POVODOM 30 godina od obnavljanja rada, U Demoktratskoj stranci su se oglasili i u pravcu daljeg delovanja. Lideri DS o tome imaju različite stavove.


Lutovac: prepoznatljiv uspavani džin

LIDER Demokratske stranke Zoran Lutovac, a povodom 30 godina od obnavljanja rada stranke, poručuje da je DS uvek stajao uz građane, sa kojima je zajedno prošao bombe i ratove, suprotstavio se Miloševićevom režimu i otvarao se prema svetu:

- Mesto na kome se DS danas nalazi nije odredište nego usputna stanica. Cilj je da se vrati poverenje građana koji u DS prepoznaju uspavanog džina koji je potreban Srbiji. DS je postao član Saveza za Srbiju ostavljajući po strani ideološke razlike sa ostalim strankama, da bi se zajedno suprotstavili vladajućem režimu koji ne oseća ni stid ni odgovornost koliko je ogrezao u kriminalu.

On je dodao da će za DS u narednom periodu prioritet biti borba za slobodne izbore i medije i za vladavinu prava. Istakao je i da nije vreme za proslave, jer nema mnogo povoda za slavlje zbog teških trenutaka, pa DS neće praviti svečanost povodom godišnjice, ali će to uraditi nekom drugom prilikom.

PROČITAJTE JOŠ - Sankicije za neposlušne : Raspušten Beogradski odbor i Omladina DS

Mićunović: Bojkot je predaja

DEMOKRATSKA stranka se odlučila za bojkot, a njen prvi predsednik Dragoljub Mićunović kaže da su "izborni uslovi na početku višepartijskog sistema u Srbiji bili daleko gori od onoga što možemo sada da postavimo, a DS je u takvim uslovima, uspeo tada da u Beogradu, po većinskom sistemu, pobedi u svim opštinama.

- Iskustvo mi govori da bojkot ne donosi ništa. Vlast se ne može promeniti bez glasačkog listića. Može revolucijom, ali za to vam treba velika masa, mnogo oružja, i bar jedna velika sila koja vas podržava. U ovom slučaju nemamo ništa od toga, i to je jednostavno predaja - rekao je Mićunović za Juropijan Vestern Balkans.

On je rekao da je 1992. godine DS bojkotovao savezne izbore i naveo da je to bila njegova greška:

- Tada je Šešelj napravio stranku. Pošto ni mi, ni SPO nismo učestvovali, on je dobio 30 mandata, kao i razne lokalne izbore.