Čuvar Zejtinlika: Plačem kad niko ne vidi

Milena MARKOVIĆ

17. 10. 2013. u 20:52

Đorđe Mihajlović, čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik, prvi put govori, za „Novosti“, o zavetu predaka da umrle junake živ ne napušta

KO će da me nasledi, pitate me? Ne umem da vam odgovorim. Sudbina mi nije podarila sina. Da jeste, ja bih mu, danas, ovako kazao: preuzmi ti ovde zastavu, tako su mene moji Mihajlovići zavetovali. Oni su govorili: dok držiš zastavu, drži i ona tebe.

Njegova „zastava“ je da služi Zejtinliku, srpskom vojničkom groblju. Da bdije nad usnulim pukovima osam hiljada ratnika koji su se, posle strašne golgote i proboja Solunskog fronta, žrtvovali za otadžbinu Srbiju. Darovali joj ono najdragocenije - sopstvene živote.

Ovo je Đorđe Mihajlović, čuvar Zejtinlika, Solun, ulica Longada, nedaleko od trga Metaksis. Časna starina ima osamdeset pet godina. Pola veka dočekuje i ispraća potomke starih ratnika. Govori o njihovom stradanju. Pokazuje gde su im humke koje čuva kao da su, svih osam hiljada stradalnika, njegov rod. Najrođeniji rod.

- Oni su sve nas nadvisili svojim junaštvom i ljubavlju prema otadžbini - kaže nam.

- Ta visina i takva ljubav mene i obavezuje i drži. Mi smo, moji Mihajlovići, iz Grblja kod Boke kotorske. Ali govorimo: mi smo Srbi. I deda Savo i otac Đuro počivaju nedaleko odavde. Deda je bio solunski dobrovoljac, želeo je da ovde ostane večno. Otac se skućio, oženio Grkinjom, kao i ja. Zajedno smo, tu, na usluzi. I ponosni smo za ovakvo poverenje.

Poranio je Đorđe Mihajlović, kao svakog dana, i ovog - pre sunca da otvori grozdenu kapiju groblja. Da počisti ulaz. Uredi parcele i staze između belih mramornih krstova. Oplevi travu, ukloni pale grane čempresa i uvele cvetove oleandera. Upali prve sveće, dolije zejtin u kandilima. Obriše ikone i fotografije ratnika, donete iz otadžbine. Svakog dana izglanca i duge hodnike kosturnice, u kojoj su kasete sa ostacima imenovanih i neimenovanih boraca Drinske, Dunavske, Moravske, Timočke... divizije. Potom dolije rakiju, zavičajnu, popuni tabakere „drinom“ bez filtera.

- Te cigarete su i oni pušili, mnogi ostali željni... Ovakvom rakijom nazdravljali u svom zavičaju... - kaže tiho u žurbi da pre prvih posetilaca sve dovede pod konac koji se u njegovoj svesti, decenijama, eto, tka u najlepšu potku.

MARŠIRA SVU NOĆ Raša Perić posvetio je pesmu čuvaru Zejtinlika, Đorđu Mihajloviću:
Da li je ono Mihajlović-otac? ili je Mihajlović-sin?
ili Mihajlović-unuk?
Čas je pred četom
kuvar, s belom keceljom...
Naliva čaše pričesnog.
Čas je vojvoda, svečan, paradni u podne,
srpskim vojnicima kači ordenje od latica ružinih od ruzmarina, od majčine dušice...
Maršira svu noć oko kapele na Zejtinliku sa Arhanđelom Mihajlom, ispred.

Rođen je, kaže, ovde na groblju, u kući dede Sava. Godina rođenja sadašnjeg čuvara Zejtinlika Đorđa Mihajlovića (1928) je godina smrti dede Sava.

- On je, nesrećan, prikupljao kosti saboraca od Gorničeva do Bitolja, sa Kajmakčalana, Veternika, Dobrog Polja, Kožara i Kozjaka - nabraja Đorđe.- Vadio ih iz plitkih grobova sa usamljenih kota. Sa kojekakvih čuka. I kamenjara. Nije uspeo da sav posao pozavršava. Ali je imao ko da ga zameni. Moj otac Đuro, on je sve do smrti, a to je bilo 1961. godine, čuvao ovo sveto mesto. Meni je kazao: ti me nasledi. To je čast, rekao mi je. A čast, sine, nema cenu. Zastava koju držiš, da ne padneš... Tako je njemu govorio njegov otac, tako on meni... I ja se nadam da ću do kraja života, kako-tako, da služim ovom svetilištu.

Ovde se priča o naslednom redu čuvara Zejtinlika prekida. Zasad. Deda Đorđe, tiho, kao da samom sebi govori, dodao je još nekoliko reči:

- Nadam se unuku, ali i unuke su mi dobrodošle...

Teku potom sećanja. Nižu se slika za slikom. Ko je sve ovo mesto i kada pohodio. Kako su izgledale prve zadušnice. Kako je deda Đuro, Nemcima, kada su došli 1941. da opljačkaju mauzolej, rekao: „Ne dirajte to, tu počivaju i vaši sunarodnici... Pa, ovo N. N., je „nepoznati Nemac“. Tako su, priča danas njegov sin Đorđe, pljačkaši odstupili... Beskrajni niz slika zaustavljen je u sećanju deda Đorđa Mihajlovića, unuka Savova i sina Đurova... Njemu su, kaže, najbolnije bile one iz susreta sa preživelim ratnicima. Pamti svakog po imenu. I, koji je od njih odakle. Pa, i danas, dovoljno je da posetilac kaže prezime, a deda Đorđe će reći odakle je. I koliko srpskih vojnika, iz tog mesta, počiva ovde na groblju nad kojim on bdi.

ONI, NAŠI PROFESORI U redakciji „Večernjih novosti“, tokom proteklih šest decenija, najmanje deset potomaka solunaca stasavalo je i ovde završavalo radni vek.
Na nezaborav stradanja i slave srpske vojske u Prvom svetskom ratu, neki od njih ostavili su najlepše priče u srpskom novinarstvu.
Jubilej je prilika da se podsetimo Đorđa Popovića i Pavla Pavlovića, naših profesora, kako smo ih s punim pravom u redakciji zvali i od kojih smo učili zanat.

- Ne mogu da zaboravim jednu sliku. Došle starine, godina kao što ja sada imam, i više. Pratili su ih sinovi, unuci. Pridržavali ih, a oni padaju uz krstove saboraca. Bila je to njihova poslednja poseta Zejtinliku. Vadili su iz nedara suve šljive, jabuke... Neko grumen zemlje doneo, neko voštanicu. Svi plaču. Ja stežem srce, pa plačem samo kad niko ne vidi. Plačem za svima koji ovde počivaju, stradali u čežnji za otadžbinom, majčinskom suzom. Svojim kućnim pragom, njivom, zaustavljenim plugom u rodnoj oranici.

Mnogo je bora na licu Đorđa Mihajlovića ispisanih sećanjima. Da ima vremena, a nema, jer posete svakog trenutka stižu, a on je ovde i vodič, i čuvar, kustos koji tumači istoriju... mnogo bi imao toga da ispriča. A žuri i kada zakopčava poslednje dugme pod grlom svoje vojničke košulje, na čijem je rukavu grb Srbije. Na glavi šajkača. I ništa nije u takvom saglasju sa ovim mestom kao Đorđe Mihajlović.

- Deda Savo je preneo na mog oca ove reči, a on ih je ispričao meni: ne zaboravi, sine, nikada bol sa kojim su naši, srpski vojnici, hranili čežnju za povratkom kući, robovali krvavo parče svoje zemlje da bi se u nju vratili. Da zagrle porodice koje ih nisu dočekale. Decu, koja ih nisu upamtila. Danas ja ovo govorim njihovim potomcima. Oni plaču. Kažu: da im se barem ovim suzama odužimo. Ja te suze poštujem, ali ih ne volim. Odgovorim im: deco, vaš dug nije da plačete, već da ne zaboravite junake. Nijedan narod nije imao sreće u zaboravu takvih ratnika.

Vreme, kao pesak kroz prste, curi, curi... Ovoga dana, Đorđe Mihajlović neće stići čak ni da ruča. Deset hiljada kvadratnih metara, na kojima je srpsko vojničko groblje smešteno, valja obići. Urediti. I još sedam stotina kvadrata kosturnice.

- Razumite, deco, ponos je to što služim ovima koji su nas nadvisili - rekao je.

Po podne će obavljati isti posao, kao i pre podneva. A uveče, kad mesec zaplovi nebom, kao onaj brod sa Krfa, on pali kandelabre, prebirajući po uspomenama. Pita se koja li je po redu ovo noć mrtvima u podnožju Maglenskih planina.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

Miro Markovic

17.10.2013. 21:22

Neka je vecna slava I hvala svim srpskim junacima koji su dali svoje zivote za slobodu Srbije, Jugoslavije I svih naroda srednje Evrope u Velikom ratu. Pocivajte u miru nasi velikani!

