SKADARSKO JEZERO - Beška Gorica samo je jedno od 12 ostrva na Skadarskom jezeru na kojima su pre pet, sedam, ili deset vekova izgrađeni manastiri. Većina njih je u proteklim vremenima propala, ali su za poslednjih desetak godina obnavljani.
U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj veruju da će uz ovaj kompleks biti obnovljeni i svi ostali manastiri na Skadarskom jezeru i da će ovde, kao nekad, oživeti "mala" Sveta gora.
Da je Beška opet živa pokazalo je i okupljanje u utorak, povodom dodele, prvi put, književne nagrade "Jelena Balšić". To je bio razlog da se na atraktivnom ostrvu okupe ne samo poštovaoci dela Đorđa Sladoja, prvog dobitnika ove nagrade koju je uručio mitropolit Amfilohije, nego i stotine vernika, pristiglih na Bešku čamcima.
Jelena Balšić-Lazarević, kćerka cara Lazara i carice Milice, počiva na Beškoj od 1443. godine. Umrla je u dubokoj starosti, posle teškog života koji su obeležili njena borba za pravoslavnu veru i pesme koje je ostavila za sobom.
- Jelena, kćerka kosovskog velikomučenika Lazara, živela je u jednom raspetom vremenu. Sav njen život kao i život njenog oca, majke, brata i sestara bio je prikovan na raspeću. U burnim i smutnim vremenima sve moćnije turske sile i Mletačke republike, ona i njen narod bili su priklešteni ovde kao gvožđe između čekića i nakovnja. Lani smo jedan deo njenih moštiju odavde preneli u crkvu Lazaricu u Kruševcu, u zadužbinu njenog oca, gde se ona posle toliko vekova ponovo srela sa svojim ocem - kazao je ovim povodom mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
Manastir na ostrvu Beška sastoji se od dve crkve, starije posvećene sv. Đorđu i mlađe, sv. Bogorodice. Preciznih podataka o gradnji starije crkve nema, ali se pretpostavlja da je njen ktitor bio Đurđe Drugi Stratimirović Balšić, i da je nastala krajem DžIV veka. Manju crkvu, posvećenu Bogorodici, podigla je Jelena Balšić.
Svetinje su nedavno obnovljene, trudom građana Zete i uz pomoć ktitora. Da se poklone Jeleninim moštima došli su u utorak mnogi - ne samo Zećani i Podgoričani, već i Tatjana Mitrović, rođena Rogošić, iz daleke Australije, pa braća Petar i Adam Baćković iz Londona, jeromonah Agapit sa Kavkaza, a svečanost je uveličao crkveni hor crkve Lazarice iz Kruševca.

POEZIJA - MOĆ UTEHE
ĐORĐE Sladoja je pre nagrade "Jelena Balšić" dobio i priznanje "Kruna despota Stefana". Oboje su deca kneza Lazara! Sladoja je na dar, između ostalog, dobio ikonu sa likom Jelene Balšić, rad igumanije Fotine, koja već godinama živi na Beškoj i obnavlja zidine.
- Žiri je našao da i Jelena Balšić i Đorđe Sladoja u poeziji vide ljubav, lepotu i moć utehe i nadahnuća - kazala je profesor dr Lidija Lakićević, član žirija.