se gušila. Kada je posle višesatnog smrzavanja videla helikopter, zbog straha i panike, potrčala je ka njemu. U sebe je duboko uvukla kao nož oštar vazduh i ostala bez daha. Pritrčao sam joj, uzeo je u naručje. Sa nekoliko reči pokušao sam da je smirim. Uprkos udarima jakog vetra i dubokim smetovima, doneo sam je do letelice gde je čekala pomoć.

Dan posle velike akcije evakuacije zavejanih putnika sa vojvođanih puteva, ovako opisuje samo jednu epizodu sanitetski poručnik Vladimir Zec, koji je kao vojni lekar bio deo ekipe Vojske Srbije. Iz zavejane kolone samo ovaj tim je za dva dana helikopterom prevezao više od 150 najugroženijih.

- U zavejanim kolima bilo je i dete dijabetičar čije su zalihe insulina bile na izmaku - kaže Zec. - Među evakuisanima bilo je pacijenata sa promrzlinama prstiju i ušiju. Jednu devojku smo evakuisali iz okoline Čantavira, sa izuzetno niskom telesnom temperaturom. Bila je modra i dehidrirana, infuziju smo joj dali u letu.

Kako je izgledao treći dan spasavanja zavejanih pogledajte OVDE, a retrospektivu dramatičnih događaja u protekla tri dana OVDE
U blokadi je bilo dece, starih, bolesnih... Priliv ugroženih bio je ogroman, trijaža se radila u najkraćem roku. LJudi su utopljavani, doturani su lekovi, u vazduhu su montirane infuzije i pružana prva pomoć. Da bi smrznutima sačuvao udove, poručnik Zec je morao da se dohvati i - klešta. NJima je presekao čak osam burmi koje su pretile da zaustave krvotok u prstima blokiranih putnika.

- Čak 42 dece smo uprkos dubokim nanosima i snažnom vetru na rukama uneli u helikopter. To je bio jedini način da se izvuku iz vejavice - priča ovaj vojni lekar.

Doktor Zec samo je jedan u timu snaga za hitno reagovanje, traganje i spasavanje, iz sastava 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, koja je dva dana bila u srži akcije spasavanja ugroženih. Ova formacija poletela je na prvu vest da su putnicima na zavejanim putevima i životi pod znakom pitanja.

Za komandama helikoptera Mi-8, koji se odmah uputio ka zavejanim bačkim poljima, bio je major Goran Gajić. Najteže je bilo, kako kaže, od stotinu pruženih ruku umornih i promrzlih putnika, koji su u vojnoj letelici videli jedini izlaz iz agonije u kojoj su se našli, odabrati one koji će biti evakuisani.

Poručnik dr Zec (prvi sleva) sa kolegama čeka poletanje

- Ugroženih je bilo na stotine, a u letelicu može samo njih 28 - priča Gajić. - Trebalo je odmah, na prvu ruku, pravilno proceniti ko je prioritet za prevoz. A ostalima objasniti da moraju da sačekaju svoj red na spas. Sletanje i poletanje letelice teške devet tona pod udarima vetra i do 80 kilometara na čas - posebna je priča. Sve je, srećom, prošlo kako treba.

Leteli su u petak i subotu vojni helikopteri gotovo neprekidno. Napravljeni su vazdušni mostovi ka Zrenjaninu i Feketiću. U jednom trenutku čak sedam letelica uzletalo je i sletalo u bačku vejavicu. Brigadni general Predrag Bandić, komandant 204. vazduhoplovne brigade, i sam ovekovečen sa detetom u naručju u akciji spasavanja, kaže da su oficiri i vojnici bili izuzetno motivisani da pomognu narodu.

- Svi smo dali svoj maksimum - jasan je Bandić. - Piloti su leteli u ekstremnim uslovima, tehničarima su se lepili prsti za helikoptere. Pomoć narodu bila je naša obaveza. U ovakvim situacijama vojska dobija svoju pravu ulogu.

General Bandić kaže da je vojna avijacija bila samo deo zajedničkog poduhvata, ali da su vojnici leteli tamo gde je bilo najhitnije. Elise helikoptera ugašene su tek kada su počele da stižu dobre vesti - da u kolonama više nema ugroženih.

PREVEZLI 240 OSOBA

IZ banatskih i bačkih smetova za dva dana izvučeno je i vojnim helikopterima evakuisano ukupno 240 putnika. General Bandić kaže da je vojska na najbolji način obavila svoj zadatak, iako je iskušenja bilo bezbroj.

- Veliki je izazov bilo povući liniju između želje da pomognemo ljudima i rizika i opasnosti. Udarao nas je uraganski vetar, tlo je bilo pokriveno snegom. Uspeli smo da izaberemo lokacije za sletanje i organizujemo sistem navođenja. Leteli smo i po mraku, sve dok i poslednji putnik iz zavejane kolone nije evakuisan i prebačen na sigurno - priča Bandić.


PRVI U AKCIJI

NA komandu da se pomogne ugroženima na zavejanim putevima prvi je poleteo 333. inženjerijski bataljon. Prema rečima portparola Ministarstva odbrane majora Jovana Krivokapića, za njima su u akciju stupili pripadnici Prve brigade Kopnene vojske i Petog bataljona Vojne policije.

- Zadaci su podeljeni i Specijalnoj brigadi, Komandi za razvoj banatske brigade, Rečnoj flotili - nabraja major Krivokapić. - Informacije o ugroženim putnicima dobijali smo i od građana i medijskih kuća.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

DNK

02.02.2014. 23:47

Alo, bre...Bandić je poznati pozer! Dojadiste više i Bogu i narodu sa njime! Evo i mačka mi pala u depresiju i ne 'vata miševe,više! Ajde malo pišite o Veljku Ražnatoviću! Niste dugo...navija čovek za Partizan, a ćale mu bio "vođa" Delija! A i planira da se ženi, a i trenira kick box! Ccccc....keva mu u depresiji, jer već par dana ga nema u novinama!

marko

03.02.2014. 00:05

par sati posla, a o vatrogascima koji tri dana su neprekidno na autoputu niko ne piše. ovi su heroji jer imaju helikopter!

ilija

03.02.2014. 08:26

pozeri marš u kasarnu. niste ništa radili zadnjih 15 godina, džaba plate primate! sad bi da za par letova dobijete čvarke i odrenje, i da budete narodni heroji! brukate vojsku svojim poziranjem! kako nemate meru, ovo postaje degutantno!

vlada

03.02.2014. 22:01

Da ne uvredim ljudski gest Vučića a da li možete da ZAMISLITE Tadića, Šutanovca, Djilasa, Pajtića, Čedu, Djelića .... u sličnoj situaciji koja se zove - pomoć u nevolji?