IAKO je prikupio potpise za opoziv Aljbina Kurtija sa mesta premijera u Prištini Isa Mustafa, lider DSK i glavni koalicioni partner Kurtijevog "Samoopredeljenja", juče je povukao ručnu kočnicu političke snage. Od Kurtija je zatražio da se ove nedelje ukinu takse na srpsku robu, koje "ugrožavaju partnerstvo sa SAD" i da se poništi odluka o razrešenju ministra iz redova DSK. Mustafina inicijativa juče je upućena u parlament.

Kurti, međutim, ne odustaje od svoje politike, pa je juče predložio ukidanje taksa na sirovine iz centralne Srbije i BiH. On je potpisao dokument koji će biti razmatran na sledećoj sednici vlade. Ova odluka bi stupila na snagu 1. aprila.

Istovremeno je poručio da će njegova partija biti prisiljena da izađe iz koalicije čim se prevaziđe vanredna situacija zbog virusa korona, jer ne želi da preuzme odgovornost za narušavanje odnosa sa glavnim saveznikom, Amerikom. Mustafa je saopštio i da od Kurtija očekuje izvinjenje, a kako je naveo, o svemu će obavestiti specijalnog američkog izaslanika za dijalog Ričarda Grenela.

Iza Mustafine odluke da nakratko smiri loptu i odloži glasanje o padu vlade može biti otpor na koji je lider DSK naišao u sopstvenim redovima, ali i kritički tonovi koji su mu upućeni iz Evropske unije zbog namere da obori vladu. Jer Prištini iz Brisela stižu poruke da je neophodno političko jedinstvo tokom virusne krize.

Ukoliko bi Kurti, ipak, bio smenjen, Mustafa bi mogao da napravi koaliciju sa opozicionom Demokratskom partijom Kosova (DPK) Kadrija Veseljija, odnosno, strankom Hašima Tačija. Takvoj opciji se, međutim, protive neki od funkcionera DSK.

Poslanik ove partije Hadži Avdulji izjavio je da ne podržava predlog za svrgavanje vlade, jer bi sledeća vlada bila DSK-DPK, a za to, kako je rekao "nisu dobili mandate".
Novi čin političke igre u Prištini počeo je sukobom u vladajućoj koaliciji izazvanom, ne samo budućnošću taksa na robu iz Srbije, već i smenom ministra unutrašnjih poslova Agima Veljijua. On je dobio "ispisnicu" iz vlade odlukom Kurtija, i to bez konsultacija sa koalicionim partnerima. Kulise političkog preigravanja u Prišitini obezbedila je epidemija virusa korona, zbog čega je Veljiu zahtevao uvođenje vanrednog stanja na Kosovu, što je Kurti ocenio kao - širenje panike.

ZA SMENU POTREBAN 61 GLAS

PREMA pisanju prištinskih medija, Mustafa je prikupio potreban broj potpisa za pokretanje inicijative za smenu Kurtija, koju su podržali i predstavnici stranaka bivšeg premijera Ramuša Haradinaja i bivšeg šefa diplomatije Redžepa Pacolija. Da bi se izglasala smena premijera, ako dođe do izjašnjavanja, biće potreban najmanje 61 glas. Veseljijeva DPK još se nije odredila prema ovoj inicijativi.