BERMET ALEKS

17.10.2013. 23:01

ВЕРУЈТЕ МИ И ЈА САМ КРОЗ СУЗЕ ПРОЋИТАО ТЕКСТ.НИСАМ БИО, АЛИ СЕ НАДАМ ДА ЋУ УСКОРО И ТАМО СТИЋИ.ВОЛЕО БИХ ДА СЕ УПОЗНАМ СА СТАРИНОМ.

Sladjana

17.10.2013. 23:31

I ja sam kroz suze procitala ovaj clanak.Dvaput sam bila na Zejtinliku i slusala predivnog starinu kako prica uvek sa istim postovanjem i zarom. Prvi put sam bila jako mlada, a ponovo sam isla ove godine, i plakala sam tamo. I to toliko da nisam mogla da se zaustavim. Kaze casni starina da ne treba, ali ja sam valjda sad shvatila kakvu zrtvu je podneo nas narod, tad i uvek...U Prvom svetskom ratu propaganda protiv nase zemlje je bila jaka, da smo krivi za pocetak rata, svi su nam odbijali pomoc.

Buha Radivoje

18.10.2013. 00:25

Ministarstvo prosvete Srbije bi trebalo da unese u nastavni program svake srednje skole u Srbiji, obaveznu posetu ucenika Zejtinliku , da na licu mesta to vide i dozive .

Vožd

18.10.2013. 01:56

@Buha Radivoje - Svaka čast G. Buha. Mislim da ste sve rekli jednom prosto proširenom. Ako želimo budućnost, naša deca moraju da posete i osete junačku energiju Zejtinlika. Zarad naših unuka i praunuka !!!

jelena

18.10.2013. 01:01

Svaka cast na tekstu! bila sam tamo mnogo puta i sve sto ste napisali je tako...on to stvarno radi svakim atomom svoga tela i sada,iako nije u najboljem zdravstvenom stanju...sa ponosom i postovanjem....

Danijel

18.10.2013. 08:11

Jedan od ljudi koji treba da bude na budžetu Srbije , čovek kome treba dati nacionalnu penziju ...... A ne kojekakvim pevačima koji su celi život zaradjivali mnogo a državi placali minimalne poreze !

Goran

18.10.2013. 09:00

Svaka čast na ovom prilogu. Ovako nešto treba češće postaviti a ne priloge o gejevima i starletama. Ovo je poučno za omladinu. Mene su jako ponele emocije a veliki razlog za to je što moj pradeda leži tamo. Nažalost nisam imao mogućnosti da obiđem to mesto iz finansijskih razloga ali se nadam da ću jednom možda ipak uspeti.

dejan

18.10.2013. 09:34

Da se najezis i zaplaces,kakve smo pradedove imali,kako su voleli svoju Srbiju i svoj narod.Retki su narodi koji su prosli to sto i oni.Nazalost danas niko ne obraca paznju na te div-junake neka im je vecna slava i hvala

SRB-IN

18.10.2013. 09:44

osjecam takvu sramotu, da vam ne mogu opisati...ne postujemo sebe a ocekujemo da nas drugi postuju...bijedno...Boze dragi, kada li cemo se odreci zabluda i pogledati istini u oci...umjesto da ovo mjesto vrvi od skolskih ekskurzija...sta mi radimo? Nasoj Istoriji se drugi dive, a mi djecu vodimo da obilaze kulturne posmenike u Spaniji i Italiji...nestanak naseg naroda je izvjesna buducnost, na srecu mi je necemo docekati, ali cemo je ostaviti svojoj djeci u "amanet"...neka nam je Bog na pomoci.

jova

18.10.2013. 11:41

@SRB-IN - Nacionalni ponos je prelepa stvar ali ne sme opravdati neznanje.. spomenici vrede mnogo ljudima koji umeju da ih cene bilo da su nasi,grcki,spanski ili italijanski..nazalost u danasnje vreme je mnogo lakse da se upali tv i gledaju grudi i zadnjica tamo nekih Stanija, Seka i Soraja, i vise nas zanimaju prepucavanja bolida kao sto su Karleusa i Ceca i ostalih "velikana"..

Mina

18.10.2013. 14:37

@SRB-IN - Nemoj da siris dezinformacije. Pre nego sto odvedu decu u Spanije i Italije posalju ih u Grcke- obavezno do Soluna, i u Bec, i San Stefan, sto su, slozices se, lokacije usko povezane sa nacionalnom istorijom. Tako da se obidje prvo to 'nase' pa onda i svetsko. Ne treba zanemariti ni jedno ni drugo, a i ovi obilasci su postavljeni pravim redom. (3. godina gimnazije/srednje - Grcka, 4. - Italija).

covekfoka

15.07.2014. 12:10

@SRB-IN - kada jednog lepog dana stigoh na Vido, tamo zatekoh ni manje ni vise nego hrvatsku i siptarsku zastavu i njihovu decu na ekskurziji. toliko o tome.

