Komentar: Posle 11 dana lider Dveri odustao od stepenika

Jovanka SIMIĆ

23. 05. 2020. u 12:10

Коментар: После 11 дана лидер Двери одустао од степеника
Na molbu svojih roditelja, brata i supruge, Obradović je odustao od štrajka gladovanjem
ZA koliko je stepenika politički rejting Boška Obradovića, posle 11 dana štrajka glađu na skupštinskom stepeništu, uznapredovao ili pao, izmeriće istraživači javnog mnjenja.

Jedno je već sada sigurno: u novijoj istoriji gladovanja kao oblika nenasilne borbe i tekovine koju su nam stari Grci ostavili, lider Dveri načinio je jednu od najneverovatnijih transformacija, neobičnu čak i za srpsku političku pozornicu.

U rasponu od dva meseca, Obradović se na predizbornoj bini naše političke zbilje pojavljivao sa raznovrsnim i ekstremnim "adutima". Najpre je sa motornom testerom u ruci bezuspešno pokušao da se uživo uključi u program RTS-a. Testeru je odložio, pa potegao pištaljku iz devedesetih usred zasedanja Narodne skupštine Srbije.

Sutradan je usledio njegov novi korak - verbalni okršaj sa pojedinim ministrima, a fizički je napadnut poslanik Marijan Rističević. Novo iznenađenje usledilo je ubrzo - buntovni Boško odlučio je da se primiri i primeni metod Mahatme Gandija (1869-1948), najsvetlijeg štrajkača glađu u istoriji sveta, koji je na nenasilan način uspeo da se odupre kolonijalnoj britanskoj vlasti u Indiji.

Posle 11 dana provedenih na skupštinskom stepeništu, gde su mu kratko društvo pravili stranački saborci, a povremeno i politički oponenti, pobedio je glas razuma štrajkačeve porodice. Na molbu svojih roditelja, brata i supruge, Obradović je odustao od štrajka gladovanjem.

Time je zatvorio svoj neprincipijelni predizborni krug koji je "iscrtao" pomoću testere, pištaljke, fizičkog obračuna sa političkim neistomišljenicima i "gandijevskom borbom."

A pošto se slavni Indus, silom prilika, umešao u srpsku kampanju, nije zgoreg podsetiti na jednu od mnoštva njegovih mudrosti: "Život bez principa je isto što i brod bez kormilara."
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Miso.Pec

23.05.2020. 17:27

Nisu dobri postupci gospodina Obradovića,ne slažem se sa načinom njegovog delovanja.

crniDjordje

25.05.2020. 08:15

Ima nesto i od koristi ovim gladovanjem Boska Obradovica,narod je bar 11 dana bio na sigurnom.Ne slazem se da je ovo bio strajk gladju,Bosko je bio na dijeti.To potvrdjuje njegov lep izgled.