PREDUZEĆE YUCO iz Bačkog Jarka obeležava tri decenije uspešnog poslovanja. Bračni par Đorđević 1989. upustio se u privatan biznis baveći se kompjuterskim inženjeringom i prodajom računara. Danas je kompanija YUCO-Hemija, organizovana u tri proizvodna pogona, izrasla u ozbiljnog igrača na domaćem i ino-tržištu sa prepoznatljivim brendom, odličnim izvoznim rezultatima i proizvodnjom privatnih robnih marki.

- Do današnje tržišne pozicije stiglo se uz mnogo predanog rada i angažovanja, kako osnivača, tako i svih zaposlenih - kaže Damjan Korda, generalni direktor kompanije YUCO-Hemija. - Prva delatnost, kao što su kompjuterski inženjering i prodaja računara bila je logična, jer su supružnici Đorđević stručnjaci u oblasti informacionih tehnologija. Rast poslovanja u IT sektoru prekinule su sankcije i nametnule preorijentaciju na uvozno manje zavisnu proizvodnju. Osnovan je Poslovni sistem YUCO, u okviru kojeg je poslovalo više preduzeća i banaka. U tri decenije postojanja ugrađene su suštinske vrednosti entuzijazam, stručnost, poslovnost, briga o zaposlenima i društvena odgovornost.

YUCO-Hemija DOO, proizvodno preduzeće, osnovano je 1992. godine, a danas objedinjuje znanje, iskustvo i energiju svih prethodnih godina.

- Počelo se sa proizvodnjom visokoprofesionalnih fleksibilnih brusnih materijala - objašnjava Korda. - U narednim godinama usledilo je širenje asortimana, 1994. godine pokrenuta je proizvodnja sredstava za čišćenje u domaćinstvu i industriji, 1995. godine je otvoren pogon za proizvodnju plastične ambalaže, 1996. godine je završena velika investicija i počelo se sa proizvodnjom deterdženata, a 1997. godine je usvojena nova tehnologija i započeta proizvodnja kozmetičkih proizvoda. Tada je rođen brend multiaktiv.

Kako ističe Đorđević, kompanija je pratila svoju viziju i beležila konstantan rast poslovanja. Danas je proizvodnja organizovana u tri proizvodna pogona sa 60 zaposlenih. Pogon kućne hemije opremljen je za proizvodnju praškastih, tečnih i pastoznih sredstava, sa godišnjim kapacitetom od 2.000 tona. Iz asortimana ovog pogona posebno se izdvajaju "azur"- proizvodi za mašinsko pranje posuđa, YUCOSEPT - paleta sredstva za dezinfekciju, kao i "blumi"- tečna đubriva za cveće.

Pogon deterdženata orijentisan je na proizvodnju deterdženta koji su namenjeni velikim i u pogledu kvaliteta zahtevnim potrošačima, kao što su klinički centri, instituti, gerontološke ustanove, hoteli i velike perionice. Pogon kozmetike raspolaže najsavremenijom, automatizovanom opremom za zamešavanje, punjenje i pakovanje. Svi segmenti proizvodnje se odvijaju u strogo kontrolisanim uslovima, što je garancija visokog i stabilnog kvaliteta proizvoda. Mesečni proizvodni kapacitet iznosi više od 300 tona i omogućava proizvodnju sopstvenog brenda, izvoz, kao i proizvodnju privatnih robnih marki.

SARADNjA SA PKS

PRAKTIČNO od osnivanja, pa sve do danas, naše preduzeće sarađuje sa Privrednom komorom Srbije i Privrednom komorom Vojvodine - ističe Korda. - Saradnja je uvek bila na visokom nivou, ali nakon reformi i modernizacije komorskog sistema Srbije mnogo je intenzivnija, kvalitetnija i produktivnija. Privredna komora pruža jaču podršku privrednicima u pogledu zakonodavstva, pomoći kod rešavanja problema, kao i povezivanja sa drugim tržištima.

STANDARDIZACIJA I
VISOK KVALITET

U YUCO-HEMIJI posebna pažnja se poklanja standardizaciji, tako da je još 2002. godine poslovanje organizovano u skladu sa međunarodnim standardom kvaliteta ISO 9001. Sistem je vremenom usavršavan i nadograđivan, a 2013. godine proizvodnja kozmetičkih proizvoda je sertifikovana i prema principima dobre proizvođačke prakse. Od 2016. godine kompanija je nosilac sertifikata Excellent Small and Medium Enterprise Serbia, što je svrstava u grupu od 2,7 odsto najuspešnijih preduzeća te kategorije u Srbiji.