Mixa

18.10.2013. 09:55

Ovog leta imao sam cast da upoznam starinu i ljudinu. Otvorio nam je vrata u nedelju, ispostovao nas, objasnio sta je trebalo. Dace Bog da se nadje neko ko ce ga naslediti u ovoj casnoj duznosti koju obavlja.

Mladen

18.10.2013. 10:01

"Blago potomstvu što za njima žali Jer oni behu ponos svome rodu Blago i njima jer su slavno pali Za Otadžbinu, Kralja i Slobodu" Vojislav Ilic Mladji - natpis na kosturnici

Crnogorac

18.10.2013. 10:16

Ovo treba da objave i CG mediji a ne da kriju ovakve ljude. Ovo su bili ljudi kojih nažalost više nema!!! Trebamo svi da se zapitamo kuda idemo, kuda srljamo...

gojko

18.10.2013. 10:26

da,da. sta je sve nas narod prosao i preziveo kroz vekove i koroz istoriju, a sada smo docekali da smo sami sebi najveci neprijatelji i sami sebi dolazimo glave... od onakvih predaka, u sta smo se izrodili.. sramota

М. Којић

18.10.2013. 11:00

Капа доле преде чика Ђорђем. Познајем га 4 деценије. На многаја љета!

baba Simana

18.10.2013. 12:28

Deda Djordje srbi i Srbija suzama vise ne veruju,to njih ne dotice jer da ih dotice danas bi plakali nad Kosovom i Metohijom.

ercov

18.10.2013. 13:48

Posle ovakvo dirljivog teksta, sa jedne strane osecam, veliku ponos sto mi venama krv njihova jos uvek tece, dok sa druge strane osecam, izmesane emocije tuge,besa i stida.

Urke

19.10.2013. 03:41

@Gradjanin Srbije - Да требало би да му се да орден.... али коме ће га он оставити у аманет? Коме кад нема никог..... Туга и јад велика

kremanac

18.10.2013. 16:32

pre nekih 6 godina,kada smo posetili Zejtinlik uita me starina odakle si.Kada je cuo odakle sam.odmah mi je rekao onako iz duse koliko mojih kremanaca lezi tu.nazalost činimi se da takva karakterna crta izumire u našsoj Srbiji

Jokica

18.10.2013. 20:05

Ovakva zivotna prica sama po sebi je zasluzila da udje u citanke. Duboko postovanje starino...

Milan

18.10.2013. 21:06

Dok god ima onih koji čitajući ovaj TEKST plaču, za Srpski rod ima nade. Onaj koji ne plaće čitajući ovaj ČLANAK, treba da se zamisli o svom emotivnom stanju. Ljubav prema Srbiji je brzuslovna. Oni su za nju dali sve, a mi? Hitno pred ogledalo ličnosti. Živjela Srbija vječno!

Stole

18.10.2013. 22:54

Bio sam Zejtinliku prosle godine...ljudi,kako me je deda Djordje docekao kao da sam mu rodjeni sin...covek se bas posvetio ocuvanju Zejtinlika...al sta da radi kad nema ko to da nasledi...

tatjana

19.10.2013. 00:10

ova prica zasluzuje da bude zabelezena na filmu-dokumentarnom, dok je ovaj covek jos ziv, da se ne zaborave njegove price, da postanu deo pisane istorije, neko treba otici tamo i zabeleziti sve njegove price, sto pre...

Jankovic

19.10.2013. 00:30

Ova staina treba da bude uzor i primer svim mladjim generacijama da bi znali ko smo i sta smo.Da saznaju koliko je pravih patriota dalo svoj dragoceni zivot za Srbiju i casni pravoslavni krst.

Dragan Knežević

19.10.2013. 16:57

Koliki je procenat Srba koji je posjetio ovo groblje? Koliko je djece zainteresovane da u sklopu ekskurzije posjeti ovo groblje? Bojim se da bi se svi razocarali odgovorima pa je bolje i ne saznat...

Deda Raka

19.10.2013. 19:39

Ziv nam bio starino jos mnogo godina, a Bog cuje, pamti , gleda sa visina. Teske su nam tvoje suze, ko olovo teske, dasam zdrav dosao bih ja u Solun ppolagano, peske. Zdrav nam bio.

Mitic

20.10.2013. 11:32

 Bio sam pre oko 20-tak dana na Zejtinliku. Covek nas ispostovao maksimalno, cak smo i medovacu probali. :)