У наредних 12 месеци биће сужен простор за напредовање Србије у европским интеграцијама, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић, додајући да ЕУ након Брегзита има "пуне руке" посла.

Она је гостујући на ТВ Прва казала да се Брегзит сада формално десио, али није суштински јер је померен уговор за 12 месеци.

Говорећи о новој методологији за приступање ЕУ, Брнабићева каже да та методологија неће бит примењивана на Србију, осим ако она сама то не затражи.

Она је рекла да та методологија важи првенствено за Северну Македонију, Албанију и БиХ, али постоји могућност да ако је боља, Србија може да тражи да се примењује и за њу.

"Чини ми се да је у разговорима с представницима ЕУ Србија та држава која је најближа чланству", казала је Брнабићева и подсетила да је и Црна Гора близу, као и да има највише отворених поглавља.

"Нама је то стратешки циљ, али ЕУ сада има пуне руке посла с другим стварима", казала је Брнабићева и истакла да су Србији сада најважније реформе, односно да постане европска Србија што пре.

НЕ ЖЕЛИМ НИ ДА РАЗМИШЉАМ О МОГУЋНОСТИ ГРАЂАНСКОГ РАТА У ЦРНОЈ ГОРИ

Перспектива да је Црна Гора на ивици грађанског рата толико је страшна да не желим ни да размишљам на тај начин, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић, истичући да је Србији најважнија регионална стабилност.

Она је на ТВ Прва, одговарајући на питање да ли је Црна Гора због дешавања насталих након доношења спорног Закона о слободи вероисповести, на ивици грађанског рата, казала:

"Та перспектива ми је страшна да не желим ни да размишљам на тај начин. За нас је најважнија регионална стабилност, без које нема ни стабилне Србије".

Премијерка је похвалила Србе у Црној Гори због њиховог реаговања јуче када су позвали на смиривање ситуације и казали да они неће одговорити агресијом.

"Треба учини све само да се смири ситуација и тензије. Дијалог је једини начин за договор", казала је Брнабићева.

Понављајући да је Србији суштински важна стабилност, она је казала да ће једино тако Србија моћи да настави реформе, након чега ће и на конкретнији начин моћи да помогне Србе где год живе, а нарочито у региону.

"Тако ћемо моћи да обезбедимо просперитет и њима", казала је Ана Брнабић.

ВЛАДА СРБИЈЕ ПОДРЖАВА СРПСКУ ЛИСТУ

Влада Србије даје пуну подршку Српској листи која данас представља политички фактор на Косову и Метохији, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић

Она је за ТВ Прва рекла да ће и на данашњем састанку с представницима Срба на КиМ прво њих саслушати и дати им подршку.

Брнабић додала да је давањем подршке Српској листи постигнуто јединство у јужној покрајини и истакла да је управо јединство најбољи одговор на све изазове с којима се Срби на Космету суочавају.

"На данашњем састанку пре свега ћемо њима дати подршку, јер данас су Срби политички фактор зато што имају јединствени глас. Освојили су 10 места у Скупштини и видимо да је чак и (Аљбин) Курти био приморан да разговара с њима, иако је више пута избегавао", казала је премијерка.

Додала је да ће се након данашњих разовора знати и даље мере које ће се предузимати.

Упитана какву сарадњу по питању дијалога Београда и Приштине очекује од формирања нових привремених приштинских институција на челу са Аљбином Куртијем, она је казала да је та сарадња и до сада била тешка, те да очекује да ће се тако и наставити.

"Видели смо да су САД и специјални изасланик председника (САД Доналда) Трампа, Ричард Гренел, много више укључени", казала је премијерка, одговарајући на питање да ли Гренел доноси нови приступ решавању косовског проблема.

Како је навела, начин на који они форсирају решење тог проблема јесте економска сарадња и повезивање, на шта је и Београд све време фокусиран.

Сматра да је стабилан регион кључ за отварање свих отворених питања и додаје да њој прија отворени приступ Гренела, за којег каже да је тежак преговарач, али има нови приступ.

Наводећи да је потписано Писмо о намерама за авио-линију Београд - Приштина, као и да се ради на документацији за аутопут "Мира", односно Ниш-Мердаре-Приштина, премијерка каже да ако се имају те канале комуникације, онда свако ко је разуман схватиће да се морају окренути будућности.

"Све до сада што је радила Приштина, погађало је Србе на КиМ, нас у централној Србији, али је погађало и Албанце на КиМ и све остале који живе тамо", каже Брнабићева и наводи да су таксе довеле до повећања малопродајних цена у јужној покрајини од пет-шест одсто, као и да је скочио укупни увоз.

"То је политичка одлука која није имала у виду ни албанско становништво", каже Брнабићева.

Одговарајући на питање да ли ће заиста Гренел донети убрзавање решавању косовског питања, она је рекла да је он поновио да се неће бавити политиком и политичким темама, али да сматра да је на КиМ политика неодвојива од осталих тема.

"Донеће нову динамику свакако, али ту је важно какву ће улогу имати ЕУ, ми смо пристали на дијалог под окриљем ЕУ и ми очекујемо да се укључи много озбиљније када се укину таксе и настави дијалог", закључила је Ана Брнабић.

