За добре идеје никад повољније позајмице

В. Н.

31. 05. 2019. у 11:52

За добре идеје никад повољније позајмице

Илустрација / Depositphotos

Министарство привреде одвојило значајна средства да преко Фонда за развој финансира велики број грађана који започињу сопствени бизнис. За стартап програм могу да се пријаве предузетници, микро и мала привредна друштва

АКО сте предузимљиви, имате идеју и решени сте да покренете сопствени бизнис - кандидат сте за подршку Министарства привреде. Ако се пријавите за стартап програм, имате шансу да трећину стартног улагања у ваш бизнис финансира држава.

Само за бесповратну помоћ почетницима у бизнису, Министарство привреде је ове године издвојило 200 милиона динара. Тим новцем се суфинансира 30 одсто улагања, или чак 40 одсто за фирме у неразвијеним општинама, док се остатак финансира из кредита Фонда за развој Републике Србије.

- Фонд је по Програму подстицања развоја предузетништва, кроз финансијску подршку почетницима у пословању за 2019. годину, из својих средстава издвојио 466,66 милиона динара - каже директорка Фонда за развој Слађана Бацковић. - Кредитне стопе су повољне, а крећу се од један одсто годишње, уколико стартап има гаранцију банке, или два одсто уз неко друго средство обезбеђења и уз примену валутне клаузуле.

Према њеним речима, корисници овог програма могу да рачунају и на грејс период од годину дана.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
АУСТРИЈАНЦИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЗА УЛАГАЊЕ У СРБИЈУ: Одлучује и лични утисак

- Уз комбинацију бесповратног дела и повољног кредита, верујем да је држава дала добру стартну позицију почетницима у бизнису, посебно имајући у виду да ова категорија тешко долази до извора финансирања. На њима је да поднесу добар бизнис-план, да добију средства, а затим да истрају и направе успешну пословну причу - рекла је Бацковићева.

За стартап програм могу да се пријаве предузетници, микро и мала привредна друштва, али уз услов да су регистровани у Агенцији за привредне регистре најраније у 2018. години. Укупан износ који се одобрава по овом програму не може бити мањи од 400.000 динара, односно 280.000 кроз кредитни део и 120.000 кроз бесповратна средства.

Директорка Фонда за развој Слађана Бацковић

За стартап фирме које послују у неразвијеним локалним самоуправама, кредитни део не може бити мањи од 240.000 динара, а минимум за бесповратна средства је 160.000 динара. Такође, износ укупних средстава не може бити већи од шест милиона динара.

Новац је намењен за улагања која обухватају доградњу, реконструкцију, адаптацију, санацију, инвестиционо одржавање пословног или производног простора. Затим, за куповину опреме, нове или половне, али не старије од пет година. На овај начин могуће је финансирати и трајна обртна средства, која могу да учествују највише до 20 одсто у структури укупног улагања.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Србија се поноси лесковачким ајваром

У Министарству привреде кажу да ће предност имати захтеви оних стартапова чији оснивачи су прошли бесплатну обуку за започињање пословања по Програму стандардизованог сета услуга за мала и средња предузећа и предузетнике, који се реализује преко акредитованих регионалних развојних агенција.

КАКО СЕ ПРИЈАВИТИ

ЗА ова средства позив је отворен док се новац не потроши, а најкасније до краја године. Ко жели да се пријави, потребно је најпре да попуни обједињени захтев за стартап кредит и за бесповратна средства, као и пратећу документацију која се може преузети на сајту Министарства: www.privreda.gov.rs и Фонда: www.fondzarazvoj.gov.rs.

Захтеви се могу предати лично Фонду за развој РС у Нишу или Београду, или се могу послати препоручено поштом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације