Prištinska Gazeta Ekspres (Gazeta Express) tvrdi da je premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, već negativno odgovorio Sjedinjenim Državama na njihov zahtev za ukidanjem taksi na srpske i proizvode iz BiH, jer bi to nanelo velike štete Kosovu.

Ekspres piše da se od SAD očekuje da preduzmu određene kaznene mere i dodaju da povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti nije opcija.

Portal piše i da su SAD nezadovoljne i Demokratskim savezom Kosova (DSK), Ise Mustafe, stranke koja je koalicioni partner Kurtijevog Pokreta Samoopredeljenje.

DSK-u se zamera navodno to što nije koordinirao sa SAD u vezi sa ukidanjem taksi.

"Premijer Aljbin Kurti negativno je odgovorio na zahteve SAD za ukidanje taksi na srpske proizvode. To će imati velike posledice po Kosovo", navodi Ekspres pozivajući se na američke izvore.

Portal piše da u vom trenutku nije poznato koje će mere preduzeti SAD prema Prištini, ali ne isključuje zaustavljanje investicija i drugih aktivnosti koje su pomogle Kosovu tokom proteklih 20 godina.

Ekspres je ranije objavio da će specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog, Ričard Grenel čekati do kraja ove sedmice da Kurti, ukine takse na srpske i BiH proizvode, a ako se to ne dogodi stvari bi, kako se navodi, mogle da eskaliraju i nakon toga odnosi Prištine i SAD više neće biti isti.

Pozivajući se neimenovane američke izvore, Ekspres piše da Grenel neće beskonačno čekati da nova vlada i Kurti ukinu takse.

"Ako takse ne budu ukinute do kraja ove sedmice, tada bi stvari mogle da eskaliraju. Niko ne može sa sigurnošću reći šta će se dogoditi posle petka, ali jedno je sigurno, naši odnosi sa Amerikom više neće biti isti", navodi Ekspres, pozivajući se na američke izvore.

List piše da Kurti ima još malo vremena da donese odluku, ali da istovremeno Trampovoj administraciji ponestaje strpljenje.

Vikendom, Ričard Grenel se bavi pitanjem taksi koje je Priština uvela na srpsku robu, da li su ukinute ili ne. Ako se to ne dogodi očekuje se da će SAD napraviti korak i saopštiti Kurtiju da ga smatra neozbiljnim partnerom Vašingtona", rekao je američki izvor za Ekspres.

Pozivajući se na svoja saznanja, list piše da u slučaju da Trampova adinistracija oznči Kurtija odgovornim za opstrukciju dijaloga sa Beogradom, Vašington sprema novu politiku prema Prištini u svim oblastima dosadašnje saradnje.

Navodi se da SAD već izvesno vreme preispituju politički i ekonomski odnos Vašingtona prema Prištini nakon uvođenje taksi.

Podsećaju da je Kurti obećao je da će takse zameniti reciprocitetom, ali da do sada po tom pitanju ništa nije učinio, osim odlaganja.

Koalicioni prtner Pokreta Samoopredeljenja, Demokratski savez Kosova, preko prvog potpredsednika vlade Avdulaha Hotija, jasno je stavio do znanja Kurtiju da takse treba brzo ukinuti, ali on nastavlja po svom i poručuje da "ne treba žuriti".

A to je, piše list, upravo suprotno američkim zahtevima u kojima se insistira da je reč o "gorućem pitanju".

Ekspres podseća da je takse uvela vlada Ramusha Haradinaja i na tu meru se, kažu, gleda kao na nepremostivu prepreku nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Navode da administracija predsednika Trampa želi trenutno ukidanje taksi i povratak dijalogu.