Posle Crne Gore “RAMPU” za Srbe spustili i Hrvati: Postavili kriterijum koji važi samo za državljane Srbije

V. M. - V. K.

29. 05. 2020. u 06:46

Iz Podgorice potvrdili meru prema našim državljanima, a "prekopirao" ih i Zagreb

После Црне Горе “РАМПУ” за Србе спустили и Хрвати: Поставили критеријум који важи само за држављане Србије

Na primorju u Crnoj Gori nadaju se gostima iz Srbije

SRBIJA i dalje ne zadovoljava kriterijum za otvaranje granica - 25 obolelih od virusa korona na 100.000 stanovnika, pa će odluka Vlade o zabrani ulaska građana te zemlje u Crnu Goru i dalje ostati na snazi.

To je juče u Podgorici saopštio Milutin Simović, potpredsednik Vlade i predsednik Nacionalnog koordinacionog tela, u parlamentu, gde je odgovarao na poslanička pitanja. Istovremeno, premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je otvaranje granice za turiste iz 10 evropskih zemalja, a na spisku, takođe, nema Srbije. On je kazao da će lista biti proširivana "u skladu sa situacijom".

Odluka Podgorice, koja se ne zasniva na epidemiološkoj matematici, jer rampa ne važi, recimo, za Nemce i Poljake iako ne zadovoljavaju zdravstvene kriterijume, još izaziva gnev među zvaničnicima u Beogradu.

Tako je premijerka Ana Brnabić rekla da je to "savršeno jasna" poruka Podgorice da su građani Srbije nepoželjni u Crnoj Gori. Ona je ocenila da je ta odluka "klasičan slučaj kada politikantstvo zamagli ekonomski interes i ono što je dobro za vašu privredu i građane":

- Ta njihova odluka je vođena političkim motivima a što se tiče poruke premijera Markovića da sam mogla da ga pozovem kako bi mi razjasnio tu odluku, nema šta da mi je neko obrazlaže, sve mi je savršeno jasno.


Foto Tanjug

Brnabićeva je navela i da veruje da će Podgorica promeniti odluku pod pritiskom turističkog sektora.

- Verujem da će biti velikog pritiska hotelijera jer je turizam najveći deo njihove ekonomije i zato su naši građani veoma dobri turisti. U jednom trenutku će popustiti pod pritiskom i verujem da će nas onda pozivati da dođemo u Crnu Goru. Ja pozivam građane da ne idu tamo gde su nepoželjni, ali gde god da odu Vlada Srbije će biti otvorena za saradnju.

Šef diplomatije Ivica Dačić zapitao kako je moguće da srpski državljani nisu zdravstvena opasnost za Grčku, Bugarsku i Mađarsku, koje otvaraju granice za naše građane, dok za Crnu Goru jesu?

Foto Tanjug

Na odluku Podgorice reagovao je i zvaničnik Stejt departmenta i američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer:

- Crna Gora ima pravo da uspostavi parametre za to ko može da uđe u zemlju i postoji epidemiološka komponenta u procesu donošenja te odluke, ali Podgorica treba i da pažljio razmotri kako bi to moglo da utiče na odnose sa važnim susedom i kako će uticati na letnju turističku sezonu s obzirom na važnu ulogu srpskih turista u crnogorskoj ekonomiji.

Foto Tanjug

Tenzije je donekle pokušao da ublaži ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević, koji je rekao da spisak zemalja prema kojima Podgorica otvara granice nije konačan:

- Nama je najveći interes da otvorimo granice sa Srbijom. Mislim da će se aktuelna situacija u vezi sa otvaranjem granica rešiti u narednih deset dana. Srbi i Crnogorci su bratski narodi.

Inače, odluku da otvori granice za državljane više zemalja, među kojima je i Srbija juče je donela BiH.

DODIK: MILOVI SEJU STRAH

CRNA Gora se neće stabilizovati sve dok na demokratski način ne reši pitanje Srba u toj zemlji - od prava na jezik, do svih ostalih prava koja jednom narodu pripadaju, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Foto Tanjug

- Negiranje srpskog identiteta u Crnoj Gori je negiranje same Crne Gore. Otimanje hramova SPC i hapšenje crkvenih velikodostojnika sigurno nije način da se Crna Gora legitimiše kao demokratska država. Vlast u Podgorici trebalo bi da prestane da plaši svoje građane kako neko ima nešto protiv crnogorske državnosti. Tu mislim na sejanje straha od Srbije.

BEOGRADSKI SINDIKAT

GRUPA "Beogradski sindikat" reagovala je na video-spot opštinskog odbora DPS Nikšić u kojem je u promociji turističkih i festivalskih dešavanja u tom gradu iskorišćen snimak njihovog nastupa, iako im je, podsećaju, od februara zabranjen ulaz u Crnu Goru uz obrazloženje da "predstavljuju opasnost po nacionalnu bezbednost".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Gavrilo Princip

29.05.2020. 07:40

Umesto sto kukumavcimo, zasto ne pogledamo istini u oci i ne zapitamo se - zasto je kod nas veci procenat obolelih nego u svim tim pobrojanim zemljama??

rok

29.05.2020. 14:28

@Gavrilo Princip - valjda je svima jasno,samo ovom nije.treba se malo vise posvetiti racunu,nauciti osnove.

Lax

29.05.2020. 07:48

Ko ode dole, a da eventualno nema svoju kuću, nego da im plaća smeštaj - taj je lud i nema trunke samopoštovanja...

Mali Radojica

29.05.2020. 07:59

Trebali su nesto drugo da smisle: cak i da se uzme taj kriterijum, zvanicni podatak je da Nemacka ima 35 Infiziranih na 100.000 stanovnika a ipak ima dozvolu da udje i u HR i u CG

Mr Majestyk

29.05.2020. 08:17

Izračunajte vi to ponovo za Nemačku i Poljsku. Obe zemlje imaju daleko manje aktivnih slučajeva zaraze nego Srbija, po glavi stanovnika. Poljska nema ni duplo više ukupno zaraženih na 5 puta više stanovnika, a Nemačka ima oko duplo više aktivnih slučajeva na 10 puta više stanovnika od Srbije.

Миле 666

29.05.2020. 09:45

Кога је брига. Тамо иду другосрбијански снисходљивци и дудуци неспособни да науче основе енглеског.

Vla

29.05.2020. 10:50

Trcite braco Prema lipoj njihovoi kao I Prema milogorcima, treba da im ostavite pare, nema nigde mora, pitam vas da li ste nekad bili u Bugarsku ili Rumuniju, Spaniju, destinacije Koje su jeftinije od Lipe njihove I od milogoraca

Zocky

29.05.2020. 11:31

Што се мене тиче, могу да оставе затворене границе за Србе, бар до октобра...

Čečen

29.05.2020. 13:52

Mislio sam da letujem u CG kao uvek,sada se usmeravam prema Burgasu. Jer u CG ništa nije sigurno.

друг Чабор

29.05.2020. 14:15

само бојкот! робе, банака, осигуравајућих кућа...не купујем ништа што долази из Хр, Сло...а Цг ни нема свју робу!