Osude događaja ispred parlamenta: U Skupštinu se ulazi na izborima, a ne upada sa ulice

Tanjug

sreda, 08. 07. 2020. u 08:11

Осуде догађаја испред парламента: У Скупштину се улази на изборима, а не упада са улице

Foto N. Skenderija

Povodom incidenata i upada u Narodnu skupštinu tokom protesta ispred parlamenta stižu brojna reagovanja političkih činilaca u zemlji

Povodom incidenata i upada u Narodnu skupštinu tokom protesta ispred parlamenta stižu brojna reagovanja političkih činilaca u zemlji.

GOJKOVIĆ OSUDILA NASILNI UPAD U SKUPŠTINU


Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković osudila je danas upad u parlament i ocenila da je namera inspiratora tog događaja da izazovu haos i nerede.


"Najoštrije osuđujem nasilni jučerašnji upad u Skupštinu Srbije. Slike divljaštva koje smo videli u Beogradu, kao i blokiranje kola hitne pomoći kada se mnogi naši građani bore sa Kovidom 19 su nedopustive i ni na koji način ne mogu da doprinesu očuvanju javnog zdravlja građana", navela je Gojković u saopštenju.


Ona dodaje da, kao neko ko je oboleo od Kovida 19, zna koliko je to teška bolest.


"Dok oni ruše Beograd, lekari i medicinske sestre bore se za živote ljudi, ulažući poslednji atom snage i rizikujući čak i svoj život. Ovaj huliganski i bezobzirni čin ni ja, kao ni ogromna većina građana, ne prepoznajemo kao nešto je u interesu Srbije", navela je Gojković.

Foto: N. Karlić


POTPREDSEDNIK SNS VUČEVIĆ: OVO NIJEBRIGA ZA GRAĐANE, NEGO NAPAD NA DRŽAVU

„Sinoćnim divljanjima na ulicama Beograda i Novog Sada pristalice Dragana Đilasa, grupe koju predvodi Srđan Nogo i ostali iz takozvane opozicije, samo su još jednom pokazali da je nasilje njihova jedina politika, koju razumeju i koju primenjuju. To što su rušili i palili sve pred sobom, pa tako i nasilno upali u Narodnu skupštinu, a isto pokušali i u Gradskoj kući u Novom Sadu, nije samo odraz njihove potpune političke nemoći već nešto mnogo opasnije – to je napad na državu i njen pravni poredak“, izjavio je potpredsednik SNS Miloš Vučević.


„Kada nepadate državne institucije, kamenicama gađate policiju, gazite i rušite sve pred sobom, pa ste još toliko besni i bahati da ne dozvolite prolazak kolima Hitne pomoći, samo pokazujete koliko poštujete građane Srbije. A sve što su radili nema nikakve veze sa brigom za građane, već jedino nasilnim preuzimanjem vlasti i pokušajem destabilizacije zemlje jer su svesni da na izborima nikada neće pobediti. Uostalom, građani su ih na izborima 21. juna i oterali na smetlište istorije, pa im se ovi sada valjda svete, ugrožavajući pri tome inače tešku epidemiološku situacije.

Sinoć su Đilas i njegova banda još jednom pokazali svoje pravo nasilničko lice, podsticani njihovim medijima koji su cele noći sramno navijali za još veći haos. Ovo ludilo mora da stane! Srbija ne sme da dozvoli da grupica propalih političara naruši njene demokratske vrednosti i demokratski poredak. Moramo da pokažemo koliko smo snažni i jedinstveni da branimo budućnost naše dece“, rekao je Vučević.

Foto: Tanjug


ĐURIĆ: FAŠIZAM I ULIČNO NASILjE U SRBIJI NEĆE POBEDITI


Potpredsednik Glavnog odbora SNS Marko Đurić ocenio je danas, povodom protesta i nereda ispred Skupštine Srbije, da fašizam i ulično nasilje u Srbiji neće pobediti.


"Fašizam i nasilje neće pobediti koliko god da su agresivni i nasilni oni koji, uprkos činjenici da ih narod ne želi, pokušavaju da uđu u Skupštinu Srbije testerama i motkama i da za tuđ račun destabilizuju Srbiju u predvečerje ključne faze naše borbe za Kosovo i Metohiju", naveo je Đurić u saopštenju.


On kaže da su organizatori sinoćnog nasilnog upada u Skupštinu Srbije i napada na policiju i "propali političari i tajkuni koji su bili u pozadini" svega ugrozili na opasan i neodgovoran način zdravlje ljudi i pokazali koliko im je malo stalo i do Srbije i do institucija i do sugrađana.

Foto: Tanjug


KUBUROVIĆ: NADLEŽNI ORGANI DA KAZNE ODGOVORNE


Članica Predsedništva SNS Nela Kuburović osudila je nasilje i divljaštvo ispred Doma Narodne skupštine i zatražila od nadležnih organa da hitno procesuiraju odgovorne za kršenje javnog reda i mira, ali i ugrožavanje ljudskih života usled epidemije Kovid 19.


"Potpuno je neprihvatljivo da u vreme kada se čitava država bori sa opakim virusom i kada su svi usredsređeni na spašavanje ljudskih života iznemogla opozicija pribegava ovakvim nasilničkim metodama, koje su, sada je već to svima ocigledno, njen jedini adut u nedostatku bilo kakve politike i bilo kakvih rešenja", navela je Kuburović u saopštenju.


Ocenjuje da oni koji su iz političke nemoći ponovo pribegli nasilju sada prevazišli sebe, dodajući da su priliku da odmere političku snagu i snagu svoje politike imali na nedavnim izborima, ali da su tu šansu propustili.

Foto: Tanjug


DAČIĆ: NANOSI SE ŠTETA ZEMLjI, UGROŽAVA ZDRAVLjE

Socijalistička partija Srbije najoštrije je osudila indicente i nasilni upad u Narodnu skupštinu tokom protesta ispred parlamenta protiv novih najavljenih mera na suzbijanju korona virusa, izjavio je lider SPS Ivica Dačić.

"Nema nikakve dileme da je ovo odgovor opozicije na Vučićev poziv na jedinstvo u borbi protiv korone i u odnosu na državne izazove sa kojima će se Srbija suočavati", ocenio je sinoć Dačić u pisanoj izjavi.

Kako je naveo, u skupštinu se ulazi izborima, a ne putem ulice.

"Ovim se nanosi šteta i Srbiji u celini, ali i ugrožavaju životi ljudi", naveo je Dačić.

NIKODIJEVIĆ: ODVOJITI SINOĆNO NASILjE OD BORBE ZA ŽIVOT LjUDI

Ekstremizam koji smo sinoć videli, napad na državne institucije i pripadnike policije nije nešto što želi bilo ko od nas da vidi na ulicama Beograda, kaže predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i naglašava da sinoćna dešavanja treba odvojiti od borbe za živote ljudi.


"Onakvim nasilnim demonstracijama i upad u Skupštinu Srbije nije mesto u trenutku kada, pre svega moramo da zaštitimo zdravlje ljudi", rekao je Nikodijević za TV Prva i pozvao sve na jedinstvo, poštovanje mera i zajedničku borbu protiv kovida-19.


Nikodijević je naveo i da se tokom sinoćnih demonstracija ispred Skupštine Srbije nije čuo nijedan drugačiji predlog mera u borbi protiv virusa i naglasio da nijedna mera koja se donosi i sprovodi nije ničiji hir, već potreba da se zaštiti zdravlje ljudi.


MIHAJLOVIĆ OSUDILA POKUŠAJ UPADA U PARLAMENT

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović najoštrije je osudila sinoćni nasilni pokušaj upada u Skupštinu.

Ona je pozvala sve građane Beograda i Srbije da se pridržavaju i da poštuju sve mere koje je Krizni štab doneo u cilju suzbijanja epidemije korona virusa, jer će samo na taj način sačuvati i sebe i druge.

"Pozivam sve građane na odgovornost i ozbiljnost! Pozivam sve građane da ne pribegavaju bilo kakvom nasilju! Nošenje maski, poštovanje distance i odgovornost za svoje zdravlje i zdravlje drugih jedini je način kako bismo se izborili sa razbuktalom epidemijom korone", navela je Mihajlović u saopštenju.

Ona je navela i da svaki pokušaj političke zloupotrebe situacije sa epidemijom neće biti ništa drugo nego kockanje sa zdravljem građana.

JOKSIMOVIĆ: KRAJNjE OPASNE NAMERE

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenjuje da ono što se događa u Beogradu, posebno trenutak koji je izabran za nasilje nad institucijama države ukazuje na krajnje opasne namere.

"Ne samo da je skandalozna upotreba nasilja nad institucijama naše zemlje, posebno nad Parlamentom, verenutak u kojem su politički instruirani nasilnici preduzeli ovakav čin ukazuje na krajnje opasne namere, koje ugrožavaju naše građane i njihovu bezbednost i zaštitu javnog zdravlja", ocenila je Joksimoć.

Umesto da se na odgovoran način odnose prema većini građana Srbije, koji imaju neprikosnoveno pravo na zaštitu zdravlja i života, i poštuju mere koje se donose isključivo u cilju pojačane zaštite javnog zdravlja, ova politički instruirana skupina neodgovornih pokazala je da je iz političke netrpeljivosti i ličnih političkih interesa spremna da ugrozi prava ostalih građana Srbije, zaključila je Jadranka Joksimović.

PS BEOGRAD: NAŠ GRADNIJE ZASLUŽIODA GA PALII PLjAČKA ĐILASOVA RULjA


Gradskiodbor Pokreta socijalista Beograd poručuje da Đilasov savez nije bio dovoljno hrabar da izađe na izbore i čuje šta narod misli o njihovoj politici mržnje i nasilja, dodavši da su hrabri jedino kada treba da pošalju svoje huligane da pale i ruše Beograd.


"Za nas iz PS-a nema dileme da je sinoć pokušan da se izvede državni udar i da se nasilno preotme vlast.


Još jednom su kukavice iz opozicije koje nisu smele na izbore, pokazale da im uopšte nije stalno do građana, niti do njihovog zdravlja, đilasovcima je stalo samo da preotmu vlast po svaku cenu.


Poručujemo đilasovcima da prestanu da maštaju o novom 5. oktobru jer Beograđani to nikada više neće dozvoliti.


Naš Beograd nije zaslužio da ga pali i pljačka Đilasova rulja", navode iz gradskog odbora PS-a.


BEČIĆ: NASILjE NESPOJIVO SA ZDRAVIM RAZUMOM

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti i poslanik SNS Igor Bečić najoštrije je osudio nasilje ispred Skupštine Srbije, ističući da je ono "nespojivo sa zdravim razumom".

"Kao predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti pitam nadležne organe, kada će da zaustave i procesuiraju fašiste i kriminalce koji pozivaju na nasilje i puč, vandalizmom i pokušajem rušenja i paljenja skupštine pokušavaju da uruše nasilno ustavni poredak, i dođu na vlast bez izbora, zar to nije dovoljan razlog za reakciju države", upitao je Bečić.

On je dodao i da se jedan od lidera SzS Dragan Đilas, pošto danima unazad vodi hajku protiv Aleksandra Vučića i njegove porodice, frustriran rezultatima na izborima, koristi činjenicom da se većina država u ovom trenutku suočava sa najtežim udarom virusa covid 19 i srpski zdrastveni sistem je pod velikim pritiskom,

Bečić naglašava "da im neće proći ni ovaj pokušaj destabilizacije Srbije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Nenad

08.07.2020. 08:38

Како нисте себе позвали на озбиљност и одговорност пре избора! Сридите се!

Sparing

08.07.2020. 09:40

Pa sta je probelm pohapsite par huligancica, jaka, naprena, prosperitetna drzavi!?! Kazite istinu, sve je politicki marketin i samo zbog njega ste na vlasti, nikakve velicine vi ne predstavljate sem neke koje vam nametnu stranci. I jedna vest za predsednika: narod ti se nije promenio ni za ič za tvojih 8 a nece ni za 12 godina a to je jedino merilo politike jednog vodje. Prenesite mu ako neko sme...

Jana

08.07.2020. 09:53

Da li bi ovako smeli da upadaju u skupstinu neke druge zemlje, naravno da ne, sankcije bi bile ogromne.

Joksa

08.07.2020. 09:56

Čist vandalizam pijanih i naduvanih, policija je trebala da upotrebi svu silu i pohapsi sve

Stefan

08.07.2020. 09:57

Ovakvim postupcima huligani nanose štetu celoj državi ali i sebi jer ugrožavaju svoje zdravlje.

Nina

08.07.2020. 09:59

Mere niau izrecene kako bi vas zatvorili nego kako bismo spreciki sirenje virusa,treba da se stidite za ovo ponasanje

MarijaMarika

08.07.2020. 10:22

Vecina gradjana ce se sloziti samnom da je sinoc napad na skupstinu bila velika sramota, a vrlo dobro znamo da je to sve opozicijsko maslo.

afrodita

08.07.2020. 10:25

Treba da je sramota sve one koji su se sinoc onako divljacki ponasali, sve se moze resiti na miran nacin.

Koriolan

08.07.2020. 10:50

Opozicija zna samo za zakon ulice.Grozno.Po ko zna koji put pokazuju da imaju samo destruktivne namere.

Gavrilo Princip

08.07.2020. 10:54

Lepo je sto se oglasio i hor Kolibri sa dobro uvezbanom pesmicom. Ipak, mozda muzika uskoro utihne.

Nemanja

08.07.2020. 11:03

Nije njima do naroda i njihovog zdravlja već samo do vlasti i položaja gde mogu da rade za sebe.

Sanja B

08.07.2020. 11:38

Ovo nasilno ponasanje je za svaku osudu,narocito je neodgovorno kada je vazno da se propisane mere postuju.

Miki

08.07.2020. 13:08

Strašno šta su uradili od grada. Nije to protestovao narod Srbije ispred skupštine nego najgori mogući huligani izašli na ulice da prave nerede. Na ovaj način se ništa ne rešava.