UVOĐENjE obaveznog vojnog roka i ulaganje u vojsku - to je danas kao strateški cilj najavio premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, i to na 12. godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Kurti je naveo da je to neophodno, jer "postoje oni koji žele da nanesu štetu Kosovu":

- Moramo se suočiti sa vremenom kakvo jeste, to kažem znajući da je mir u regionu krhak. Niko ni posle 20 godina nije priznao zločin i genocid.

Za ovo svoje izlaganje Kurti je izabrao prigodnu "scenografiju": obratio se pred pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga. Potom se poklonio na grobu prvog komandanta terorističke organizacije Adema Jašarija, a zatim je položio venac na grob prvog predsednika tzv. Kosova Ibrahima Rugove. Usledila je sednica parlamenta, u čijem je centralnom delu bila zastava OVK?!

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je izjavio da je zbog te zastave i međunarodna zajednica na KiM pala na ispitu:

- Međunarodna zajednica više puta je tvrdila da želi da procesuira teroriste OVK, ali danas imam utisak da oni nemaju nameru da kazne odgovorne za ratne zločine. Ceo svet zna genezu terorističke OVK i za šta je sve odgovorna. Srbija nije odustala od njihovog kažnjavanja. Pravosuđe i specijalno tužilaštvo te ljude tereti za neke od najstrašnijih zločina i oni se nalaze na Interpolovoj crvenoj poternici - rekao je Đurić i dodao da treba svi da se zapitaju kako se osećaju Srbi čiji su članovi porodica stradali od terorističke OVK.


Pročitajte i:Kurti poručio: Služenje vojnog roka će biti obavezno kako bismo mogli da odbranimo KosovoĐurić je poručio da je "Deklaracijom o nezavisnosti", donetom pre 12 godina, pogaženo međunarodno pravo, zgažena je Povelja UN koja propisuje suverenu jednakost svih članica i zabranjuje promenu teritorijalnog integriteta.


I ovu godišnjicu lažna država dočekala je visoko rangirana po stepenu korupcije i kriminala, bez evropske perspektive, međunarodnog priznavanja i šanse da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama. Zahvaljujući snažnoj akciji Beograda smanjio se broj država koje su podržavale kosovsku nezavisnost. Odluku o priznavanju dosad je povuklo čak 17 zemalja, a postoje najave da će na isti način postupiti još država.

U Prištini se to danas nije pominjalo. Nisu pomenute ni nerazumne takse od 100 odsto na srpsku robu, a zbog čega je dijalog sa Beogradom potpuno blokiran. Ni reči nije bilo o napadima na Srbe i njihove kuće, o skrnavljenju groblja, zastrašivanju povratnika svim metodama... Izbegnuta je i tema - odlazak visokih funkcionera na saslušanja u Hag.

Prištini su danas stigle čestitke iz Ambasade SAD, drugih diplomatskih predstavnika i predsednika Albanije Iljira Mete.


UGLjANIN ČESTITA

SULEJMAN Ugljanin, predsednik Stranke demokratske akcije (SDA), čestitao je danas Tačiju i Kurtiju, navodeći da "zahvaljujući naporima slobodarskog duha svojih građana, Kosovo danas predstavlja modernu državu, zasnovanu na vladavini prava, pravnoj sigurnosti i jednakosti pred zakonom". Naveo je i da je "Kosovo primer države u kojoj svi građani imaju jednake šanse za punu afirmaciju i integraciju u društvo".ODVOJENE CEREMONIJE

PREDSEDNIK privremenih prištinskih institucija Hašim Tači objavio je na "Fejsbuku" da je "Kosovo danas faktor stabilnosti". On je naveo da je "Kosovo oslobođeno od okupacije i represije Srbije zahvaljujući tzv. OVK i uz podršku SAD, država Evrope, celog demokratskog i slobodarskog sveta, uz intervenciju NATO". On je dodao da je Priština spremna da doprinese normalizaciji odnosa sa Beogradom, uz posredovanje EU i pomoć SAD.

Inače, Tači je juče po podne obišao sastav BSK, nekoliko sati pošto im se Kurti obratio.