Fruškogorskoj svetinji novi temelji

Đ. VUKMIROVIĆ

20. 09. 2013. u 07:07

Akcija „Novosti”: Pomozimo uspravljanje manastira Bešenovo. Manastir obnavljaju ponovo probuđene srpska sloga i solidarnost

MANASTIR Bešenovo, najstariji na Fruškoj gori i jedini koji je na jedinoj planini srpske Panonije zasnovala sveta loza Nemanjića (učinio je to, sredinom 13. veka, kralj Dragutin, dok je preostalih 17 fruškogorskih bisera nastalo docnije, u vreme srpskih despota Brankovića) i jedini u kojem, posle užasa Drugog svetskog rata, nije ostao ni kamen na kamenu, danas će dobiti nove temelje!

Uz blagoslov Njegove svetosti episkopa sremskog Vasilija, koji je bio i inicijator ove obnove, tom uzvišenom cilju se, medijskom podrškom, priključuju i "Večernje novosti", a iguman manastira Arsenije Matić kaže da današnji dan smatra još jednom potvrdom da su, za razliku od kratkoveke ljudske zlobe i uskogrudosti, samo dobrota i božanska pravda večni.

- Hvala "Novostima" što će nam pomoći da svekolika srpska javnost sazna za veliko bogougodno delo kojeg smo se zajedno poduhvatili i koje ćemo, daće Bog, uspešno privesti kraju - veli on. - Obnovu smo počeli pre nekoliko meseci, otkopavanjem u korov potpuno zaraslih temelja starog manastira, a sve što je do sada urađeno plod je promišlju Božijom probuđene i obnovljene srpske sloge i solidarnosti.

BROJ RAČUNA NOVČANI prilozi za pomoć u obnovi manastira Bešenovo mogu da se uplate na račun broj 340-11007646-60, otvoren kod Erste banke. Za one koji obnovu žele da pomognu u građevinskom i drugim neophodnim materijalima, kontakt telefoni igumana Arsenija Matića su 063/366-213 i 064/803-23-27.

Bešenovo, u to vreme jedan od najvećih i najbogatijih manastira na Fruškoj gori su, da podsetimo, najpre 1941. opustošile i oskrnavile ustaše, da bi ga Nemci 1944. granatama sravnili sa zemljom. I ono malo što je ostalo je, u ideološki opustošenim poratnim godinama, razvukla srpska oblapornost i nebriga koju, evo, gotovo sedam decenija kasnije, nadjačavaju ljubav, dobrota i nesebičnost.

- Udaranje novih temelja manastira omogućili su bračni par Jadranka i Ivan Maksimović, koji su za to prodali svoju kuću u Rumi, "Kolubara" iz Lazarevca nam je dovela struju i obezbedila priključak, pomoć su poslali sveštenik Dragan Mićić i njegovi parohijani iz Linca u Austriji, pa sveštenik Radomir Vujanić iz Čelinca u Republici Srpskoj, cela parohija sremskog sela Šašinci, na čelu sa ocem Duškom Marjanovićem... - nabraja iguman Arsenije samo deo onih koji su se već uključili u akciju obnove.

Temelji su, razume se, tek početak obnove, pa će pomoći trebati još mnogo, a sve se finansira upravo iz onog što stiže od priložnika. Manastirska crkva će, inače, biti izgrađena u vizantijskom stilu i biće joj impresivni i spoljašnjost i unutrašnjost.

- Unutra će ostati jasno obeleženi temelji stare crkve porušene u Drugom svetskom ratu, da se ne zaboravi ni da je postojala, ni kako je srušena - objašnjava iguman Arsenije. - U crkvi će ostati i grobnica poslednjih srpskih knezova Raškovića, otkrivena tokom otkopavanja starih temelja crkve, dok će u budućem manastirskom konaku biti smeštena zbirka eksponata iz rimskog doba koji su, tom prilikom, takođe pronađeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

saran

20.09.2013. 09:32

nek vade pare Pahomije i Kačavenda dokle narod da daje novac crkva nije vise svetinja nego se pretvorila u komercijalnu banku

Miro Markovic

21.09.2013. 05:33

Sa izuzetnim postovanjem se zahvaljujem "Novostima", koje su kao najsire citani list medju Srbima, prihvatile da pomognu obnovu manastira Besenova, zaduzbine kralja Dragutina iz XIII veka. Obnova ce biti predivna i Bogu ugodna. Svo ono zasta su se "Novosti" zalagale - uspevalo je. Setimo se samo "Najplemenitji podvig godine", "Adric grada", obnove Nemanjinih "Stupova" i tako redom. Hvala dobrim ljudima iz "Novosti"!