Izlaze na birališta, očekujemo da će učestvovati i u popisu: Zoran Stanković o odlukama Albanaca sa juga Srbije

D. Stevanović

ponedeljak, 03. 02. 2020. u 12:02

Излазе на биралишта, очекујемо да ће учествовати и у попису: Зоран Станковић о одлукама Албанаца са југа Србије

Zoran Stanković Foto D. Milovanović

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković kaže da je dobra odluka albanskih stranaka da zajednički nastupe na izborima: Uvideli da je razumno razgovarati u institucijama

ZAJEDNIČKI nastup albanskih stranaka na predstojećim izborima je dobra odluka, kako za njihovu nacionalnu zajednicu, tako i za Srbiju. Time potvrđuju da su postali svesni da će zajedno sa svima u zemlji u kojoj žive, poštujući Ustav, zakone i usvojene konvencije o nacionalnim manjinama, učestvovati u rešavanju svih bitnih životnih pitanja. Oni su građani Republike Srbije i logično je da učestvuju na izborima.

Tako Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, za "Novosti", komentariše odluku albanskih stranaka iz ove tri opštine da učestvuju na izborima u Srbiji, o čemu je postignut dogovor u Tirani.

* Mislite li da to što je sporazum potpisan baš u Tirani može da se tumači i kao svojevrsna provokacija?

- Ne vidim to kao provokaciju. Jasan stav su izrekli premijer Edi Rama i bivši i sadašnji predsednici Albanije, Bujar Nišani i Iljir Meta, prilikom posete Preševu, Bujanovcu i Medveđi - da su Albanci građani Srbije i da sve svoje probleme i potrebe rešavaju u organima i institucijama svoje zemlje.

* Pojedini albanski politički lideri ne odriču se sna o pripajanju, kako kažu, "Preševske doline Kosovu".


PROČITAJTE JOŠ: Premijerka Brnabić: Tužilaštvo da se izjasni po pitanju Krušika; Privredni rast 4,2 posto, Vlada Srbije podržava Srpsku listu

- Po ko zna koji put kažem, ove tri opštine su bile, jesu i biće sastavni deo Republike Srbije, sviđalo se to nekom ili ne. Takve težnje pojedinaca su dnevnopolitičko skupljanje jeftinih poena i demagogija, a ovakvo delovanje nikada i nigde nije dalo pozitivne rezultate.

foto D.Milovanović

* Verujete li da je plan o izlasku na izbore sročen bez prethodnog dogovora Tirane i Prištine?

- Takozvana politička elita iz Prištine nikada nije imala neki značajan uticaj na donošenje odluka albanskih lidera iz ovih opština. Oni sada uviđaju da je najrazumniji način rešavanja svih pitanja u okvirima institucija svoje zemlje. Podrška za izlazak na izbore ima težinu, jer dolazi od zemlje matice, što niko nikom ne bi mogao da ospori.

* Koliko je ulazak Albanaca u izbornu trku garancija da će učestvovati u narednom popisu stanovništva?

- Tim bojkotom su sebi naneli štetu. Verujem da će učestvovati na popisu sledeće godine, jer nakon uvida u brojnost nacionalne manjine država projektuje sredstva iz budžeta. Praktično, izlaskom na popis oni bi obezbedili i veća sredstva za svoju zajednicu.

foto D.Milovanović

ULOŽENO 120 MILIONA EVRA

* KOLIKO se ulaže u tri opštine na jugu centralne Srbije?

- Koordinaciono telo u decembru će napuniti 20 godina postojanja, i za to vreme, osim redovnih izdvajanja iz budžeta, u ove tri opštine je dodatno uloženo više od 120 miliona evra iz naše zemlje i međunarodne zajednice.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije