Теренцима до скривених драгуља

Ј. МАТИЈЕВИЋ

31. 05. 2019. у 17:38

Теренцима до скривених драгуља

Фото Д. Дозет

Удружење за туризам ПКС са туристичким посленицима организује промоцију специфичних тура. Циљ је повећање зараде туристичког сектора и промоција другачије Србије компанијама, потенцијалним корисницима тих тура

ПРЕДЕЛИ нетакнуте природе у шумама Фрушке горе, до којих се стиже атрактивном, адреналинском вожњом џиповима, прелепи видици са којих поглед пуца све до Авале, посете винарији "Деурић" у Малој Ремети и средњовековним манастирима Крушедол и Гргетег, и на крају одлазак у Коњички клуб Horseland. Ово је само један од туристичких пакета, које уз подршку Удружења за туризам Привредне коморе Србије (ПКС) нуди "Експлорер" (Explorer), предузеће из Београда које организује авантуристичке туре широм Србије.

Промовисање овако атрактивних и разноликих аранжмана - џипијаде (off road туре), са посетама етно-домаћинствима, винаријама, пољопривредним добрима, културно-историјским споменицима, али и проширење оваквих понуда, велики су и нов изазов туристичких посленика Србије. Јер, према према мишљењу стручњака, од оваквих видова туризма, Србија може да буде још примамљивија дестинација и да оствари много већу зараду у овој грани привреде.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Платформа за агробизнис са Русијом

- Реч је о формирању туристичког производа у ком своје производе и услуге, кроз туристичку потрошњу, пласирају бројне и разнолике чланице ПКС, од трговачких и саобраћајних до пољопривредних - објашњава Тијана Маљковић, секретар Удружења за туризам ПКС. - Управо ту повезаност уочили смо у занимљивим "Експлореровим" турама где понуда спаја природна богатства, авантуру, културну баштину, гастрономију и спорт. Сарадња са њима је једна у низу које организујемо ове године. Намера је да афирмишемо и подстакнемо и друге компаније да буду креативне и понуде што занимљивије туристичке програме по Србији, али и да проширимо свест да компаније из других сектора могу да рачунају да Удружење за туризам увек има прави предлог сјајног партнера за тим-билдинг и MICE програме које могу да понуде запосленима али и пословним партнерима.

Кроз повезивање на дестинацији, како каже Маљковићева, ван канцеларијског простора пружају се могућности да се прошири знање и да се на модеран и здрав начин дође до нових пословних идеја, уз истовремено пружање шансе малим етно-домаћинствима, произвођачима хране и винарима да своје производе понуде великим корпорацијама.

- Овакве промо-туре и дружења практикујемо за два типа пословних група - каже Маљковићева. - Први је намењем искључиво туристичкој привреди како бисмо директно продавали ове производе страним и домаћим туристима. Други тип је непосредно представљање клијентима из других сектора односно компанијама које су потенцијални купци.

Откривање предела нестварне, очаравајуће лепоте, скривених у свим деловима Србије уз вожњу џиповима конвенционалним путевима, али и по изазовним и атрактивним пољским, шумским и планинским "стазама", основна је понуда "Експлорера".

- Жеља нам је да у сарадњи са ПКС омогућимо да туристичке агенције овакве руте уврсте у своју понуду - каже Миро Филиповић из "Експлорера". - Организујемо полудневне, једнодневне и вишедневне off-road туре по целој Србији, а од октобра прошле године, када смо основани, до данас показало се да за њих постоји велико интересовање и страних и домаћих туриста. У прилици су да да сами креирају своју авантуру и да виде Србију на другачији начин. Једна од траженијих рута је Фрушка гора, јер само на сат вожње од Београда, џиповима могу да се виде предели нетакнуте природе, обиђу манастири Гргетег, Крушедол, Врдник, посети винарија "Деурић" у Малој Ремети и да туристи, на крају "провере" своју вештину јахања у Коњичком клубу Horseland у Шимановцима.

На Фрушкој гори, како каже Филиповић, има више десетина винарија, и туристи могу сами да одаберу коју желе да посете.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Српски намештај иде на немачки сајам

- Виногради винарије "Деурић" простиру се на 16 хектара и смештени су у резервату липе, окружени чистим ваздухом, изворима и језерима - каже Филиповић. - Њихова вина настају спојем традиционалног и савременог начина производње. Иако су млада винарија, већ су освојили престижна признања на сајмовима у Француској, што потврђује да стварају врхунска вина. У оквиру винарије је и дегустациона сала у којој посетиоци имају прилику да дегустирају њихова премијум вина.

Фото Explorer


СВЕ ВИШЕ СТРАНАЦА

ПРЕМА броју ноћења, боравку страних и домаћих гостију, као и по девизном приливу већем од 1,3 милијарде евра, туризам у Србији је оборио све рекорде у 2018. години. Позитиван тренд наставља се и у овој години. Само у марту ове године, према подацима Републичког завода за статистику, број туриста се повећао за 5,7 одсто у односу на март прошле године, док је број ноћења страних туриста већи за 11,6 одсто.


ЈАБУКЕ И ВИНО

У ОСНОВНОЈ понуди руте на Фрушкој гори, "Експлорер" се определио за винарију "Деурић" јер је прави пример добро организованог пољопривредног добра које се осим узгоја лозе, бави и производњом јабука - каже Миро Филиповић. - На 180 хектара узгајају осам сорти јабука, са годишњим приносом од 10.000 до 12.000 тона. Све јабуке беру ручно, а у сезони је упослено и до 400 радника. Трећину приноса извозе у Русију, исто толико у Катар, Дубаи и Маурицијус, док 28 одсто заврши у скандинавским и земљама западне Европе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације