Pregovori o članstvu naše zemlje u EU nisu prioritet nemačkog predsedavanja: Poglavlja na margini

G. Č. - V. M.

02. 07. 2020. u 08:05

Преговори о чланству наше земље у ЕУ нису приоритет немачког председавања: Поглавља на маргини

Ursula fon der Lajen i Angela Merkel

Glavne teme Berlina bitka protiv kovida i "bregzit"
PROŠIRENJE EU i pregovori o pridruživanju sa zemljama Zapadnog Balkana ostaće u zapećku i tokom narednih šest meseci, koliko će trajati nemačko predsedavanje Uniji. Dok Berlin bude nastojao da se izbori s posledicama pandemije, da nastavi razgovore o reformi EU i postigne dogovor sa Londonom, što će biti nesumnjivi prioriteti, jedina regionalna tema koja bi mogla da dođe u fokus jeste dijalog Beograda i Prištine.

Ovako poznavaoci situacije i diplomate vide nemačko predsedavanje EU, koje je zvanično počelo juče. Iako među suštinskim ciljevima predsedavanja stoji da će se Nemačka "angažovati u korist perspektive kredibilnog prijema zemalja Zapadnog Balkana u EU", teško je poverovati da ćemo im zaista biti prioritet.

Nemački zvaničnici u Briselu svoje predsedavanje već nazivaju "korona predsedavanjem", što dovoljno govori o fokusu narednih šest meseci. Prva tema, bez dileme, biće dogovor o zajedničkom sedmogodišnjem budžetu i fondu za oporavak EU, dok je jesen rezervisana za pregovore sa Londonom o okončanju "bregzita" i budućim trgovinskim odnosima. Na dnevni red zatim dolaze i pitanja migracije, klimatskih promena, ali i budućnosti same EU.

JOKSIMOVIĆEVA: ČLANSTVO 2026. MINISTAR za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da Srbija može da postane punopravni član EU 2026. godine.
- Drago mi je da je predsednik Vučić u Briselu dobio naznake o 2026. godini, što je dobro i poklapa se sa onim što govorim već dugo, ne zato što sam evroentuzijasta ili preterano optimistična, već zato što poznajem procese u EU i znam koliko je Uniji važno da i Srbija bude njena članica - rekla je Joksimovićeva.

Nemačke diplomate nezvanično navode da bi pitanje proširenja EU trebalo da bude jedan od prioriteta, ali da je kriza izazvana pandemijom sve planove bacila u vodu.

Predsedavajući spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister kaže da Berlin tradicionalno posvećuje pažnju proširenju. Ipak, i on kao fokus navodi pitanje ekonomskog oporavka Unije:

- Drugi prioritet je izlazak Velike Britanije iz zajedničkog tržišta i carinske unije do kraja godine. Nadam se da će Nemačka ispuniti moto ovog predsedavanja, a to je da zajedno napravimo Evropu ponovo jakom.

S druge strane, skretanje pažnje sa proširenja neće značiti manji pritisak na Srbiju. Nemačka je pokazala čvrstu nameru da ne dozvoli Americi da preuzme posredovanje između Beograda i Prištine od EU. Sada će, kao predsedavajuća, nesumnjivo pojačati pritisak da se dijalog nastavi, uz čvrst stav da neće dozvoliti otvaranje pitanja podele teritorije KiM i da će od Beograda zahtevati priznavanje Kosova u granicama koje njihov ustav propisuje.

Srbija, tokom tek završenog predsedavanja Hrvatske, prvi put od početka pregovora nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Sasa

02.07.2020. 08:37

Nadam se da ćemo biti na evropskom putu, ali NIKADA u eu.. Nikada.. kakva crna eu,..