Živela život u tri veka

S. DIKIMIĆ

08. 02. 2005. u 17:53

U 114. godini umrla jedna od najstarijih baka na planeti. Lena LJubić iz Trajaka kod Bujanovca bez posebnog recepta za dugovečnost, ali je volela vruću rakiju i pokoju cigaretu.

NA seoskom groblju u Trejaku kod Bujanovca, u utorak je sahranjena Lena LJubić. Vest je, međutim, da je baka Lena sa 113 leta bila najstariji stanovnik ovog sela juga Srbije, ali i jedan od najstarijih stanovnika cele planete.
Rođena 24. maja daleke 1891. godine (starija i od druga Tita) u selu Rusce, na tromeđi vranjske, bujanovačke i trgoviške opštine, baka Lena je iza sebe ostavila sina Vojislava, ćerku Dragicu, šestoro unučadi, osmoro praunučadi i četvoro čukununučadi.
Baka Lena je pamtila mnoge nedaće, suše, gladi, bolesti, ratove, razne vojske i osvajače, koji su za njenog života protutnjali njenim zavičajem, gde je mladalačke dane provela uz razboj, tkajući platno i pripremajući devojčke darove. Kažu da se udala oko 1910. za Trajka LJubića iz Trejaka. Izrodili su petoro dece. Četiri sina i kćerku. Sin Vojislav živi u istom selu, a kćerka Dragica u Smederevu. Simo, Radovan i Jefto više nisu među živima, kao ni suprug koji je umro još pre četiri decenije. Zimske dane, kao i ranijih godina, baka Lena je provodila u toplom domu unuka Stanimira, jednog od šestoro unučadi.
Pre nešto više od mesec dana Stanimir je za "Novosti" rekao da su doktori kazali da Lenino srce može da izdrži "bar još pet godina". U nalazu je pisalo da je pacijentkinja "svesna, otežano diše, retko puši, muči je gastritis i povremeno otiču noge". Tada izmeren krvni pritisak bio je 160/74.
- Zapali ponekad, jednu, dve cigarete dnevno, a obavezno popije i vruću rakiju... Relativno je zdrava - rekao je tada praunuk Miroslav.
Volela je mleko, mlečne proizvode, ali i sve ostalo. Za svoje godine, kazala je: - Božja rabota. Najvažniji je rad, kretanje. Dok sam mogla, radila sam. Hoću i sada, ali se ne može - zaključila je nedavno baka Lena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije