SAMO dan posle brukanja pred kamerama TV kanala Rusija, prvi predsednik postsovjetske Ukrajine Leonid Kravčuk, koji je tvrdio kako se zna da se Staljin sreo sa Hitlerom u Lavovu, posuo je na sebe kantu pepela. Pravdao se Kravčuk da on nije video o tome nikakav dokument već je tu informaciju pročitao u nekim novinama kojim je i ime zaboravio.

Ako neko zbog starosti može da oprosti 86-godišnjem Kravčuku kome su istoričari poručili da prestane da bunca, mnogo je teže razumeti sadašnjeg predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Koristeći čudnu logiku svog prethodnika Petra Porošenka, sada i Zelenski za sve što je po njemu bilo loše u Drugom svetskom ratu krivi Staljina i Crvenu armiju, a što je bilo humano pripisuje vojnicima Prvog ukrajinskog fronta, dakle soldatima rodom iz Ukrajine.

PROČITAJTE JOŠ - Ja imam jevrejsku krv i to nikog ne brine: Zelenski tvrdi da je nivo antisemitizma u Ukrajini najniži u Evropi

- Mi nikada nećemo zaboraviti Igora Pobirčenka, komandira tenka T-34, koji je zajedno sa posadom razvalio ogradu Aušvica. Takođe ne možemo zaboraviti sve vojnike udarnog bataljona Lavovske divizije koji su ušli u logor pod komandom Anatolija Šapira, Jevrejina rodom iz Poltave. Oni su zajedno sa borcima 322. divizije Prvog ukrajinskog fronta oslobodili logor - kazao je Zelenski.

PROČITAJTE JOŠ - Planeti treba resetovanje: Ovo je Putinov predlog za NOVI SVETSKI POREDAK

Donedavno je i Zelenski govorio da je njegov deda bio crvenoarmejac. Celi svet zna da je Aušvic oslobodila upravo Crvena armija, u čijem sastavu su tada bile jedinice o kojima sada izdvojeno govori šef ukrajinske države.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nikada nije prisvajao pobedu u Drugom svetskom ratu i dodeljivao je isključivo ruskom narodu već svim građanima SSSR. Jedan od prvih koji je počeo da pripisuje sve grehe Rusima za sovjetski period bio je nekadašnji lider Gruzije Mihail Sakašvili. Zaboravio je samo da su Staljin i Berija bili – Gruzini.