ПОДРЖАЛА САМ КИША ЈЕР ЈЕ ВРСТАН УМЕТНИК

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је подржала избор Виктора Киша за в. д. директора Музеја савремене уметности, јер сматра да је врстан уметник који је прославио Србију и из разлога јер је од ничега направио нешто велико.

Брнабићева је на ТВ Прва, упитана да прокоментарише наводе да је на то место постављен јер је близак њој, казала да јој није "баш близак".

"Једном сам га у животу видела на пола сата, не бих могла да кажем да смо блиски", казала је Брнабићева и додала да је уверена да ће моћи много да учини за Музеј.

Додаје да нико не може ништа да му замери, као и да је разговарала с ресорним министром и да су одлуку да га подрже донели заједно.

Захвалила је досадашњем директору Слободану Накаради на великом послу који је урадио за Музеј, као и на томе што је учествовао у великом послу завршавања Музеја и остварењу великог пројекта - Марина Абрамовић.

"Али, сматрам да је сада тренутак да дође нова снага", казала је премијерка.

ИЗУЗЕТНО СМО УСПЕШНИ У ЕКОНОМСКОЈ ПОЛИТИЦИ

Економија је тема о којој се не прича у јавности онолико колико заслужује, оценила је данас премијерка Србије Ана Брнабић, подсећајући да је Србија завршила 2019. годину с растом од 4,2 одсто иако је било пројектовано 3,5 одсто.

Гостујући на ТВ Прва, она је истакла да је само у последњем кварталу забележен раст од 6,1 одсто.

"Показали смо да смо изузетно успешни у економској политици, а нико се не бави тим темама које су суштинске за наше грађане. То говори да се намећу измишљене афере, теме које нису релевантне за грађане, али и да то није тема, јер више немамо четвртину незапослених, него девет одсто", казала је Брнабић.

Према њеним речима, циљ је да плате буду веће и да је висина личног дохотка до 2025. године од 900 евра реална.

Нешто теже ће бити постићи да пензије до 2025. године буду 430 евра, али није немогуће, и на томе ће се радити, додала је премијерка.

Како каже, данас медицинска сестра има плату колико су доктори имали у време када су Александар Вучић и СНС дошли на власт.

Наводећи да је Европска комисија казала да је Србија цео регион економски погурала, Брнабићева је истакла да је то велико признање.

Упитана да прокоментарише то што је стопирала државни конкурс за медицинске сестре за одлазак у иностранство, рекла је да тај програм постоји дуги низ година и да је поента била да људи када одлазе, одлазе организовано и буду сигиурнији, али да је, с друге стране, сулудо помагати им да напуштају земљу.

"Али, не боримо се ми против одлива мозгова на тај начин. Данас глобално постоји проблем одлива мозгова, а проблем је и за Србију", навела је премијерка.

Против одласка младих, она каже да се бори повећањем плата и у том смислу наводи да су у здравству повећане плате медицинским радницима, али да су побољшани и услови рада.

Како је најавила, милијарда евра се планира за улагање у здравство.

Осим тога, од 1. марта држава ће награђивати и компаније које запошљавају грађане који су радили у иностранству, каже Брнабићева и наводи да је награда та да су пет година ослобођени плаћања пореза на дохотке до 70 одсто.

Такође, према речима премијерке, електрична нострификација је један од метода за борбу против одласка младих из Србије.

ТУЖИЛАШТВО ДА СЕ ДЕФИНИШЕ ПО ПИТАЊУ КРУШИКА

Премијерка Србије Ана Брнабић апеловала је да се Тужилаштво изјасни по питању Крушика, да покрене истрагу, оцењујући да је важно да се све афере истраже до краја.

Брнабићева је за ТВ Прва казала да је исто тако важно да они који покрећу афере, након што се утврди да оне немају везе са истином, као у случају где је утврђено да председник Србије Александар Вучић и његов брат Андреј немају никакве везе са "Јовањицом", макар кажу "извините", а не да само прелазе преко тога и смишљају нове афере.

"Разумем ја и те и ђиласе, тепиће, алексиће, јер када немате шта конкретно да замерите држави, онда измишљате афере", казала је Брнабићева.

Она је подсетила и да је време власти садашње опозиције Србија имала пад БДП-а од три одсто, а данас раст од 4,1 одсто.

САМО СЕ ЈА БОРИМ ЗА Н1, А ВЛАСНИЦИ СУ ЈЕ САМИ УКИНУЛИ

У спор између Телеком и Јунајтед медија (Унитед медиа - УМ) умешала сам се када је почео да буде политичка кампања која се не тиче склапања уговора два кабловска ТВ оператера, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић.

Она је на ТВ Прва рекла да је то почело са оптуживањем председника Александра Вучића и Владе да спроводе цензуру и ограничавају слободу медија.

Подсетила је да је Телеком дао две понуде - да наставе да приказују све канале УМ до новог уговора, што су власници Н1 одбили, и да наставе са емитовањем ТВ Н1, али бесплатно до новог уговора.

"Јунајтед медија је рекла да не може и да прекидају све разговоре. Показало се да се не ради о слободи медија, већ само о новцу", казала је премијерка.

Истакла је да је у интересу власти да што више грађана види канал као што је Н1 и додала да се само Влада бори да се Н1 види.

"Власници Н1 не дају да се тај канал емитује, они су укинули Н1", казала је Брнабић.