Prioritet - smanjenje poreza i doprinosa

sreda, 26. 06. 2019. u 18:28

Приоритет - смањење пореза и доприноса
Privredna komora Srbije nastavlja da se bori za bolje uslove poslovanja privrednika. Želimo jasan plan kako ćemo spustiti opterećenje, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS

PRIVREDNICI su, preko Privredne komore Srbije, tokom prošle godine inicirali čak 190 izmena propisa. Nadležni su primenili 63 njihove proeporuke. U ovoj godini PKS je pokrenulo izmene 42 zakona i podzakonskih dokumenata, a 19 je i sprovedeno, čulo se na poslednjoj sednici Skupštine i Upravnog odbora PKS. Firmama najznačajnije su izmene Zakona o ulaganju, koji im je olakšao uvoz mašina za domaće proizvođače. Izmene Zakona o zadravstevenom osiguranju, rešile su probleme nagomilanih dugova države prema snabdevačima. Zahavljujući usvojenim primedbama Uredba o zaštiti životne sredine propisuje da plaća onaj ko i koliko zagađuje.

Borba za bolje uslove poslovanja se nastavlja. Ove godine će biznis i dalje uveravati državu da je moguće smanjiti poreze i doprinose na zarade. Drugi prioritet će biti izmene Zakona o radu.


PROČITAJTE JOŠ:
Za dobre ideje nikad povoljnije pozajmice

- Prioritet u ovoj godini je dalje smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, što je jako težak zadatak. Mi želimo da imamo jasan plan, kako ćemo sa oko 63 odsto to spustiti na 46 ili 47 odsto. To ne može preko noći - naglasio je Marko Čadež, predsednik PKS. - Važne su u izmene Zakona o radu. Veliki je problem zloupotreba prava na bolovanje. Radimo na rešavanju problema zadržavanja na graničnim prelazima, kako bi protok robe išao što brže. Formirana je radna grupa u kojoj su i predstavnici ministarstava finansija i saobraćaja.

Privredna komora se sve više finansira od usluga koje pruža privredi, a smanjuje učešće članarine. Za preduzeća su spremili novu podršku. To je "PKS partner", portal na kome mogu da nađu podatke o svim registrovanim subjektima u Srbiji. Tako će najlakše i najpouzdanije proveriti postojeće i potencijalne poslovne partnere.

"PKS Instant" plaćanje je aplikacija koja omogućava jeftinije elektronsko plaćanje malim preduzećima. Komora sada svojim članovima nudi konsultantske usluge. Rešavaju im dilemu ko su im partneri, kako da osvoje tržište, kako da dođu do sirovina. Početnici u biznisu vredne savete od iskusnih privrednika mogu da čuju preko Cloud Coutching Magazine.

Privreda je uključena i u formulisanje Strategije industrijskog razvoja.


PROČITAJTE JOŠ:
Terencima do skrivenih dragulja

- Mi želimo da kroz industrijsku politiku koja se definiše kroz nekih šest ključnih stubova, kao što su inovacije, investicije, digitalizacija, međunarodno okruženje, osnaživanje ljudi i cirkularna ekonomija, da uradimo dijagnozu i vidimo gde smo s tim u Srbiji i da čujemo privredu u ovih 13 radionica koje smo imali, a u kojima je bilo više od 300 različitih učesnika - rekao je pomoćnik ministra privrede Dragan Ugrčić. - Ideja je da ta rešenja implementiramo i da radimo evaulaciju da li smo ih uradili ili ne. Želimo da ova strategija ne bude samo jedna u nizu već da ima pozitivan efekat. Zato nam je važno što smo u prethodnih mesec dana mogli da čujemo od vas kako vi razumete ovih šest oblasti i koji su problemi i da nam date predloge kako da ih prevaziđemo.


POKRETAČ SU INVESTICIJE I POTROŠNjA

U Srbiji se nastavlja pozitivan trend privrednog rasta i u srednjem roku će iznositi između tri po i četiri odsto - istakao je predsednik PKS Marko Čadež. - Glavni pokretači privredne aktivnosti u tekućoj godini su intenziviranje investicione aktivnosti i rast lične potrošnje. Broj privrednih subjekata se konstantno uvećava uz porast prometa i realizacije na domaćem i inostranom tržištu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije